RECALCULARE PENSII. Federatia Pensionarilor: Pana nu se face o noua lege de salarizare, nu vom avea o lege a pensiilor stabila

Ministru Muncii, Rovana Plumb, a anuntat, luni, recalcularea a 234.000 de pensii, conform unei decizii a Curtii Constitutionale care a hotarat ca forma in care au fost calculate veniturile pensionarilor in perioada 2011-2013 este gresita si ii defavorizeaza pe pensionari. 

Potrivit ministrului Muncii, pentru persoanele care s-au pensionat dupa 1 ianuarie 2011, se aplica conform prevederilor legale indicele de corectie, prin care se asigura o corelare mai buna intre castigurile salariale si pensia primita. Aproximativ 234.000 de pensii vor fi mai mari dupa recalculare, conform aplicarii indicelui de corectie, veniturile pensionarilor urmand a creste in medie cu 63 de lei. Procesul de recalculare va fi finalizat pana la sfarsitul lunii martie.

Dumitru Dinca, presedintele Federatiei Asociatiilor de Pensionari din Sistemul Public, considera ca decizia Guvernului de a majora pensiile nu schimba cu nimic situatia pensionarilor, care chiar daca primesc cei 63 de lei la pensie, majorarea vine la pachet cu scumpirile. Mai mult, el sustine ca pana nu se va face o noua lege a salarizarii, pensionarii nu vor avea o lege a pensiilor stabila, explicand ca trebuie stabilite clar salariul minim si salariul maxim.

Afla aici detalii despre recalculare pensiilor

“O nimica toata. Sub nicio forma nu va schimba cu nimic aceasta decizie. Vreau sa-i amintesc domnului premier ca 60 de lei la pensie sunt 60 de paini. Ii amintesc de cand am plecat cu discutiile de pe vremea lui Marian Sarbu, ministrul Muncii de la PSD. Noi de-atunci am propus sa facem o noua lege de salarizare si una de pensii. Daca faci o lege a salarizarii, faci si legea pensiilor. Ne mint in continuare! Pana nu se face o noua lege a salarizarii n-o sa avem stabila niciodata o lege a pensiilor. Ne-am saturat de promisiuni. Sa ne demonstreze ca este bunavointa politica, sa faca o lege a muncii si apoi una a pensiilor. Trebuie batut in cuie salariul minim si salariul maxim. De cate ori vine un guvern, face o lege a pensiilor. Niciodata nu s-a tinut cont de venitul minim garantat”, a declarat Dumitru Dinca.

“Acesti bani sunt promisiuni si minciuni. La scumpirile care au avut loc si la pensiile care sunt, ce poata sa faca un pensionar cu acesti bani? Grupa I si II de munca au fost taiate de guvernul PSD, au uitat? Pana la urma cu guvernul Boc am reintrodus grupele de munca in 2010”, a adaugat reprezentantul pensionarilor.

Foto: Jurnalul de Buzau