REACTIA SEFEI ICCJ, CRISTINA TARCEA, dupa decizia CEDO referitoare la PENITENCIARE

Cristina Tarcea, presedintele instantei supreme, s-a declarat sceptica in ceea ce priveste rezolvarea “finala” a problemelor din penitenciarele romanesti. Ea a precizat ca in 6 luni se poate face un plan de masuri, dar “nu se poate rezolva ce nu s-a rezolvat in 20 de ani”, informeaza Mediafax.

“Este problema Executivului sa asigure locurile de detentie de o asemenea maniera astfel incat sa asigure un trai decent detinutilor. Din pacate, printre criteriile de aplicare a pedepsei nu se enumera si existenta sau nu a numarului suficient de locuri in penitenciar.

In sase luni se poate face un plan, dar sunt destul de sceptica in ceea ce priveste rezolvarea finala a acestei probleme. Prima condamnare a existat in 2003, acum suntem in 2017 si nimic spectaculos nu s-a intamplat. Mi-e greu sa cred ca in 6 luni se va putea schimba radical sistemul din penitenciare. In ministrul Justitiei si in Ministerul Justitiei am foarte mare incredere si la modul cel mai sincer, dar trebuie sa fiu o tipa realista si sa realizez ca in sase luni nu se poate rezolva ce nu s-a rezolvat in 20 de ani”, a declarat presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, la sediul CSM, citata de Mediafax.

Conditiile de detentie din penitenciarele din Romania contravin Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, a hotarat marti Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, intr-o decizie pilot in care ni se da un termen de 6 luni, in care autoritatile de la Bucuresti sa vina cu un plan de masuri pentru a imbunatati conditiile de viata ale puscariasilor.

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a decis, de asemenea, ca toate procesele similare viitoare impotriva statului roman sa fie suspendate pana la adoptarea masurilor necesare la nivel national.

Decizia CEDO nu este definitiva. Daca in 3 luni, Romania nu cere trimiterea dosarului la Marea Camera, de abia atunci hotararea ramane definitiva si incep sa curga cele 6 luni de ultimatum. In plus, Romania trebuie sa plateasca, in total, 16.000 de euro despagubiri morale si 1.850 de euro cheltuieli de judecata.

Sursa foto: realitatea