RAZBOI in YEMEN: ARABIA SAUDITA a declansat o OFENSIVA MILITARA de PROPORTII

ARABIA SAUDITA a lansat in noaptea de miercuri spre joi o OPERATIUNE MILITARA in YEMEN pentru a-l apara pe presedintele yemenit, Abd-Rabbu Mansur Hadi, contestat de rebelii siiti houthi, a anuntat ambasadorul regatului saudit la Washington, potrivit AFP.

Operatiunea ‘FIRE STORM’ a fost lansata de ARABIA SAUDITA si aliati din Consiliul de Cooperare al Golfului, a declarat ambasadorul Adel al-Jubeir. Potrivit postului public de televiziune saudit, citat de DPA, Riadul a anuntat ca 100 de avioane participa la OPERATIUNEA MILITARA lansata contra rebelilor houthi in YEMEN. De asemenea, circa 150.000 de soldati au fost desfasurati in YEMEN.

CITESTE SI: STATELE UNITE vor mentine 9.800 de MILITARI in AFGANISTAN pe parcursul anului 2015

Loviturile aeriene lansate miercuri noaptea de aviatia saudita au distrus depozite de munitii ale rebelilor houthi si au cauzat moartea mai multor lideri ai acestora, potrivit agentiei de presa Al-Arabiya, cu sediul la Dubai. Fortele Aeriene Regale Saudite au preluat joi dimineata controlul asupra spatiului aerian yemenit, adauga sursa citata.

Pe de alta parte, un oficial iordanian a confirmat joi dimineata ca avioane ale fortelor aeriene iordaniene participa la operatiunea condusa de ARABIA SAUDITA contra militiilor houthi in YEMEN. ”Aceasta este in concordanta cu sprijinirea legitimitatii in Yemen si a securitatii si stabilitatii sale. Securitatea YEMENULUI si a Golfului are un interes strategic ridicat (pentru Iordania)”, a explicat oficialul iordanian, citat de Reuters.

De cealalta parte, militiile houthi au anuntat ca sunt pregatite sa faca fata singure campaniei aeriene conduse de Riad, fara a fi nevoie sa solicite ajutorul Iranului, aliatul rebelilor din YEMEN. Intrebat daca dupa inceperea operatiunii saudite s-a solicitat ajutor din partea Teheranului, Mohammed al-Bukhaiti, reprezentant al conducerii politice a militiilor houthi a raspuns: ”Nu. Poporul yemenit este pregatit sa se confrunte cu aceasta agresiune fara niciun amestec strain”.

Marocul si Sudanul si-au exprimat si ele dorinta de a lua parte la operatiunile militare contra rebelilor houthi din Yemen si in care sunt implicate zece state din zona Golfului, informeaza agentia de presa saudita. Fortele loiale presedintelui yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi au recastigat joi dimineata controlul asupra aeroportului din Aden dupa confruntari armate intense cu militiile houthi, a anuntat un oficial local.

CITESTE SI: STAT ISLAMIC a recrutat, in primele luni din 2015, peste 400 de COPII din SIRIA 

Militarii din Brigada 39 blindata, fideli sefului statului, pierdusera miercuri controlul aeroportului din Aden, in favoarea trupelor loiale fostului presedinte Ali Abdullah Saleh, aliat al militiilor houthi si un personaj inca puternic in Yemen. Oficialul citat a adaugat ca asa-numitele comitete populare (fortele pro-Hadi) ”au preluat din controlul” aeroportului din Aden.

Sursa foto: bbc.co.uk