RAZBOIUL DECLARATIILOR ANAF-KOVESI CONTINUA: Este PROFUND INCORECT…

VALOAREA PREJUDICIILOR ce provin din dosare instrumentate de DNA pentru care au fost comunicate sentinte judecatoresti in 2014 este de 150 milioane de euro, nu de 300 milioane de euro, si este PROFUND INCORECT ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sa fie indicata ca UNIC RESPONSABIL pentru GRADUL SCAZUT DE RECUPERARE A PREJUDICIILOR, se arata intr-un comunicat al institutiei, transmis vineri Agerpres.

Mai mult, ANAF precizeaza ca din valoarea totala a prejudiciilor, de 150 de milioane de euro, 53,6% sunt NERECUPERABILE.

Procurorul sef al DNA, LAURA CODRUTA KOVESI, a declarat joi ca suma care ar trebui sa fie confiscata de ANAF in urma hotararilor definitive pronuntate in dosarele instrumentate de DNA se ridica la 310 milioane de euro, insa in ultimele opt luni nu s-a facut nimic pentru recuperarea acestor bani.

CITESTE SI: KOVESI CRITICA DUR ANAF PENTRU NERECUPERAREA PREJUDICIILOR IN DOSARELE DE CORUPTIE

‘In scopul cresterii volumului sumelor recuperate din punerea in executare a sentintelor penale, incepand cu data de 01.01.2016, va deveni operationala o aplicatie informatica centrala si baza de date dedicata acesteia prin care se va monitoriza stadiul executarii silite al fiecareia dintre hotararile penale definitive comunicate ANAF. De asemenea, se va infiinta, in cadrul ANAF — aparat central, o directie specializata cu structuri teritoriale corespondente care va avea ca atributii exclusive ducerea la indeplinire a masurilor dispuse prin sentinte definitive de catre instantele de judecata’, se mai arata in comunicat.

Pe de alta parte, ANAF justifica nivelul redus de incasari prin faptul ca GRADUL DE INCARCARE AL AGENTIEI in ce priveste activitatea de recuperare a arieratelor si a altor sume datorate bugetului este EXTREM DE MARE si, implicit, resursa umana si materiala necesara recuperarii prejudiciilor este cu mult depasita.

‘Capacitatea administrativa a structurilor de executare silita este excedata de activitatile desfasurate pentru pregatirea si sustinerea dosarelor de insolventa. Numai in cursul anului 2014 s-au prelucrat 26.253 de cazuri noi cu o valoare de 10,27 miliarde de lei creante inscrise la masa credala. La sfarsitul anului 2014 se gestionau 53.675 de contribuabili in insolventa cu creante fiscale de 47,3 miliarde de lei’, se subliniaza in comunicat.

CITESTE SI: KOVESI EXCLUDE INTRAREA IN POLITICA: VOI ANUNȚA LA FINALUL MANDATULUI DACA DORESC SA CONTINUI LA CONDUCEREA DNA

In plus, ANAF reclama faptul ca a primit atributii specifice in domeniul colectarii sumelor datorate nu doar bugetului de stat ci si bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si bugetului asigurarilor pentru somaj. ‘De asemenea, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, agentiei i-a revenit si sarcina de a colecta creantele bugetare rezultate din utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora’, se mai arata in comunicat.

De asemenea, ANAF a primit atributii cu privire la colectarea creantelor rezultatele din programele guvernamentale de genul ‘Prima Casa’, ‘Mihail Kogalniceanu’ (pentru intreprinderi mici si mijlocii) sau altele. Mai mult, institutiile publice, finantate integral sau partial de la bugetul de stat, care nu au organe de executare silita proprii, transmit titlurile executorii spre executare silita tot catre ANAF.

Fiscul are si rolul de a recupera prin procedura de executare silita sanctiunile contraventionale stabilite de catre diverse institutii care se fac venit la bugetul de stat, cum ar fi: Consiliul Concurentei, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Inspectoratul Teritorial de Munca etc.

Pe de alta parte, procedurile de infiintare a Agentiei pentru recuperarea prejudiciilor, care va functiona in subordinea Ministerului Justitiei, nu sunt definitivate.

“ANAF asteapta de aproape doua luni de zile ca procedurile de avizare a HG privind reorganizarea institutiei care prevede infiintarea unei structuri specializate de executari silite sa fie finalizate. Avand in vedere cele de mai sus, este profund incorect ca ANAF (…) sa fie indicata ca unic responsabil pentru gradul scazut de recuperare a prejudiciilor. ANAF isi asuma acesta situatie doar in limita cazurilor care tin exclusiv de ANAF, nu si de alte masuri legislative si organizatorice propuse de ANAF pentru schimbarea acestei situatii si care asteapta decizia altor factori de conducere’, se mai precizeaza in documentul citat.

CITESTE SI: LAURA CODRUTA KOVESI A DEZVALUIT AMANUNTE DIN DOSARUL LUI SORIN OPRESCU

In plus, Agentia reaminteste faptul ca, in data de 8 aprilie 2015, a fost publicat raportul cu privire la situatia recuperarii prejudiciilor provenite din hotararile judecatoresti definitive. Potrivit raportului, din valoarea totala a prejudiciilor, respectiv 150 de milioane de euro, 53,6% sunt nerecuperabile, din motive independente de ANAF.

Printre cauzele principale, mentionate de ANAF, care conduc la un grad mic de recuperare a creantelor provenite din sentinte penale transmise spre recuperare catre ANAF sunt, printre altele, intarzierile semnificative in transmiterea catre organele fiscale teritoriale a hotararilor penale ramase definitive spre recuperare, existenta unor perioade mari de timp intre momentul emiterii unei sentinte penale de catre prima instanta de judecata si momentul ramanerii definitive si executorii a acesteia, perioada in care, in multe cazuri, inculpatii instraineaza bunurile din patrimoniu, sau neinstituirea masurilor asiguratorii de catre organele de cercetare penala.

In plus, in unele situatii sentintele penale definitive se comunica fara a fi insotite de documente din care sa rezulte masurile asiguratorii, punerea acestora in executare nefiind posibila, precizeaza Fiscul.

Sursa foto: dcnews