Razboiul dintre Rep. Moldova si Transnistria, o ipoteza tot mai vehiculata. Rusia, cheia solutionarii acestui diferendum?

Tensiunile dintre Republica Moldova si Transnistria ar putea atinge cote alarmante, in perioada urmatoare, dupa ce oficialii din republica separatista au semnat, in urma cu zece zile, un decret intitulat “frontiera de stat a Transnistriei”, ce ar urma sa intre in vigoare peste cateva zile, potrivit caruia in limitele asa-numitelor frontiere ale Transnistriei este inclus orasul Bender (Tighina), cu trei sate, printre care se numara si Varnita, care apartine de Republica Moldova.

Parlamentul de la Chisinau s-a reunit, joi, in plen pentru a analiza problema transnistreana in contextul tensiunilor provocate de legea “privind frontiera de stat a Transnistriei”, semnata de seful administratiei separatiste de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk.

Situatia din Moldova ingrijoreaza inclusiv comunitatea internationala, insa Moscova subliniaza ca nu va retrage munitia si trupele din regiune inainte de a se ajunge la o solutie politica, pe fondul apropierii Moldovei de UE. Atat Ambasada SUA din Moldova, cat si Organizatia pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE) si-au manifestat ingrijorarea fata de actiunile Tiraspolului si au facut apel la o solutionare pasnica.

“Condamnam orice actiune unilaterala a oricarei parti implicate in conflictul transnistrean si continuam sa chemam la o solutionare non-violenta a conflictului cu un statut special pentru Transnistria in cadrul hotarelor suverane ale Moldovei”, se arata intr-un comunicat al Ambasadei americane la Chisinau.

Deutsche Welle atrage atentia asupra unei posibile escaladari a situatiei de la Nistru, in aceasta vara, situatie care ar putea fi inflamata si de unele grupari din Rusia. Potrivit expertilor militari de la Chisinau, situatia ar putea fi impinsa de anumite grupari influente de la Moscova, cu mana regimului separatist de la Tiraspol, “pana la varsari de sange”, pentru a bloca, astfel, intentia Chisinaului de a parafa, la toamna, Acordul de asociere si cel de liber schimb cu UE, la sumitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. 

Autoritatile din Rep. Moldova si-au exprimat ingrijorararea pe aceasta tema, insa sustin ca situatia este inca sub control. Experti citati de postul Vocea Rusiei avertizau, zilele trecute, asupra escaladarii conflictului de la Nistru, coreland “iminentele ostilitati armate” de ceea ce ei numeau “demarcarea frontierei”, decretata saptamana trecuta de liderul separatist de la Tiraspol, Evghenii Sevciuk.

Totusi, unii analisti sustin ca in situatia in care Rep. Moldova se va apropia mai mult de UE si daca nivelul de trai din aceasta tara va intra in trend ascendent, atunci populatia din Transnistria nu va dori sa fie lasata in urma, indiferent de ceea ce va spune sau va dori Rusia. Numai ca Rusia are toate interesele sa aprofundeze tensiunile dintre Moldova si regiunea transnistreana.

Ministrul Apararii din Rep. Moldova, declaratie socanta: Suntem gata sa ripostam

Chisinaul s-a aratat disponibil sa riposteze in cazul unui eventual atac, potrivit declaratiilor facute de ministrul Apararii din Republica Moldova, Vitalie Marinuta. 

“Suntem gata sa dam riposta cuvenita unui atac din partea fortelor transnistrene. Cetatenii trebuie sa aiba incredere in fortele Armatei Nationale, in acelasi timp trebuie sa inteleaga faptul ca premise pentru declansarea unui conflict militar pe Nistru nu sunt, la acest moment, cu toate ca situatia este destul de tensionata, problematica. Eu, personal, sunt ferm convins ca separatistii nu sunt in situatia in care sa aiba tupeul sa declanseze un conflict armat si pentru moment nu sunt sustinuti de rusi astfel incat sa indrazneasca”, a declarat ministrul moldovean al Apararii, Vitalie Marinuta, pentru Romanian Global News.

