Razvan Mironescu, PNL: Trebuie sa informatizam urgent sistemul fiscal si sa imbunatatim capacitatea administrativa, daca vrem sa atragem investitorii

razvan-mironescu

Deputatul PNL, Razvan Mironescu, a declarat, intr-un interviu acordat Mondo News, ca Romania trebuie sa isi imbunatateasca urgent capacitatea administrativa, ca prim pas in stimularea interesului investitorilor pentru afaceri in tara noastra. Apoi, deputatul PNL este de parare ca avem nevoie urgent de informatizarea masiva a sistemului fiscal, dar si de intarirea increderii in capacitatea statului de a combate evaziunea si frauda.

Pe de alta parte, Razvan Mironescu a declarat ca va initia un proiect de lege privind consultarea publica a locuitorilor din zonele cu investitii majore, pentru a preintampina probleme de genul celor intamplate la Rosia Montana si la Pungesti-Vaslui.

Reporter: Domnule deputat, Romania a fost atentionata de Comisia Europeana ca trebuie sa isi imbunatateasca mediul de afaceri, daca vrea sa atraga investitii straine. Asta arata un raport emis zilele trecute de Comisia Europeana, in care este analizata evolutia Romaniei, in cadrul acordului stand by cu Comisia Europeana si FMI. Mai mult, expertii de la Bruxelles ai CE mai arata ca “mediul de afaceri precar” din Romania actioneaza ca o piedica in calea cresterii si a investitiilor. Ca reprezentant al PNL, ce masuri ar trebui luate pentru a castiga credibilitate in acest domeniu?

Razvan Mironescu: Studiind raportul la care faceti referire, consider ca, pentru a face lucrurile bine o data pentru totdeauna trebuie plecat de la imbunatatirea capacitatii administrative. La capitolul 4 sunt descrise principalele probleme referitoare la capacitatea administrativa a autoritatilor centrale si locale si ceea ce am citit mi s-a parut suficient de grav.

Cresterea credibilitatii in fata investitorilor trebuie sa inceapa de aici, de la calitatea pregatirii functionarilor publici si de la modul cum ei interactioneaza cu oamenii de afaceri locali sau straini. Nu este lipsit de interes amanuntul statistic conform caruia indicele DB (doing business) a ramas constant scazut din 2008 si pana acum si, desi mediul de afaceri a evoluat, barierele birocratice au ramas aceleasi si chiar au crescut odata cu implementarea diverselor proceduri fiscale, de achizitii publice, etc.

Mai apoi este necesara urgent informatizarea masiva a sistemului fiscal, in sensul ca statul sa colecteze taxele si impozitele cat mai unitar, prin plati cat mai putine si un numar de impozite cat mai mic, dupa care sistemul sa divida banii catre entitatile fiscale din interiorul sistemului care trebuie sa gestioneze banii colectati.

Nu in ultimul rand, intarirea increderii in mediul de afaceri incapacitatea statului de a combate evaziunea si frauda. Investitorii adevarati, cei de care avem nevoie si pe care ne straduim sa-i atragem au nevoie sa stie ca impozitele si taxele sunt platite de toata lumea, nu doar de unii, ei acum traiesc cu impresia corecta dealtfel ca bunii platitori sustin si partea de impozite si taxe necolectate de la evazionisti, iar bugetul de investitii publice sufera tocmai din aceasta cauza.

Rep: Premierul chinez vine in Romania, insotit de o delegatie de 200 de oameni de afaceri. China este tara cu cele mai mari rezerve valutare din lume si pare un castig pentru noi prezenta acestei delegatii in Romania. In ce domenii avem nevoie de banii Chinei?

RM: In toate domeniile. In investitii directe si in stimularea exporturilor catre aceasta tara. In momentul economic actual, in care majoritatea producatorilor locali din multe tari puternice ale lumii sunt supusi la presiuni de pret enorme din partea competitorilor chinezi, noi ne aflam intr-o pozitie privilegiata in conditiile in care oamenii de afaceri chinezi vor sa importe din Romania produse.

Rep: Ca parlamentar, ce masuri veti initia pentru stimularea mediului de afaceri?

RM: Am in studiu un proiect de lege privind consultarea publica a locuitorilor din zonele cu investitii majore, pentru a preintampina probleme de genul celor intamplate la Rosia Montana si la Pungesti-Vaslui. Investitorii vor fi obligati sa parcurga o procedura de consultare si informare a locuitorilor zonelor unde doresc sa investeasca, iar in momentul cand aceste proceduri sunt parcurse sa aiba siguranta ca nimeni si nimic nu se va mai opune proiectului respectiv.

Rep: Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca va trimite inapoi bugetul de stat pe 2014, daca se pastreaza cresterea accizei la benzina cu 7 centi si se mentine cresterea cu o mie de miliarde la ministerul Dezvoltarii, condus de Liviu Dragnea. Cum reactionaza USL la aceasta amenintare?

RM: Bugetul va fi aprobat de Parlament si trimis spre promulgare in forma actuala. Daca presedintele il refuza vom reactiona in functie de obiectiile ridicate .