Razvan Mironescu a anuntat ca PNL va amenda din Parlament orice tentativă de aservire a sectorului energetic

Razvan Mironescu, deputat PNL, a declarat luni la dezbaterea motiunii simple ‘Sectorul energetic ruinat de mafia PSD-ista’ ca liberalii vor amenda din Parlament orice abuz si orice tentativa de aservire a sectorului energetic unor interese straine de interesul national, informeaza pesurse.ro.

„Va asiguram, stimati noi guvernanti, ca nu vom asista pasivi in cazul in care politicile pe care le veti promova in sectorul energetic vor atenta la siguranta securitatii energetice si la indepartarea Romaniei de obiectivul sau declarat de a-si castiga independenta energetica. In acest scop vom amenda din Parlament orice abuz si orice tentativa de aservire a acestui domeniu unor interese straine de interesul national utilizand din Opozitie toate parghiile parlamentare regulamentare si constitutionale”, a spus Mironescu de la tribuna Camerei Deputatilor.

„Identificarea de surse de finantare pentru eficientizarea companiilor de stat in domeniul energetic, mentinerea locurilor de munca din sector, precum si initierea de proiecte viabile in parteneriat cu investitori strategici si puternici astfel incat consumatorii industriali sa fie competitivi pe piata internationala, iar consumatorii casnici sa beneficieze de tarife corecte corelate cu nivelul de trai din Romania”, a precizat deputatul liberal.

Citeste si: Antonescu: Victor Ponta nu are curaj, fara camuflaj! L-am rugat sa fie demn, insa el nu doreste asta

„Investitiile in sectorul regenerabilelor s-a prabusit atunci cand au fost anuntate intentiile pentru acest sector de catre Departamentul de energie, cert este ca fara investitii, fara asigurarea unui climat economic si investitional prietenos dar care sa urmareasca cu prioritate satisfacerea intereselor nationale, dependenta Romaniei de importuri se va dubla in anul 2030. Astfel de semnale de alarma ar trebui sa ii ingrijoreze pe actualii guvernanti si sa ii mobilizeze in elaborarea de politici energetice coerente si unitare”, a explicat Mironescu.

„Stimati colegi semnatari ai motiunii pe care o dezbatem astazi, atacati in textul motiunii modul in care s-a stabilit calendarul de liberalizare al pretului la gaze naturale si electricitate. Sa facem o scurta trecere in revista a angajamentelor asumate de dvs. in martie 2011 cand a fost semnata scrisoarea de intentie cu FMI in cadrul acordului stand by de tip preventiv aferent perioadei 2011-2013. Cu aceasta ocazie v-ati angajat si agreat cu partenerii financiari internationali eliminarea totala a preturilor reglementate la energia electrica si gaze pentru utilizatorii noncasnici pana la finalul anului 2013 si finalizarea procesului pana la finele lui 2015. Acesta a fost momentul zero in care s-a declansat procesul si s-a luat angajamentul, iar de atunci cu ocazia fiecarei vizite de evaluare a partenerilor internationali din iunie 2011, septembrie 2011 si martie 2012 nu ati schitat nicio intentie de a implementa cele convenite ci din contra ati amanat de fiecare data. Marea dvs. realizare la acest capitol a fost tergiversarea, pentru ca in septembrie – octombrie 2012 cand delegatia FMI, a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene a revenit in Romania a constatat ca nu s-a implementat nicio masura din cele stabilite in 2011”, a conchis Mironescu.

Sursa foto: realitatea.net