RAZVAN SAVA: Primarul Sectorului 4, DANIEL BALUTA, vaduveste bugetul local de circa 3-5 milioane lei, evitand sa organizeze licitatia publica pentru serviciul de salubrizare si deszapezire

Fostul primar general al Capitalei, RAZVAN SAVA, a lansat un atac la adresa primarului Sectorului 4, DANIEL BALUTA, pe care il acuza ca vaduveste bugetul local de circa 3-5 milioane lei, evitand sa organizeze licitatia publica pentru serviciul de salubrizare si deszapezire.

“Primarul sectorului 4, DANIEL BALUTA, a convocat pentru astazi Consiliul Local al Sectorului 4 in sedinta extraordinara, printre proiectele de hotarare aflate pe ordinea de zi fiind si cel referitor la prelungirea contractului de salubrizare si deszapezire prin incheierea unui nou act aditional.

Suntem convinsi ca domnia sa si-ar dori ca opinia publica sa uite ca de peste 3 ani face parte din conducerea PRIMARIEI SECTORULUI 4, ocupand functia de viceprimar in perioada 2013-2015 si de primar din 2015 pana in prezent. Cunoscand foarte bine prevederile contractului, inclusiv termenul de expirare, domnia sa a evitat in mod premeditat sa organizeze o procedura serioasa de licitatie publica pentru atribuirea serviciului de salubrizare si deszapezire.

Lasand deliberat contractul sa se apropie de data limita de expirare, primarul pesedist va veni in fata Consiliului Local al sectorului 4 justificand necesitatea prelungirii contractului prin act aditional prin timpul scurt existent pana la instalarea sezonului calendaristic de iarna si termenele necesare pentru organizarea unei licitatii publice corecte si transparente. Din punctul de vedere al consilierilor locali sector 4 ai Partidului National Liberal, o licitatie publica, organizata din timp, ar fi insemnat economii la bugetul sectorului, deoarece, prin libera concurenta intre prestatorii de servicii de salubritate, pretul, platit din taxele si impozitele locuitorilor sectorului 4, ar fi fost mai mic, iar calitatea serviciului ar fi crescut.

Actualul contract de salubrizare a fost incheiat in anul 1997 si prelungit prin acte aditionale pana in prezent. Valoarea anuala este de circa 50 milioane lei, adica aproximativ 10% din bugetul sectorului 4. Expertii Partidului National Liberal estimeaza ca procedura de licitatie publica ar fi adus o economie de circa 3-5 milioane lei, ceea ce ar fi insemnat, spre exemplu, construirea a doua centre afterschool in sectorul 4. Consideram ca proiectul de prelungire a contractului de salubrizare, cu doar 2 saptamani inaintea debutului sezonului calendaristic de iarna, este in fapt o fortare a consiliului local sa gireze actiunile aflate la limita legalitatii ale primarului pesedist.

Mai mult decat atat, la articolul 2 al proiectului de hotarare, primarul DANIEL BALUTA cere Consiliului Local al sectorului 4 sa ii ofere libertatea totala de a contracta si alti operatori pentru prestarea serviciilor de salubrizare si deszapezire, fara a se preciza care sunt criteriile pe baza carora se va realiza acest lucru. Aceasta prevedere ridica doua mari semne de intrebare:

De ce mai sunt necesare alte firme de salubrizare daca operatorul actual ofera servicii prompte si de calitate locuitorilor din sector?

Daca operatorul actual de salubritate nu are capacitatea de a livra servicii calitative, fiind nevoie si de aducerea altor operatori, de ce, timp de un an, nu s-a organizat licitatia publica pentru selectarea unui nou operator?

Exista si altfel de interese, altele decat cele legale, in spatele initiativei primarului pesedist DANIEL BALUTA?

Partidul National Liberal condamna cu fermitate atitudinea primarului pesedist de la sectorul 4, care prin indiferenta si/sau premeditare a evitat organizarea unei licitatii publice pentru atribuirea contractului de salubrizare din sector”, se arata in comunicatul lui RAZVAN SAVA remis Mondo News.

Sursa foto: pnl