REACTIA OFICIALA a CCR referitoare la situatia judecatorului TONI GREBLA

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) pot fi URMARITI PENAL  fara incuviintarea autoritatilor, dar nu pot fi ARESTATI sau trimisi in judecata decat cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputatilor/Senatului sau a Presedintelui tarii, sustine CCR intr-un comunicat.

PLENUL CCR, reunit in sedinta de joi, a luat act de comunicatul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie, publicat pe site-ul institutiei, din care rezulta ca fata de judecatorul TONI GREBLA se efectueaza acte de URMARIRE PENALA pentru savarsirea unor INFRACTIUNI.

CITESTE SI: JUDECATORUL CCR TONI GREBLA, URMARIT PENAL. Deputatul IULIAN IANCU: Nu am nicio legatura. UPDATE 

In comunicatul CCR remis joi presei se arata ca, potrivit art. 66 alin. (1) si (3) din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale: “(1) Judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi arestati sau trimisi in judecata penala decat cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputatilor, al Senatului sau a Presedintelui Romaniei, dupa caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. (3) De la data trimiterii in judecata penala, judecatorul Curtii Constitutionale este suspendat de drept din functia sa. In caz de condamnare definitiva, el este exclus de drept, iar in caz de achitare, suspendarea inceteaza”.

Prin urmare, CCR precizeaza ca judecatorii Curtii Constitutionale pot fi URMARITI PENAL fara incuviintarea autoritatilor prevazute la art. 66 alin. (1), dar nu pot fi arestati sau trimisi in judecata decat in conditiile legii.

“De asemenea, judecatorii Curtii Constitutionale sunt suspendati de drept din functie de la data trimiterii in judecata penala. Pana la pronuntarea unei hotarari definitive de condamnare, orice persoana, inclusiv judecatorul Curtii Constitutionale, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, potrivit dispozitiilor art. 23 alin. (11) din Constitutia Romaniei, republicata”, se mai spune in comunicatul CCR.

CITESTE SI: DECLARATIA de AVERE a lui TONI GREBLA, judecatorul CCR URMARIT PENAL 

”Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie — Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de TONI GREBLA, senator in Parlamentul Romaniei (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala) si ulterior judecator la Curtea Constitutionala, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:TRAFIC de INFLUENTA, in forma continuata, doua INFRACTIUNI de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infractional organizat (in forma constituirii si in vederea pregatirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)”, precizeaza procurorii DNA intr-un comunicat.

Sursa foto: obiectiv.info