Liberalii, socialistii si comunistii din Rep. Moldova au condamnat declaratiile lui Marinuta 

Reprezentantii fractiunilor parlamentare PL, PCRM si grupului socialistilor din Republica Moldova au calificat drept “iresponsabile si aberante” ultimele declaratii ale ministrului Apararii, Vitalie Marinuta si i-au cerut sa demisioneze.

“Domnul Marinuta a facut o declaratie hazardata. Sa-si dea demisia sau sa fie demis. Iar prezenta lui Iurie Leanca este necesara pentru a aprecia intentiile acestei declaratii”, a spus liderul fractiunii PL Valeriu Munteanu. 

„Ministrul Apararii si-a permis niste declaratii care incalca nu doar Constitutia, dar contravine statutului functiei pe care o detine”, a spus deputatul PCRM Sergiu Stati. 

Joi vor avea loc audieri in parlament privind situatia din Transnistria, sedinta desfasurandu-se cu usile inchise, chiar daca fractiunea comunista a solicitat ca aceasta sa se desfasoare in mod public. 

Rusii zdranganesc armele la Nistru: Cand va incepe razboiul?

Presa de dincolo de Prut este ingrijorata de cum decurg lucrurile intre Republica Moldova si regiunea transnistreana si avanseaza ipoteza unui posibil razboi. Editorialistul Constantin Tanase atrage atentia, intr-un articol publicat joi in timpul.md, ca razboiul deja a inceput la nivel mediatic si puncteaza pozitia Rusiei, exprimata prin intermediul adeptului lui Vladimir Putin, Alexandr Dughin, potrivit caruia locul Rep. Moldova este “in paradisul euroasiatic”, iar atata timp cat exista pericolul NATO (n.r. trimitere la Romania, care este membra a NATO), Rusia nu-si va retrage armata din Transnistria.

“Aceste lucruri se spun la Chisnau cand Moldova si-a reafirmat cursul proeuropean si cand la Tiraspol rusii zdranganesc armele. Asadar, razboiul a inceput. Deocamdata doar cel informational. Artileria grea formata din agentii de influenta ai Rusiei pregatesc opinia publica pentru o noua provocare militara la Nistru. Provocarea militara, ca sa reuseasca si sa poata fi justificata, trebuie sa fie precedata de o victorie pe plan informational. Prin politica lor mioapa, duplicitara si lasa, elitele conducatoare de la Chisinau i-au asigurat Rusiei o pozitie dominanta in spatiul public. Mediatic, Rusia la Chisinau e mai acasa decat la ea acasa. Ca sa-si manifeste loialitate fata de Rusia liderii Moldovei poarta ceasul pe mana dreapta, ca Putin. In asemenea situatie de ce sa nu ne asteptam ca inainte de summit-ul de la Vilnius tancurile rusesti sa reia „valsul pacii” sub bagheta altui general.

Cheile solutionarii diferendumului transnistrean sunt la Moscova?

Alexandr Dughin, ideologul partidului lui Putin  – Rusia Unita si lider al miscarii internationale euroasiatice, cunoscut antiamerican, declara zilele trecute ca cheile solutionarii diferendului transnistrean sunt la Moscova si a atentionat ca Rusia va face apel la fosolirea fortei in Transnistria.

“Aleksandr Dughin a spus ca Rusia este gata sa aplice forta militara in Transnistria, in cazul in care NATO va intentiona sa se deplaseze spre est, in stânga Prutului. “Pentru Rusia, obiectivul numarul unu este apararea granitelor si ca blocul NATO sa nu fie la hotar. Acesta este obiectivul primordial. Pentru asta vom face orice scheme si formule. Trupele rusesti din Transnistria garanteaza ca NATO nu va intra in acest spatiu. Credeti ca nu avem ce face cu armata? Stim si fara analistii vostri ce sa facem cu ea, avem un teritoriu mare de aparat. Rusia va face apel la folosirea fortei in Transnistria, doar daca NATO va veni in Moldova“, a declarat Aleksandr Dughin, la Publika Tv.

