Reactia lui KLAUS IOHANNIS in cazul “SPECTACOLULUI CATUSELOR” intrat in atentia CSM

Presedintele Romaniei KLAUS IOHANNIS condamna “SPECTACOLUL CATUSELOR”, un caz intrat de curand in atentia CSM, seful statului subliniind ca se impune o SCHIMBARE de LEGISLATIE.

“Eu cred ca anumite aspecte ar fi putut fi atenuate. (…) Adica, sa avem mai putin zornait de catuse si sa aflam prin comunicate seci ce s-a intamplat. (…) Eu cred ca aici este nevoie de schimbare si in legislatie si in procedura si este nevoie de un act de vointa si din partea celor care se ocupa de aceste probleme. Nu vreau sa arunc vina asupra unuia sau altuia, nu am niciun indiciu ca undeva ar exista o scurgere ilegala de informatie. Asta nu se intampla, dar este nevoie de o imbunatatire inclusiv a respectului de sine la toti cei care vin in contact cu aceste cauze si unii cu siguranta atunci ajung la concluzia ca nu trebuie sa dea o copie a dosarului jurnalistilor dupa cinci minute dupa ce a primit dosarul spre consultare”, afirma KLAUS IOHANNIS.

CITESTE SI: 

“SPECTACOLUL CATUSELOR” a ajuns in atentia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Membrii CSM au decis sa analizeze in comisie modul in care persoanele inculpate in diverse dosare sunt scoase in catuse din sediile parchetelor si urcate in dube. 
In ultima sedinta a CSM s-a vorbit chiar de oportunitatea unei noi legislatii in domeniu, dupa ce, spunea judecatorul Mircea Aron, au venit semnale inclusiv de la ambasade ca astfel de scene nu se regasesc in alte state europene.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) afirma ca in alte state nu exista “astfel de spectacole”, dar trebuie facuta o analiza comparativa.

CITESTE SI: 

Aceasta practica a ajuns si in vizorul ambasadelor, care au atentionat CSM.

“Eu m-am preocupat si am avut deja discutii. Trebuie sa vedem daca poate sa fie un spectacol ceea ce se intampla zi de zi si trebuie sa vedem daca in alte tari lucrurile stau asa. Dupa semnalale pe care le primim, inclusiv de la ambasade, nu se fac astfel de spectacole. Prin urmare, trebuie sa vedem care este legislatia, sa facem un examen de legislatie comparata si sa ne punem problema si noi, chiar daca putem gasi raspunsuri si in Legea audiovizualului, dar trebuie oarecum sa impunem o regula pentru ceea ce se intampla zi de zi”, spune judecatorul Mircea Aron, membru al CSM.

Nu este exclusa nici varianta ca reprezentantii CSM sa faca o propunere ministrului Justitiei pe aceasta tema.

“Spectacolul nu il fac procurorii. (…) Trebuie sa facem un examen de legislatie comparata, in asa fel incat sa gasim cele mai bune parghii ca sa mai estompam fenomenul. Daca este nevoie de un articol legislativ, o sa propunem ministrului Justitiei sa faca un demers in acest sens”, afirma presedintele CSM, judecatorul Marius Badea Tudose.

Sursa foto: presidency.ro