Realizarea RETELEI DE RADIOTERAPIE din Romania, finantata de Banca Mondiala cu 200 de milioane de euro

Banca Mondiala a alocat 200 de milioane de euro pentru realizarea RETELEI DE RADIOTERAPIE din Romania, care prevede dotarea mai multor centre si spitale cu aparatura medicala necesara in tratamentul cancerului, a anuntat Alexandru Irimie, presedintele Comisiei de Oncologie de pe langa Ministerul Sanatatii.

Potrivit lui Irimie, in prezent, accesul pacientilor la radioterapie la nivel national este destul de mic, de 30-35 la suta, fata de 70-80 la suta cat este la nivel european.

Citeste si: PACHETUL DE BAZA de servicii medicale si noul CONTRACT CADRU, in vigoare de la 1 IUNIE

“Resurse financiare ar trebui alocate pentru reteaua de radioterapie. Noi am facut un program de radioterapie la nivel de tara, el este impartit pe marile centre, pe diverse centre de niveluri diferite. Din cate stiu, Banca Mondiala a alocat suma de 200 de milioane de euro, care va ajuta la implementarea acestei retele. La aceasta ora, accesul la radioterapie la nivel de tara este destul de mic, de 30–35 la suta, fata de 70–80 la suta cat este la nivel european. Banii urmeaza sa intre in procesul de achizitionare a aparaturii pentru RETEAUA DE RADIOTERAPIE. Cred ca in doi-trei ani vom fi acoperiti la nivel national din punctul de vedere al radioterapiei”, a spus Irimie.

Citeste si: Compartiment pentru tratamentul pacientilor cu CANCER PULMONAR, inaugurat la Institutul “Marius Nasta”

Potrivit acestuia, reteaua va cuprinde cele trei institute de oncologie din Romania, de la Cluj-Napoca, Iasi si Bucuresti, centrele universitare mari, precum Craiova, Targu Mures, Timisoara, dar si centre mai mici si spitale.

Sursa foto: adevarul.ro