RAZBOI IN SIRIA? Occidentul de pregateste de atac. UPDATE

siria-

Siria se afla la un pas de razboi! Comunitatea internationala este in fierbere, la o saptamana dupa presupusul atac cu arme chimice din Damasc, iar surse citate de agentiile de presa internationale sustin ca un eventual atac al Occidentului se va produce vineri noapte.

Alte surse sustin ca un atac asupra Siriei ar urma sa aiba loc inca de joi, oricum situatia este foarte tensionata in mediul international, in conditiile in care oficialii occidentali si-au radicalizat discursurile, dand astfel un semnal de alarma asupra un posibil atac in Siria. 

Statele Unite si Marea Britanie acuza regimul Bashar-al-Assad ca au folosit arme chimice. Totusi, comisia de experti ONU din Siria nu si-a prezentat inca rezultatele anchetei din regiunea Ghouta, insa semnalele sunt ca exista dovezi clare ca sute de civili au fost omorati de regimul Assad prin utilizarea de arme chimice.

Seful NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat miercuri, la Bruxelles, ca fortele guvernamentale se fac vinovate de atacul chimic, ce nu trebuie sa ramana “nepedepsit”.

Membrii permanenti ai Consiliului de Securitate ONU se vor intalni, miercuri seara, pentru a discuta viitoarele intalniri in format complet al Consiliului de Securitate pe tema situatiei din Siria.

Mondo News va transmite principalele evenimente din Siria in format Live Text.

Reamintim ca o echipa de experti ONU care trebuia sa investigheze presupusul atac cu arme chimice, a fost atacata luni, chiar in ziua in care trebuia sa inceapa ancheta.

Masina in care se aflau expertii ONU a fost atacata de lunetisti, din fericire nu s-au inregistrat victime. Autoritatile siriene, citate de Reuters, sustin ca echipa de investigatori ONU a fost atacata de rebeli.

Echipa de experti ONU a reusit sa preleveze probe de la locul atacului, respectiv o suburbie din Damasc, controlata de rebeli, care ar fi fost tinta unui atac cu arme chimice. Totodata, s-au prelevat probe si de la victime. Echipa a revenit cu bine la hotel, potrivit Reuters.

Cu cateva ore in urma, secretarul de stat american John Kerry a confirmat ca in Siria au fost utilizate arme chimice. ”In Siria au fost utilizate arme chimice, este de necontestat”, a confirmat luni secretarul de stat american John Kerry, adaugand ca cei responsabili “trebuie sa raspunda pentru actele lor”, transmite AFP.

Anterior, presedintele rus Vladimir Putin declarase ca “inca nu exista o dovada ca regimul sirian a folosit arme chimice impotriva rebelilor in Siria”. Declaratia liderului de la Kremlin a venit dupa o discutie telefonica purtata cu premierul britanic John Cameron, despre situatia din Siria.

O decizie a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la o eventuala interventie in Siria este asteptata miercuri. 

Foto: france24.com