Reacția presei internaționale după validarea lui Kovesi în funcția de procuror șef european

Laura Codruta Kovesi a fost votata, joi, pentru functia de procuror-sef european cu o majoritate covarsitoare in Consiliul Uniunii Europene. Potrivit procedurii, urmeaza o confirmare oficiala a acestui vot in plenul Parlamentului European. Reamintim ca PE si-a mentinut saptamana trecuta sustinerea pentru Kovesi.

Iată câteva dintre reacțiile apărute în presa internațională vis-a-vis de acest succes al Codruței Kovesi.

Agentia de stiri Reuters titreaza “cavalerul roman anticoruptie va fi procuror-sef european, dupa ce a castigat votul UE”. Agentia mai noteaza ca fosta sefa DNA a castigat voturile in ciuda faptului ca nu a fost sustinuta de guvernul roman.

“Fosta sefa anticoruptie primeste ‘unda verde’ pentru Parchetul European, in ciuda opozitiei din partea propriului guvern”, relateaza si jurnalistii de la Politico.

Citește și: LAURA CODRUȚA KOVESI VA AVEA UN SALARIU CONSIDERABIL LA PARCHETUL UE

“Guvernul roman s-a opus numirii lui Kovesi, iar joi a votat din nou impotriva candidaturii ei. Fost procuror anticoruptie, Kovesi a avut cazuri impotriva unor politicieni mari, oameni de afaceri si judecatori corupti, inainte ca Guvernul sa o demita”, relateaza publicatia.

Reusita lui Kovesi a fost remarcata si de cei de la Bloomberg, care noteaza ca, “desi a castigat sprijin in luna februarie de la liderii UE, candidatura ei s-a confruntat cu ceva obstacole dupa ce guvernele au decis sa il sustina pe contracandidatul francez, Jean-Francois Bohnert. A fost nevoie de luni de dezbateri politice pentru a se ajunge la un acord in acest sens”.

Financial Times scrie: “Ambasadorii UE au sprijinit-o pe Laura Kovesi, din Romania, pentru a conduce noul Parchet European – un mare pas in lupta impotriva coruptiei din mai multe state din Europa Centrala si de Est”.

Sursa foto: realitatea