Reactiile SUA, RUSIA si CHINA dupa lansarea RACHETEI BALISTICE de catre COREEA DE NORD

Administratia STATELOR UNITE a condamnat sambata cu cea mai mare forta lansarea de catre COREEA DE NORD a unei rachete cu raza lunga de actiune, denuntand o “provocare majora” ce ameninta securitatea Asiei si a Statelor Unite si care va avea “CONSECITNTE GRAVE”, relateaza AFP.

Casa Alba a denuntat “o noua actiune destabilizatoare si provocatoare si o violare flagranta a numeroaselor rezolutii ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite”, potrivit unui comunicat al consilierului pentru securitate nationala al presedintelui BARACK OBAMA, Susan Rice.

“Programele de arme nucleare si balistice ale Coreii de Nord reprezinta o amenintare serioasa pentru interesele noastre — inclusiv securitatea unora dintre aliatii nostri cei mai apropiati — si ameninta pacea si securitatea in regiune”, a declarat ea.

Dupa testul ei nuclear din 6 ianuarie, “este a doua oara in doar o luna cand Coreea de Nord a ales o provocare majora, amenintand nu numai securitatea in Peninsula Coreea, dar de asemenea a regiunii si a Statelor Unite”, a criticat intr-un comunicat secretarul de stat John Kerry, care a fost la Beijing la sfarsitul lunii ianuarie pentru a incerca sa convinga China sa faca mai multe presiuni asupra aliatului ei nord-coreean si sa lucreze la un nou arsenal de sanctiuni ONU.

Printre altele, Washingtonul a amenintat din nou Phenianul cu sanctiuni internationale suplimentare, in timp ce Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa se reuneasca de urgenta duminica.

“Vom continua sa lucram cu partenerii nostri si membrii Consiliului de Securitate al ONU asupra unor masuri semnificative pentru a trage la raspundere Coreea de Nord”, s-a angajat Kerry.

John Kerry a reafirmat “angajamentul ferm” al Statelor Unite de “aparare a aliatilor (lor), in special Coreea de Sud si Japonia”, care au tratate militare cu Washingtonul.

CITESTE SI: REUNIUNE DE URGENTA a Consiliului de Securitate ONU dupa TESTUL BALISTIC al COREEI DE NORD. UPDATE

Potrivit unui responsabil din Apararea SUA, racheta lansata “pare sa fi atins spatiul”, dar “avand in vedere traiectoria ei (spre sud), s-a stabilit ca nu ameninta Statele Unite si aliatii” lor.

De asemenea, si RUSIA a condamnat duminica testul balistic efectuat de Coreea de Nord, apreciindu-l ca “foarte daunator” pentru securitatea regionala, inclusiv pentru securitatea Phenianului, relateaza AFP.

“Este evident ca astfel de actiuni duc la o agravare serioasa a situatiei in Peninsula Coreeana si in Asia de Nord-Est in ansamblul ei” si “este foarte daunatoare pentru securitatea tarilor din regiune, indeosebi si in primul rand pentru Coreea de Nord”, a apreciat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei intr-un comunicat de presa.

In acelasi timp, Ministerul chinez de Externe si-a exprimat duminica “regretele” dupa lansarea unei rachete de catre Coreea de Nord in ciuda condamnarii internationale, adaugand ca cere tuturor partilor sa actioneze cu prudenta si sa se abtina de la luarea de masuri ce ar putea creste si mai mult tensiunile in Peninsula Coreea, informeaza Reuters.

“CHINA isi exprima regretele ca Coreea de Nord, in ciuda opozitiei tot mai mari a comunitatii internationale, a insistat sa foloseasca tehnologia rachetelor balistice pentru a efectua o lansare”, a declarat purtatoarea de cuvant a ministerului Hua Chunying intr-un comunicat postat pe website-ul ministerului.

Ea a adaugat ca dialogul este singura modalitate de a asigura o pace de durata si stabilitatea in regiune.

Coreea de Nord a lansat o racheta cu raza lunga de actiune duminica dimineata (sambata seara in SUA), in ciuda avertismentelor Statelor Unite si Coreii de Sud, a anuntat Ministerul sud-coreean al Apararii.

Sursa foto: telegraph