RAZBOI in YEMEN: ONU a transmis BILANTUL OFICIAL al MORTILOR

RAZBOI IN YEMEN. Cinci sute nouasprezece persoane, majoritatea civili si 90 de copii, au fost ucise in ultimele doua saptamani de violente in Yemen, a anuntat joi coordonatoarea operatiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, citata de Associated Press.

RAZBOI IN YEMEN. In plus, aproximativ 1.700 de persoane au fost ranite, iar alte zeci de mii si-au parasit locuintele. In acest context, Valerie Amos si-a exprimat, in special, ingrijorarea fata de “siguranta copiilor, care sunt prinsi la mijloc”.

RAZBOI IN YEMEN. Arabia Saudita a declansat saptamana trecuta Operatiunea “Furtuna Determinarii”, in scopul “apararii Administratiei legitime” a presedintelui yemenit Abdrabbuh Mansour Hadi. Avioane de vanatoare saudite bombardeaza pozitii rebele din capitala Yemenului, Sanaa, si din nordul tarii. La operatiuni participa si avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc si Sudan.

RAZBOI IN YEMEN. Militiile siite huthi, sustinute de Iran, avansasera spre sudul Yemenului, o tara aflata in anarhie dupa ce insurgentii au ocupat in septembrie 2014 capitala. Serviciile de securitate yemenite sunt stationate in sudul tarii, unde se afla presedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, sustinut de Statele Unite. 

RAZBOI IN YEMEN. Presedintele Yemenului a plecat in exil saptamana trecuta. In Yemen sunt active si celule ale organizatiei Al-Qaida in Peninsula Arabia si ale grupului Stat Islamic, doua retele teroriste sunnite. Arabia Saudita, o tara preponderent sunnita, acuza Iranul siit, principalul adversar regional, ca alimenteaza conflictul interconfesional din Yemen prin sustinerea insurgentilor siiti huthi. Arabia Saudita este unul dintre aliatii strategici ai Statelor Unite in Orientul Mijlociu.

Sursa foto: washington post