Razvan Mironescu, PNL: Legea minelor acorda cetatenilor dreptul de a participa la luarea deciziilor privind exploatarea resurselor minerale

razvan-mironescu

Deputatul PNL, Razvan Mironescu, a declarat pentru Mondo News ca prevederile incluse in legea minelor, referitoare la transparenta in exploatarea resurselor minerale, apartine grupurilor PNL, care au sustinut in comisiile reunite de industrii necesitatea consultarii comunitatilor.

Astfel, in textul de lege se precizeaza ca “acordarea licentelor de prospectare/explorare/exploatare si a contractelor dintre statul roman si reprezentantii industriei extractive trebuie sa se realizeze in conditiile asigurarii unei transparente decizionale efective, care sa permita participarea cetatenilor si a organizatiilor de profil legal constituite la luarea deciziilor”.

“Legea minelor, asa cum arata acum, este o lege unitara care se refera la toate resursele minerale naturale”, a declarat Razvan Mironescu. El a precizat ca textul “legifereaza foarte clar si fara echivoc toate aspectele, incepand de la pregatirea documentelor pentru obtinerea licentei, derularea activitatii de transparenta decizionala referitoare la perimetrul vizat pentru exploatare, mai exact dialogul cu cetatenii din zona”.

In plus, potrivit lui Razvan Mironescu, legea reglementeaza apoi si conditiile tehnice si financiare in care se realizeaza exploatarea respectiva, precum si monitorizarea acestor actiuni de catre institutiile abilitate ale statului.

„Legea elimina orice suspiciuni de neconstitutionalitate privind expropierile, care se fac doar de catre stat si in folosul statului, prin Ministerul Economiei”, a declarat deputatul PNL.

Legea stabileste si sanctiuni clare si dure privind orice neindeplinire de catre agentul economic a conditiilor de exploatare prevazute in licenta.