Razvan Mironescu, dupa adoptarea legii maidanezilor: Rezolva in buna parte, dar nu integral situatia cainilor comunitari

razvan-mironescu

Deputatul PNL Razvan Mironescu, vicelider al grupului PNL din Camera Deputatilor, a declarat marti, pentru Mondo News, dupa adoptarea legii care permite eutanasierea cainilor fara stapan care nu sunt adoptati in termen de 14 zile lucratoare, ca legea rezolva in mare masura situatia cainilor comunitari, insa a subliniat ca mai raman si aspecte care ar putea pune bete in roate in procesul de strangere a maidanezilor de pe strazi.

Razvan Mironescu a dat cateva exemple in acest sens. Astfel, legea prevede ca autoritatile locale au responsabilitatea de a rezolva problema cainilor maidanezi, insa textul de lege nu prevede si obligativitatea de a ridica cainii de pe strazi. 

“Adoptarea legii rezolva in buna parte, dar nu integral situatia cainilor comunitari. Mai raman cateva chestiuni. De exemplu, legea prevede responsabilitatea autoritatilor locale de a rezolva problema, dar nu si obligatia acestora de a-i ridica de pe strazi. In plus, legea nu prevede sanctiuni pentru acele autoritati locale care nu aplica ridicarea cainilor”, a explicat deputatul liberal, la solicitarea Mondo News. 

Razvan Mironescu a mai afirmat ca este nevoie urgent de marirea capacitatii de cazare la adaposturile pentru caini, pentru a nu ajunge in situatia in care avem cadrul legislativ, dar cainii raman tot pe strazi pentru ca nu sunt suficiente locuri in adaposturi. 

“In acest moment, capacitatea de gazduire a Capitalei este de 600 de locuri. Ori, in conditiile aplicarii legii adoptate astazi, ne-ar trebui o capacitate de minim 2.000 de locuri. Si imi amintesc faptul ca, in urma cu cateva luni, Consiliul General al Capitalei a aprobat 3,5 milioane euro cu destinatie ASPA, pentru a mari numarul de locuri in adaposturi. Asteptam, asadar, sa vedem ca banii alocati sunt folositi cat mai urgent pentru marirea capacitatii de cazare. Astfel incat sa nu ne trezim ca avem lege, dar cainii sunt tot pe strazi pentru ca nu exista suficiente locuri de cazare”, a mai spus deputatul PNL, pentru Mondo News.

Razvan Mironescu a mai subliniat ca trebuie vazut cum s-a ajuns la un cost de 400 de euro/mp pentru adapostirea unui caine maidanez, in conditiile in care, comparativ, costul unui metru patrat la ANL este 270 euro/ mp.

“Apoi, ar mai fi o chestiune. Potrivit cifrelor oficiale, vedem ca, iata, cheltuielile legate de cazarea cainilor sunt cam de 400 euro/mp. Iar pentru adapostirea unui catel este nevoie de o suprafata de 3,5 mp , asadar vorbim deja de 1.400 euro. Asta, in conditiile in care, daca este sa fac o comparatie, costul unui mp la ANL este 270 euro/ mp. Asadar, trebuie sa vedem exact cum s-a ajuns la acest cost pe mp. Acum, partea legislativa fiind rezolvata, cetatenii pot pune presiune pe edilii locali pentru ridicarea de pe strazi a animalelor fara stapan, in conditiile legii”, a incheiat Mironescu.