Razvan Mironescu (PNL): Reducerea TVA la legume si fructe ar fi adus beneficii evazionistilor si nu ar fi influentat pretul final

RAZVAN MIRONESCU, FONDURI EUROPENE, SITUATIE GRAVA, ROMANIA, RABURSARI, CEREI DE PLATA, COMISIA EUROPEANA, POS CCE, POSDRU, POS MEDIU, GUVERNUL PONTA, EUGEN TEODOROVICI

Deputatul PNL, Razvan Mironescu, a declarat, miercuri, ca reducerea TVA la legume si fructe, asa cum intentiona premierul Victor Ponta, ar fi adus beneficii suplimentare evazionistilor, fara insa sa influenteze pozitiv pretul final de vanzare a acestor produse catre consumatori.

“In urma aparitiei in presa a informatiilor privind actiunile desfasurate miercuri de ANAF si DIICOT impotriva evazionistilor din domeniul importului de legume si fructe, se dovedeste ca Partidul National Liberal a avut o pozitie corecta atunci cand a cerut reducerea TVA la carne si produse din carne in opozitie cu primul ministru care s-a pronuntat in favoarea reducerii TVA la legume si fructe.

Personal, mi-am exprimat public opinia in mai multe interventii televizate privind lipsa unei justificari economice a reducerii TVA la legume si fructe, un domeniu puternic nefiscalizat si unde evaziunea fiscala atinge cote astronomice. Aceasta reducere a TVA nu ar fi facut decat sa aduca beneficii suplimentare evazionistilor si ar fi avut efecte minime sau chiar zero asupra pretului final de vanzare a produselor catre consumatori. Estimarile autoritatilor, privind prejudiciul de 25 milioane euro adus de reteaua de evazionisti ce a fost destructurata astazi ne scuteste de orice comentarii privind amploarea acestui fenomen”, a precizat Razvan Mironescu.

Citeste si: PNL si PDL Sector 1 au incheiat un protocol de colaborare, semnat de Andrei Chiliman si Razvan Mironescu

Deputatul PNL a completat, cu referire la reducerea TVA la carne si la produsele din carne, ca aceasta masura, sustinuta de PNL, ar putea avea un impact benefic la aceasta categorie de produse alimentare

“Incepand cu 2012 s-a redus drastic evaziunea fiscala in industria carnii, producatorii si procesatorii principali fiind astazi printre cei cu o conformare fiscala corecta, existand deci predictibilitate in legatura cu impactul benefic al reducerii TVA la aceasta categorie de produse alimentare. Partidul National Liberal dovedeste astfel inca o data ca are o viziune corecta, constructiva, asupra reducerii fiscalitatii, cu impact direct si imediat asupra cresterii consumului intern si ridicarii nivelului de trai al cetatenilor Romaniei”, a precizat deputatul Razvan Mironescu.

Reamintim ca procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, 46 de perchezitii in cadrul unei operatiuni de destructurare a unui grup infractional organizat, specializat in comiterea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.

CITESTE SI: Perchezitii la EVAZIONISTI de fructe si legume. Functionari din MINISTERUL DE FINANTE, banuiti ca fac parte din retea 

Prejudiciul creat se ridica la 108 milioane de lei. Din probele administrate in dosar rezulta ca in actele contabile ale firmelor implicate au fost evidentiate cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale.

Legumele si fructele achizitionate din state ale Uniunii Europene si din state ne-membre, precum Turcia, prin societati comerciale interpuse a fost tranzactionata angro succesiv prin mai multe societati comerciale, fiind create circuite economice frauduloase, cu scopul sustragerii beneficiarilor reali de la plata obligatiilor fiscale la bugetul consolidat al statului. In lantul infractional au fost folosite si societati comerciale care nu au avut niciodata angajati, cu sedii declarate fie in cadrul unor birouri de avocatura, fie la adrese unde se afla doar terenuri virane, service-uri auto ori garaje.