Razvan Mironescu reclama interesele de grup ale directorilor de la Autoritatea Feroviara Romana si directia Transporturi din MT

Deputatul PNL, Razvan Mironescu, cere demiterea conducerii Autoritatii Feroviare Romane, a Autoritatii de Siguranta Feroviara, precum si a directorului directiei Transporturi din Ministerul Transporturilor, dupa ce Comisia Europeana (CE) a lansat, joi, trei proceduri de infringement impotriva Romaniei, respectiv pentru netranspunerea legislatiei UE privind siguranta cailor ferate, a reglementarilor pentru administratorii de fonduri de investitii si pentru tratamentul discriminatoriu in privinta impozitarii entitatilor juridice straine. 

Razvan Mironescu face referire la procedura de infringement care se refera la netranspunerea corespunzatoare in legislatia Romaniei a prevederilor Directivei 2004/40/CE si Directivei 2004/49/CE privind siguranta feroviara. Acesta sustine ca “interesele personale si de grup ale persoanelor cu functii de conducere din Autoritatea Feroviara Romana (AFER), Autoritatea de Siguranta Feroviara (ASFR) si Directia Transporturi Feroviare din Ministerul Transporturilor au condus la aceasta situatie, in care factorii de decizie cu atributii refuza, de frica pierderii functiilor si a avantajelor ce decurg din acestea, sa puna in aplicare cu strictete recomandariile Directivelor”.

“Asistam astfel azi la consecintele unei lipse sistemice de colaborare institutionala intre Autoritatea Feroviara Romana si Ministerul Transporturilor pe de o parte, si Ministerul Afacerilor Externe pe de alta parte, ceea ce pune Romania intr-o lumina defavorabila in fata institutiilor europene”, a mai aratat Mironescu, intr-un comunicat de presa.

Citeste si: TREI NOI PROCEDURI DE INFRINGEMENT IMPOTRIVA ROMANIEI, LANSATE DE COMISIA EUROPEANA

Deputatul liberal mai precizeaza ca este “imperios necesara” demiterea imediata a directorului Autoritatii Feroviare, Gelu Dae, a directorului Autoritatii de Siguranta Feroviara, Mihaela Carabineanu, precum si a directorului din cadrul Directiei Transporturi din Ministerul Transporturilor, Claudiu Dumitrescu, ca o “minima reparatie a imaginii Romaniei”.

“Propunerile de acte normative ce au fost refuzate motivat atat de reprezentantii, MAE, cat si de CE sunt complet neadaptate Directivelor CE mentionate anterior si nu urmaresc decat conservarea unor structuri si relatii de subordonare de tip clientelar si invechit, lipsite de functionalitate si autoritate reala. In raspunsul nr 24495/03.07.2014 la interpelarea adresata, domnul Ministru Ioan Rus recunoaste starea de fapt la acea data, dar incearca sa minimizeze culpa subordonatilor domniei – sale, si mai mult nu ofera nici un termen concret de intrare in legalitate. Nici vacanta parlamentara si nici alte scuze nu pot fi acceptate atata timp cat propunerea de act normativ care a fost inaintata la CE nu respecta spiritul si litera Directivelor ce trebuiesc a fi implementate”, completeaza deputatul Mironescu.

Citeste si: Razvan Mironescu: Este timpul unui candidat care promite mai putin si face mai mult

“De aceea, consider ca este imperios necesara demiterea imediata a directorului General al Autoritatii Feroviare Romane, dl. Gelu Dae, a directorului Autoritatii de Siguranta Feroviara, dna 
Mihaela Carabineanu si a Directorului Directiei Transporturi din Ministerul Transporturilor, dl. Claudiu Dumitrescu , ca o minima reparatie a imaginii Romaniei in aceasta cauza. In acelasi timp, solicit Ministrului Transporturilor un angajament ferm privind incadrarea in termenul de 60 de zile indicat de CE pentru finalizarea transpunerii Directivelor 2004/40/CE si 2004/49/CE pentru a evita astfel noi sanctiuni punitive la adresa statului roman”, arata Razvan Mironescu.

Deputatul liberal atrage atentia ca ultima etapa a procedurii de infringement este aceea in care Comisia Europeana se va adresa Curtii Europene de Justitie, iar Romania ar putea fi obligata la plata unei amenzi de minim 630 euro pe zi pana la momentul adoptarii legislatiei corespunzatoare.