RECALCULARE PENSII 2013: Ce pensii vor fi recalculate de Ministerul Muncii

Recalcularea pensiilor taiate pe vremea lui Emil Boc va viza aproximativ 200.000 de pensionari, iar Ministerul Muncii a anuntat ca operatiunea de recalculare va avea loc pana la sfarsitul acestui an, drepturile de plata urmand a ajunge in buzunarele oamenilor in 2014.

Inainte ca CCR sa anunte motivarea deciziei cu privire la legea pensiilor, premierul Victor Ponta declara ca recalcularea pensiilor din 2011 pana in 2013 va aduce haos.

„Ceea ce imi este aproape confirmat de Ministerul Muncii este faptul ca va trebui sa recalculam pensiile din 2011 incoace, ceea ce e o nebunie, ca sa va spun foarte direct. E vorba de acele pensii taiate de guvernul Boc. Mi se pare o nebunie dar, ma rog, daca asta e decizia, asa o sa facem”, a declarat premierul Victor Ponta.

 Peste 200.000 de romani ar urma sa-si recupereze banii pierduti din pensii, conform ministrului Muncii, Mariana Campeanu.

Ce pensii vor fi recalculate

La recalculare vor intra dosarele de pensie deschise intre 1 ianuarie 2011 si 22 ianuarie 2013 vor fi recalculate, in urma publicarii motivarii decizei CCR cu privire la Legea pensiilor.

 ”Nu se poate ca oamenii sa ramana fara acest drept. Nu se vor taia pensiile. Coeficientii sunt mai mari pentru 2011 si 2012 decat cei din 2013. Nu am hotarat daca banii vor fi dati intr-o singura transa sau mai multe”, a spus ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Ministrul Muncii a mai explicat ca prevederile din OUG nr. 1/2013 declarate neconstitutionale erau prevazute in Legea pensiilor, dar au fost prorogate de Guvernul Boc, astfel ca, prin ordonanta, ele au fost puse in aplicare.

Opozitia, sceptica cu privire la fondul pentru indexari

Fostul ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, s-a declarat sceptica cu privire la fondul pentru indexarea pensiilor.

„Avem o mare problema pentru ca banii acestia au fost predati de la Ministerul Muncii, dar acesta resursa nu exista. Desi d-na ministru zicea ca nimeni nu a gresit, eu spun ca e o greseala faptul ca a fost introdusa aceasta ordonanta de urgenta dovedit neconstitutionala”, a declarat Claudia Boghicevici, fost ministru al Muncii.