Reactia CE, dupa votul in cazul SOVA: Asteptam o implementare substantiala a recomandarilor MCV

Comisia Europeana asteapta o implementare consistenta si substantiala a recomandarilor din raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), raport care a notat ca deciziilor din Parlament la cererile justitiei par sa le lipseasca criteriile obiective, a transmis un oficial CE.

Asteptam o implementare consistenta si substantiala a recomandarilor noastre (din cadrul MCV – n.r.). Raportul MCV din 2015 a notat faptul ca deciziilor din Parlament privind permisiunea ca procurorii sa-i trateze pe parlamentari ca pe oricare alti cetateni par a le lipsi criteriile obiective”, a precizat un oficial din cadrul Comisiei Europene, dupa ce Senatul a respins, miercuri, ridicarea imunitatii lui Dan Sova.

Acesta a reamintit ca CE nu comenteaza cazuri individuale.

CITESTE SI: DAN SOVA, dupa votul colegilor: Astept sa trimita cineva DOSARUL in INSTANTA pentru a ma APARA 

In raportul MCV pentru Romania, publicat pe 28 ianuarie, se afirma ca “au existat sperante ca noul Statut al deputatilor si senatorilor, adoptat in iulie 2013, sa introduca o abordare mai sistematica si mai coerenta, in concordanta cu principiul egalitatii in fata legii. Cu toate acestea, anul 2014 a continuat sa fie caracterizat de intarzieri in ceea ce priveste admiterea si respingerea cererilor formulate de organele de urmarire penala in vederea ridicarii imunitatilor deputatilor si senatorilor”.

Documentul noteaza faptul ca, in cursul anului trecut, procurorii DNA au cerut Parlamentului sa aprobe arestarea preventiva a opt deputati si a unui senator, care fusesera acuzati de infractiuni de coruptie. Dintre cele noua cereri, cinci au fost respinse: patru de catre Camera Deputatilor si una de catre Senat.

Totodata, raportul CE arata ca, in 2014, au fost formulate 12 cereri de autorizare pentru cercetarea unui ministru si a 11 fosti ministri pentru infractiuni de coruptie. Camera Deputatilor a primit doua cereri, una fiind respinsa.

Rapoartele MCV au aratat, de asemenea, necesitatea ca aceste decizii sa fie motivate. Criteriile pe baza carora cererile sunt admise sau respinse sunt in continuare neclare si nu sunt comunicate organelor de urmarire penala”, se mai arata in document.

In 2015, parlamentarii respins trei cereri privind ridicarea imunitatii.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS, REACTIE dupa votul in cazul DAN SOVA: Nimeni nu este MAI PRESUS DE LEGE

Astfel, Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive pentru senatorul PSD Dan Sova, iar pe 12 februarie a respins solicitarea Parchetului General de incuviintare a inceperii urmaririi penale impotriva senatorului PNL Varujan Vosganian.

Camera Deputatilor a respins, pe 11 martie, cererea de incuviintare a urmaririi penale in cazul lui deputatului UDMR Laszlo Borbely.

Sursa foto www.evz.ro