RECALCULARE PENSII: Ministrul Muncii a anuntat ca pensiile vor creste in medie cu 63 de lei. Majorarea, cu o luna inainte de campanie

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ministerul Muncii, ca aproximativ 234.000 de pensii vor fi mai mari dupa recalculare conform aplicarii indicelui de corectie, veniturile pensionarilor urmand a creste in medie cu 63 de lei, efortul bugetar pentru anul 2013 fiind de 132 de milioane de lei. Procesul de recalculare va fi finalizat pana la sfarsitul lunii martie. 

Masura vine conform unei decizii a Curtii Constitutionale care a hotarat ca forma in care au fost calculate veniturile pensionarilor in perioada 2011-2013 este gresita si ii defavorizeaza pe pensionari. 

“Aplicarea justa a indicelui de corectie a fost necesara pentru a corecta nedreptatile guvernului Boc. Din 2009 punctul de pensie a ramas neschimbat pana in 2013, sunt 4 ani din viata unor oameni. 234.000 de pensionari vor beneficia de suplimentari ale punctajelor si ale veniturilor. Poate ca in cifra absoluta nu arata atat de spectaculos privind cresterea medie, care este de 63 de lei pe pensie, dar prin acest proces de recalculare stergem discrepantele care au creat frustrare si umilinta. Consider ca pentru toti cei care au muncit o viata, au cotizat la sistemul de pensii, respectul si demnitatea sunt importante”, a declarat Rovana Plumb.

Ministrul Muncii a mai precizat ca cei 234.00o de pensionari vor primi diferenta de pensie aferenta lunilor noiembrie si decembrie 2013 pana la sfarsitul lunii martie anul curent.

Vezi aici ce spun pensionarii despre masura de recalculare a pensiilor

“Pana la sfarsitul lunii martie cei 234.00o de pensionari vor primi diferenta de pensie aferenta lunilor noiembrie si decembrie 2013. Efortul bugetar pentru aceasta recalculare este in 2014 pentru noiembrie si dec de 23 de mil de lei. Efortul bugetar facut de guvern pentru 2013 cand s-a aplicat prima oara dupa 4 ani indicele de corectie a fost de 132 de milioane de lei. Pentru 2014 continuarea aplicarii indicelui duce la o suma de 250 milioane de lei, pentru ca se includ si cei care au iesit la pensie in 2013 si cei din 2014”, a explicat ministrul Muncii.

Rovana Plumb a tinut sa dea asigurari ca la sfarsitul lunii martie se finalizeaza complet tot procesul de recalculare, “pensionarii incepand sa primeasca diferentele inca de saptamana trecuta. 220.000 de dosare sunt finalizate in dosarul informatic, din care 219.000 pentru pensii de limita de varsta, restul sunt de urmas, iar restul se calculeaza pe fiecare dosar in parte la Casele de Pensii.

“S-au luat toate masurile astfel incat sa se intre in drepturi pana la sfarsitul lunii martie. Dosarele se lucreaza manual, dar s-a suplimentat numarul de persoane care lucreaza pe dosare. Ii asiguram pe pensionari ca vor fi in permanenta printre prioritatile guvernului, ii vom trata cu grija si respect pentru ca au muncit o viata intreaga”, a adaugat ministrul Muncii.

“Banii sunt deja in bugetul Asigurarilor Sociale, aprobati prin lege”, a mai spus Plumb.

Indicele de corectie prevazut de legea 263 vine sa valorizeze pensiile noilor inscrisi la pensie si a fost acordat si pentru 2010 si 2011, au explicat si reprezentantii Casei Nationale de Pensii.

“Inca suntem departe de asigurarea unui trai decent. Diferenta este ca dupa 3 ani in care s-a taiat, se adauga la pensie. Pana va fi un trai decent al pensionarilor mai dureaza. Legea a fost adoptata in 2010, trebuia sa intre in vigoare in ianuarie 2011 si n-a intrat. Abia in 2013 si 2014 aplicam prevederile legii care presupun cresterea graduala”, a explicat si premierul Victor Ponta, prezent la conferinta de presa pe tema stadiului dosarelor de pensie.