RAZBOI UCRAINA: CONFRUNTARI VIOLENTE la periferia orasului DONETK

Noi confruntari intense intre fortele ucrainene si separatistii prorusi au fost semnalate marti la periferia orasului Donetk, principalul fief al insurgentilor aflat sub un asediu aproape total, in conditiile in care Kievul le-a cerut civililor sa paraseasca zona.

Explozii au fost auzite in mod regulat din directia cartierului Marinka, aflat la periferia de sud-vest a orasului, de unde se ridicau coloane de fum.

Potrivit primariei, salvele de mortiere trase in cursul noptii de luni spre marti au avariat o statie electrica dintr-un cartier din Donetk aflat in apropiere de Marinka, ceea ce a dus la intreruperea curentului pentru aproximativ 50 de cladiri rezidentiale. In centrul orasului, un dispozitiv exploziv a ranit luni seara opt separatisti, potrivit sursei.

CITESTE SI: UCRAINA: ARMATA cere populatiei sa paraseasca zonele controlate de REBELI 

Luptele s-au intensificat in ultimele zile in apropiere de Donetk, cel mai mare oras din bazinul minier Donbas, cu un milion de locuitori inainte de inceperea ostilitatilor, pe fondul temerilor privind un asalt al fortelor ucrainene si al riscului unor confruntari sangeroase.

De altfel, un purtator de cuvant al armatei a confirmat la Kiev ca fortele ucrainene s-au “apropiat” de cartierele de la periferia orasului Donetk si de celalalt fief separatist, Lugansk. “Aceasta nu inseamna ca un asalt este in curs, deocamdata avem in vedere pregatirea eliberarii orasului”, a declarat Andrii Lisenko.

CITESTE SI: UCRAINA: Noi lupte sangeroase intre fortele ucrainene si separatisti. Cautarea victimelor zborului MH17 continua 

Strategia prezentata anterior de Kiev avea in vedere izolarea insurgentilor la Donetk pana la epuizarea tuturor resurselor. Kievul sustine ca obiectivul este sa blocheze accesul la frontiera rusa, pe unde, potrivit autoritatilor ucrainene si occidentale, tranziteaza arme si combatanti, ceea ce a justificat sanctiunile economice fara precedent introduse impotriva Rusiei.

Sursa foto: newscom.ua