RAZVAN MIRONESCU: „In prezent ANPC este vulnerabila si afecteaza drepturile consumatorilor! Propun un nou cadrul legal!”

Deputatul PNL RAZVAN MIRONESCU, candidat la PRIMARIA SECTORULUI 6 din partea PNL a initiat astazi o PROPUNERE LEGISLATIVA cu privire la Statutul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor(ANPC). Aceasta presupune crearea unui nou cadru legal de organizare si functionare prin care institutia sa devina puternica, independenta si autonoma. RAZVAN MIRONESCU considera ca in prezent institutia are prea multe vulnerabilitati, iar cei afectati sunt chiar consumatorii.

“ANPC este o institutie cheie in arhitectura institutionala nationala, cu rol primordial in apararea drepturilor si intereselor legitime ale consumatorilor. In prezent, Autoritatea se afla in subordinea Guvernului, iar de-a lungul timpului ea a fost plasata sub directa coordonarea a diferitelor structuri guvernamentale in functie de viziunea si strategia respectivelor Executive. Reoganizarile repetate prin care a trecut aceasta institutie nu au fost de natura sa-i permanentizeze o forma de organizare stabila, ci din contra i-au creat o vulnerabilitate, riscand sa afecteze in final drepturile consumatorilor”, a declarat RAZVAN MIRONESCU intr-o conferinta de presa.

CITESTE SI: INTALNIRE INTRE CANDIDATUL PNL LA PRIMARIA SECTORULUI 6 SI PRIMARUL GENERAL INTERIMAR RAZVAN SAVA. CARE SUNT PRINCIPALELE SUBIECTE ALE DISCUTIEI

Deputatul RAZVAN MIRONESCU vrea ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sa treaca sub control parlamentar, sustinand ca numai in acest mod institutia nu va mai fi supusa presiunilor din partea tertilor.

“Propunerea legislativa pe care am initiat-o presupune schimbarea modului de organizare si functionare a Autoritatii in sensul pozitionarii  ei sub control parlamentar. Ea ca va fi condusa de un organ colegial, denumit Consiliul ANPC, format din 7 membri, desemnati de Parlament, la propunerea Comisiilor de specialitate reunite. Acest lucru ii asigura autonomia si independenta,  devenind o structura stabila, cu buget propriu, capabila sa ia decizii in interesul consumatorilor fara a fi supusa presiunilor din partea unui tert, fie el si institutie a statului. Modul de selectie al membrilor Consiliului ANPC se va face printr-un proces transparent in baza unor criterii clar stabilite in prezenta lege, criterii care  reflecta profesionalismul si integritatea persoanelor respective. Numirea in functie a membrilor Consiliului se va face prin decret prezidential in urma prestarii juramantului de credinta in fata Presedintelui Romaniei. Anual, pana la data de 30 iunie, ANPC va comunica Parlamentului un raport privind activitatea sa si modul in care operatorii economici si autoritatile publice respecta regulile protectiei consumatorilor”, a explicat candidatul PNL la PRIMARIA SECTORULUI 6, RAZVAN MIRONESCU.

Sursa foto: facebook / RAZVAN MIRONESCU