RAZBOIUL de Guerilla tip 2.0 dus de PUTIN la granita cu Romania forteaza Europa sa negocieze. HARTA CONFICTULUI DIN UCRAINA

Federatia Rusa a escaladat din nou nivelul confictului din Ucraina, pe care l-a transformat intr-un asa-zis “razboi hibrid”, care forteaza Europa sa negocieze. Confruntarile intre insurgenti prorusi si militari ucraineni au provocat aproape 2.600 de morti (civili si combatanti), in ultimele cinci luni, in regiunile separatiste din estul Ucrainei, potrivit datelor prezentate de ONU. Locuitorii din Mariupol, port strategic ucrainean la Marea Azov (sud-est), fugeau vineri din oras, pe fondul avansarii rebelilor prorusi, care au preluat controlul asupra mai multor localitati din regiune, transmite AFP.

Intr-un comentariu postat de Ingo Mannteufel pe pagina electronica a publicatiei Deutsche Welle se arata ca a devenit de netagaduit faptul ca Rusia duce un razboi in Ucraina, lucru care forteaza Europa sa negocieze.

La doua zile dupa intrevederea de la Minsk intre Vladimir Putin si Petro Porosenko, Kievul denunta o invazie a trupelor rusesti in sud-estul tarii, precum si ocuparea unor regiuni de la granita cu Rusia. La randul ei, Alianta Nord-Atlantica acuza Moscova de escaladarea conflictului si prezinta imagini din satelit, care ar dovedi ca soldatii rusi, dotati cu armament modern, opereaza, deja, pe teritoriul ucrainean, noteaza sursa citata.

Intre timp, in Europa se inmultesc cererile de sanctionare si mai aspra a Rusiei. La toate acuzatiile care i se aduc, Moscova reactioneaza in cel mai cinic mod cu putinta: dezminte totul si sustine ca este vorba despre o problema interna a Ucrainei.

Citeste si: Noile sanctiuni pentru RUSIA, transate sambata la reuniunea de la Bruxelles

Rusia s-a folosit in ultimele luni de aceasta tactica perfida, care a coplesit Occidentul. in vreme ce face, in mod oficial, apel la pace, Kremlinul duce, inca din luna martie, un razboi nedeclarat impotriva Ucrainei. Dupa operatiunea de anexare a Crimeei, de mare succes pentru rusi, Moscova a inceput destabilizarea Ucrainei. Din interese de ordin intern si extern, Rusia nu isi doreste o Ucraina europeana, mai scrie autorul materialului publicat de Deutsche Welle.

Acesta noua forma asimetrica de intretinere a unui razboi – de tip Guerilla 2.0 – are la baza o sumedenie de tactici: utilizarea de mercenari si voluntari, instruiti sau condusi de soldati profesionisti, operatiuni speciale secrete si un sofisticat razboi informational.

Citeste si: RAZBOIUL HARTILOR. CANADA SI RUSIA se lupta pe Twitter in harti si mesaje sarcastice

Sursa citata mai subliniaza ca multa vreme, Vestul n-a dorit sa vada ceea ce se intampla intre Rusia si Ucraina, printre altele si pentru ca nimeni nu are interesul de a intra in conflict cu Moscova, cu atat mai putin intr-o confruntare militara. in plus, niciun politician responsabil nu a dorit sa tensioneze suplimentar situatia din regiune prin utilizarea termenului de “razboi”. De asemenea, nu trebuie uitat ca, formal, atat presedintele, cat si guvernul ucrainean vorbesc despre o “operatiune anti-terorista”.

Insa, completeaza Deutsche Welle, cand insusi seful separatistilor confirma faptul ca intre 3.000 si 4.000 de soldati rusi – aflati, chipurile, in concediu – lupta alaturi de separatisti, devine si mai clar faptul ca Rusia duce cu ajutorul separatistilor un razboi impotriva Ucrainei. Informatiile despre soldati rusi ucisi in Ucraina sunt din ce in ce mai greu de ascuns in Rusia.

