RAZVAN MIRONESCU, despre constructia CENTRULUI FAVORIT: Suntem PREA SARACI ca sa ne permitem sa CONSTRUIM IEFTIN

Dupa suspendarea lui SORIN OPRESCU, grupul de cetateni INITIATIVA FAVORIT spera ca noul primar general interimar va fi mai receptiv si va solutiona cererile mai repede. De doua luni, ei au inaintat o adresa Primariei Capitalei prin care au solicitat trecerea in administrarea Primariei Sectorului 6 a CINEMATOGRAFULUI FAVORIT, in vederea realizarii unui centru cultural comunitar.

Intr-o intalnire cu responsabilii primariei de sector si cu deputatul PNL RAZVAN MIRONESCU, ei au aflat ce intentioneaza autoritatile locale, relateaza site-ul puterea.

Desi lupta pentru cauza Favorit de peste 5 ani, oamenii constata cu amaraciune ca nici actualul primar general interimar STEFANEL MARIN nu respecta termenele legale prin care trebuia sa le raspunda oamenilor. Inca din 7 august ei au inregistrat la Primaria Capitalei o adresa prin care cer urgentarea avizului consilierilor generali pentru trecerea CLADIRII FAVORIT din administrarea Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor (RADEF) in cea a PRIMARIEI SECTORULUI 6. Oamenii sperau ca in luna septembrie proiectul de hotarare sa fie pe ordinea de zi a CGMB, dar primarul general interimar nu s-a ostenit sa o includa pe ordinea de zi.

CITESTE SI: CINEMATOGRAFELE FAVORIT SI GIULESTI REVIN IN PATRIMONIUL SECTORULUI 6

 Asa cum se autodefineste, „Initiativa Favorit este un grup format din oameni obisnuiti, din CARTIERUL DRUMUL TABEREI, care isi doreste transformarea cinema Favorit, acum in ruina, in Centru Cultural Comunitar”. Pe pagina de socializare a grupului, oamenii spun ca imobilul „a trecut de la RADEF in administrarea PRIMARIEI SECTOR 6, dar mai este nevoie de o singura aprobare pentru ca lucrurile sa intre in linie dreapta: aprobarea CGMB. Si totusi, un lucru atat de simplu este tergiversat de aproape doua luni”.

In luna septembrie, ei au avut o intalnire cu RADU TEACA, arhitect, cu responsabili ai primariei si cu deputatul PNL RAZVAN MIRONESCU. Oamenii au vrut sa afle daca se va rebilita cladirea, dupa cum doresc ei, sau daca autoritatea locala are alte ganduri. Prima intrebare s-a referit la aspectul viitorului Centru Cultural Favorit, asa cum a fost el prezentat pe site-ul cinemafavorit.

„Suntem intr-o faza in care NU PORNIM DE LA ZERO”, a raspuns arhitectul Radu Teaca. El a explicat ca exista un caiet de sarcini, un proiect tehnic si un studiu de fezabilitate care nu mai pot fi modificate. „Acum se face actualizarea devizului general pentru lucrarea ce va fi demarata cat mai curand si care se va finaliza in circa 3 ani”, au redat oamenii discutia cu autoritatile locale.

CITESTE SI: RAZVAN MIRONESCU: SECTORUL 6 – UN SECTOR MODERN LA STANDARDE EUROPENE!

 Al doilea aspect pe care cetatenii au vrut sa-l cunoasca este cel legat de „ELEMENTE DE CONTINUITATE CU VECHEA CLADIRE, pentru a pastra memoria cartierului”. Raspunsul arhitectului a fost ca imobilul nu merita sa fie restaurat nici ca functionalitate, nici ca spatii suplimentare pe care le presupune un CENTRU DESTINAT COMUNITATII. Nici structura veche a cladirii nu ar mai avea valoare, fiind realizata inainte de normativele din ’77. Astfel ca „din structura veche se vor pastra doar niste pereti de legatura cu subsolul”, relateaza cei prezenti la intalnire. Numai VECHEA FIRMA A CINEMATOGRAFULUI ar fi posibil sa se pastreze si va putea fi expusa in holul de primire al noului centru, iar vechiul logo „Favorit” va fi afisat pe ecranul de pe fatata noii cladiri. In plus, arhitectul sustine ca noua cladire va fi in spiritul anilor ’60 si va ramane un reper pentru cartier.

Referitor la dimensiunea cladirii, deputatul RAZVAN MIRONESCU a afirmat ca „nu va avea proportii megalitice, va fi mai inalta, dar va respecta amplasamentul actual. Se vor pastra si parcul de langa, si spatiile comerciale din fata, si esplanade. SUNTEM PREA SARACI CA SA NE PERMITEM SA CONSTRUIM IEFTIN. Daca noi vom alege solutii constructive moderne, adaptate vremurilor actuale, vom avea niste costuri de exploatare suficient de mici pentru ca bugetul sa si le poata permite. Sunt convins ca solutiile tehnice adoptate vor minimiza costurile de exploatare”, a declarat liberalul.

Sursa foto: puterea