Reactia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii privind LEGEA DEFAIMARII

Csaba Ferenc ASZTALOS, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a declarat despre despre modificarea “Legii Defaimarii”, modificare propusa de catre Liviu Dragnea ca libertatea de exprimare este importanta in Romania, iar cazurile semnalate vor fi analizate conform cadrului legal. 

“Sunt cazuri cand avem schimbari de guvern. Si avem functionari publici care nu sunt afiliati politic. Dar care sunt vazuti ca fiind simpatizanti ai unui partid politic. Si sunt dati afara din funtiile publice… Acest lucru este vazut ca fiind unul discriminator. Din punctul meu de vedere este o forma de discriminare. Uitati cum, un criteriu de apartenenta politica, duce la o hartuire. 
Libertatea de exprimare este importanta si pentru jurnalisti, pentre cei aflati in functiile publice dar si pentru cetateanul care nu are o astfel de functie publica, pentru ca implica responsabilitati. In ce priveste Facebook-ul, este spatiu public. Tot ca urmare a unei decizii a consiliului national pentru combaterea discriminarii. Nu suntem singurul stat care are o lege de acest fel. Si Franta are o astfel de lege.”

CITESTE SI: TRAIASCA CENZURA! DEPUTATII au marit AMENZILE din LEGEA DEFAIMARII initiata de LIVIU DRAGNEA!

Acesta a discutat si despre modul in care unele decizii vor fi luate de instanta, si anume faptul ca unele persoane se vor simti jignite de unele afirmatii, iar altele nu. Potrivit spuselor sale, instanta va lua deciziile acestea si va analiza criteriile pe care se vor lua deciziile.

“Procentul de mentiere a deciziilor luate de CNCD sunt intre 85 si 90% in ultimii 10 ani. Deci avem un control de legalitate. Acum nu trebuie sa ne inchipuim ca vom taia chitante pe faptul ca cineva se simte jignit sau pus in inferioritate. Avem un cadru a legii interne si internationale dupa care vom analiza aceste lucruri. Eu inteleg ca proiectul de act normativ are o alura foarte politica in dezbaterea publica pentru ca initiatorul este un om politic. Dar nu inseamna ca cei care vor fi chemati, inclusiv instanta de judecata sa interpreteze, vor merge in directia abuzului. Da, bineinteles, in soarta unui jurist, sta soarta unei legi”, a explicat acesta. 

“Cea mai mare amenda aplicata de CNCD a fost de 50.000 de lei si nu s-a aplicat pe afirmatii. Dar cele mai mari amenzi date pentru afirmatii au fost de 10.000 de lei”, a transmis Csaba Ferenc Asztalos.

Deputatii au marit amenzile din “Legea defaimarii”.Comisia Juridica si Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor au dat un raport favorabil legii presedintelui PSD. Liberalii si reprezentantii Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania nu au sustinut aceasta lege.

Dupa decizia deputatilor juristi, amenzile ar putea ajunge chiar si la 100.000 de lei, dar o solutie finala va veni in urma votului din plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz. 

Sursa foto: travel-confort