Reacțiile UDMR și PSD după discursul ferm al președintelui Iohannis referitor la autonomia Ținutului Secuiesc

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților (n.red. care a adoptat tacit proiectul referitor la autonomia Ținutului Secuiesc) și liderul UDMR, Kelemen Hunor, au lansat pe rețelele de socializare o serie de replici acide la adresa președintelui României, la scurt timp după ce Klaus Iohannis a avut un discurs dur referitor la autonomia Ținutului Secuiesc.

Astfel, UDMR, prin vocea liderului Kelemen Hunor, îi solicită președintelui Klaus Iohannis să-și ceară scuze pentru declarația făcută de la Cotroceni referitoare la legea privind Ținutul Secuiesc. Președintele UDMR susține că este un mesaj tipic PRM-ist care instigă la ură împotriva maghiarilor.

„Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos”, a scris Klemen Hunor pe Facebook.

La rândul său, social democratul Marcel Ciolacu a criticat declarațiile președintelui Klaus Iohannis, catalogându-le drept o ”ieșirea antiromânească”, ”o ieșire care descalifică total funcția prezidențială”.

”Ieșirea de astăzi a președintelui Iohannis arată cât de jos poți să ajungi în politică. Este o ieșire care descalifică total funcția prezidențială! (…) Președintele Iohannis știa că PSD este împotriva proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc. Știa că la ora 14.00 acest proiect va fi respins definitiv de Senat. Așa cum au mai fost respinse multe alte proiecte similare de-a lungul timpului. Cu toate acestea, a avut această ieșire anti-românească și anti-democratică. Îi amintesc președintelui Iohannis că nu a avut nicio reacție când ambasadorul României la Budapesta a fost terfelit în urmă cu câteva zile. A tăcut complice. Dacă era un adevărat patriot, l-ar fi apărat pe Ambasadorul român!”, a scris Ciolacu pe pagina personală de facebook.

”De asemenea, cred că președintele Iohannis ar fi trebuit să fie mai preocupat de faptul că Guvernul lui lasă ca pădurile să fie tăiate. Românii așteaptă de la cel care s-a autoproclamat stindardul luptei cu pandemia soluții concrete pentru problemele lor, nu lupte politice! Președintele ar trebui să fie preocupat de soarta românilor, de protejarea nivelului de trai, de păstrarea locurilor de muncă, de posibilitatea de a-și amâna creditele, de soluții pentru salariații nevoiți să-și lase copiii singuri acasă, nu de aberații politicianiste!”, se mai arată în postarea lui Marcel Ciolacu.

Declarația președintelui României referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc o poți citi aici!

Sursa foto: adevarul