Europa si NATO nu vor interveni militar in acest conflict

Amestecul tot mai evident al Rusiei in Ucraina forteaza Europa sa intervina. Insa, contrar unora dintre ucraineni, Europa si NATO nu vor interveni militar in acest conflict. Europa poate in schimb sa utilizeze mecanismul sanctiunilor, care nu face decat sa amplifice si mai mult spirala violentelor. “Conducerii rusesti trebuie sa i se spuna categoric ca razboiul si violenta nu au voie sa devina un mod de a face politica in Europa. Este bine ca in acest context, chiar in Rusia, se inmultesc cei care se declara impotriva felului in care actioneaza Kremlinul”, mai scrie Deutsche Welle.

Citeste si: “NATO RUS” intervine in Ucraina. ONU: Numarul mortilor din estul tarii de apropie de 2.600

Harta confictului din estul Ucrainei

Pe data de 6 aprilie, la doua saptamani dupa anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia, manifestantii prorusi ocupa institutii oficiale la Harkov, Donetk si Lugansk, principalele orase din est, situate la granita cu Rusia, scrie Mediafax, care completeaza ca zi mai tarziu este proclamata “Republica Donetk”.

Kievul lanseaza o “operatiune antiterorista” in est, la 13 aprilie, insa operatiunile militarilor ucraineni sunt ingreunate de sustinerea puternica primita de insurgenti din partea Rusiei.

Desi Moscova a negat in permanenta implicarea militara in conflictul din estul Ucrainei, dovezile care contrazic aceasta varianta au devenit evidente in a doua jumatate a lunii august.

La data de 28 august, Kievul anunta ca “trupe ruse” au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk si denunta invazia Moscovei.

Iata cum arata teatrul operatiunilor din estul Ucrainei vineri, 29 august 2014, potrivit unei harti furnizate de Consiliul National de Securitate si Aparare al Ucrainei.

Locuitorii din Mariupol, port strategic la Marea Azov, parasesc orasul amenintat de rebelii prorusi

Locuitorii din Mariupol, port strategic ucrainean la Marea Azov (sud-est), fugeau vineri din oras, pe fondul avansarii rebelilor prorusi, care au preluat controlul asupra mai multor localitati din regiune, relateaza si AFP.

Pe drumul de la Mariupol spre Donetk, bastion al rebelilor prorusi situat la 110 kilometri mai la nord, autobuzele erau pline, iar afise pe care era scris cuvantul “copii” au fost lipite pe parbrizele masinilor.

Dupa succesul contraofensivei lansate de rebelii prorusi in aceasta saptamana la sud de Donetk, Mariupol risca sa devina acum urmatoarea tinta a insurgentilor.

Oras cu 460.000 de locuitori situat la malul Marii Azov, la 50 de kilometri de frontiera rusa, Mariupol este un punct strategic care, daca ar fi controlat, ar permite legarea frontierei ruse de Crimeea, aflata din martie sub controlul Moscovei.

Semn al amenintarii, guvernatorul pro-Kiev al regiunii Donetk, Serghei Taruta, i-a indemnat vineri pe locuitorii din oras sa infiinteze un “batalion” pentru a se apara.

La 40 de kilometri spre est, rebelii au preluat deja controlul asupra orasului Novoazovsk, situat nu departe de frontiera. O locuitoare a explicat pentru AFP ca rebelii prorusi au instalat un punct de control in vestul orasului, pe drumul spre Mariupol.

Orasele Telmanove si Komsomolske, situate in jurul Mariupolului, se aflau vineri sub controlul armatei ucrainene.

Orasul Mariupol a luat parte la referendumul de la 11 mai privind separarea de autoritatile de la Kiev in cadrul “Republicii Populare Donetk”, autoproclamata de rebelii prorusi, dar a ramas de mai multe luni sub controlul fortelor ucrainene.

Confruntarile de la Mariupol au provocat moartea a cel putin 10 persoane la 9 mai, inainte de respingerea rebelilor prorusi cateva zile mai tarziu.

De atunci, Mariupol a devenit sediul administratiei regiunii Donetk, subordonata Kievului, care a trebuit sa paraseasca Donetkul, capitala regionala, dupa sosirea insurgentilor.

Orasul este centrul industriei metalurgice ucrainene si sediul celor mai mari uzine din acest sector in estul Ucrainei.