“Moldova poate intra doar in NATO si atat, dar nu si in Uniunea Europeana, care se distruge. Cheile solutionarii diferendului transnistrean sunt la Moscova. Conflictul transnistrean are solutie. Trebuie sa va integrati in Uniunea Euroasiatica si se rezolva totul”, a mai spus politologul rus.

Se pregateste Rusia sa recunoasca Transnistria?

Igor Botan, presedintele Asociatiei pentru Democratie Participativa (ADEPT), a declarat pentru Europa Libera ca “o rabufnire a situatiei din Transnistria poate crea conditii pentru recunoasterea Transnistriei” si atrage atentia ca Republica Moldova trebuie sa aiba un mesaj foarte clar pentru transnistreni.

Din ipostaza de lider al unei organizatii nonguvernamentale, Botan a semnalat un risc major ca situatia din Transnistria sa degenereze, avansand chiar ipoteza ca ar exista un plan premeditat de zadarnicire a apropierii catre Uniunea Europeana, exact inaintea summit-ului de la Vilnius.  

“Sugeram ca masurile de incredere s-au transformat din partea Tiraspolului in masuri de neincredere. Pe parcursul acestui an, un sir de evenimente ne atrag atentia ca, in mod, probabil, premeditat, se organizeaza tot felul de provocatii la care Chisinaul s-ar putea deda intr-o actiune de raspuns, lucru care ar destabiliza situatia si ar ingreuna si mai mult parcursul european al Republicii Moldova. (…) Este vorba de Varnita in care am avut un conflict foarte periculos, o provocatie si iata acum, dupa semnarea de catre domnul Sevciuk a asa-zisei „legi privind frontiera de stat a Transnistriei….in aceasta „lege” exista regimul de aparare a frontierei care presupune recurgerea la anumite metode, inclusiv…”, a spus Igor Botan.

Botan a mai spus ca regimul de frontiera impus de Transnistria poate degenera foarte usor intr-o confruntare armata.

“Ceea ce s-a intamplat la Varnita, acum doua luni de zile, acum, cand exista acest regim de frontiera, poate degenera intr-o confruntare armata. (…) Stim care a fost scenariul in Georgia, in Abhazia. Exista scenariul din Osetia de Sud. Acum pe plan international exista conflicte foarte periculoase in care sunt antrenate fortele principalilor nostri parteneri strategici. Deci eventual o rabufnire a situatiei din Transnistria poate crea conditii pentru recunoasterea Transnistriei. Si atunci parcursul european al Republicii Moldova, dar nu doar al Republicii Moldova, ci si al Ucrainei va fi pus sub un mare semn de intrebare. Avand Transnistria ca enclava, intre teritoriul Ucrainei si teritoriul Republicii Moldova, care ar trebui sa se asocieze cu Uniunea Europeana, cred ca apar probleme care nu vor fi deloc usor sa fie solutionate”, a mai declarat Igor Botan, pentru Europa Libera.

Intrebat cum ar trebui sa actioneze autoritatile din Moldova, astfel incat sa nu se lase provocate de scenariile gandite la Tiraspol, Igor Botan a declarat ca autoritatile Rep. Moldova ar trebui sa aiba un mesaj foarte clar pentru transnistreni.

„Autoritatile Republicii Moldova trebuie sa aiba un mesaj foarte clar atat pentru transnistreni, cat si pentru partenerii implicati in formatul de negocieri „5+2”. Autoritatile moldovene trebuie, in acest moment, sa atraga atentia ca, de exemplu, Federatia Rusa, care are statut si de garant, dar si de negociator, dar Federatia Rusa, in mod constant, a schimbat contextul in care a primit acest statut, Federatia Rusa, in aceasta perioada, a oferit cetatenie ruseasca la 180 de mii de locuitori din Transnistria. Intr-un an de zile, Federatia Rusa mai poate oferi 20.000 de titluri de cetatenie ruseasca si, in orice moment, poate spune ca majoritatea absoluta a locuitorilor din Transnistria, unde drept de vot au aproximativ 400.000 de cetateni, deci, majoritatea absoluta dintre acestia sunt cetateni ai Federatiei Ruse, pe care Federatia Rusa ii poate, in orice moment, apara. Deci se schimba…”, a mai spus acesta.

Foto: infoprut.ro