RCA 2013 – Modificari la plata RCA, pagubitii vor solicita daune propriilor asiguratori

Modificari la plata RCA. Noul sistem prevede ca pagubitii vor solicita daune propriilor asiguratori, sistemul urmand a fi introdus pana la sfarsitul acestui an sau de la inceputul anului 2013, in functie si de evolutia discutiilor cu societatile de profi si brokerii de asigurari.

Daca in prezent durata unui proces de instrumentare si plata a unui dosar de dauna pe segmentul RCA este de 90 de zile, dupa ce va fi introdus noul sistem, plata daunelor se va face in maxim 60 de zile. Prin modificarea legislatiei secundare, speram ca noul sistem sa fie introdus pana la finele anului curent sau de la inceputul anului 2013, in functie si de evolutia discutiilor cu societatile de profi si brokerii de asigurari. “In prezent, durata unui proces de instrumentare si plata a unui dosar de dauna pe segmentul RCA este de 90 de zile. Dupa ce vom introduce noul sistem, cred ca plata daunelor se va face in cel mult 60 de zile”, a declarat vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Cornel Coca-Constantinescu.

Astfel, soferii prejudiciati in accidente rutiere produse din vina altor conducatori auto urmeaza sa fie despagubiti de proprii asiguratori RCA, nu de societatile care au emis politele RCA ale vinovatilor. Dupa ce asiguratorul soferului pagubit va achita dauna, compania isi va recupera banii prin intermediul unui sistem de compensare, care va avea ca reper dauna medie pe segmentul RCA in anul precedent.Societatile autorizate sa practice asigurari obligatorii de raspundere civila auto (RCA) sunt ABC Asigurari, Allianz-Tiriac Asigurari, Generali Romania, Asirom, Euroins Romania, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama, Uniqa Asigurari si City Insurance. Foto: Mondo News