RECALCULAREA PENSIILOR, motivarea oficiala. Procesul de recalculare va dura pana la sfarsitul anului 2013, pensia marita vine din 2014

Decizia de recalculare a pensiilor are motivarea oficiala de la CCR. Peste 200.000 de pensionari vor beneficia de recalcularea pensiilor, care se va face pana la sfarsitul acestui an, iar oamenii vor primi pensia marita incepand din 2014.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a precizat ca nu va pierde nimeni bani dupa recalculare si a subliniat ca unele pensii vor creste, in medie, cu 10%.

“Asa cum a  rezultat din comunicatul dat de Curte, s-a lamurit si asa am interpretat acel comunicat si acum dupa motivare, asa este. Nu va pierde nimeni bani. Procesul de recalculare va dura pana la sfarsitul anului 2013 si in 2014 oamenii vor primi pensia marita. Apoi se discuta de incasarea restantelor care s-au ivit prin neaplicarea coeficientului. Vor primi diferenta intre cei doi coeficienti. O sa-si primeasca drepturile inapoi. De acum incolo vor avea pensii mai mari, ei isi primesc si restantele. Unele pensii vor creste in medie cu 10%, in functie de fiecare punctaj, daca nu au mai avut si alte modificari”, a spus Mariana Campeanu.

Mariana Campeanu a mai explicat, la RTV, ca se va incepe evaluarea dosarelor in perioada imediat urmatoare, iar cifrele vor trebui prinse in bugetul pe anul 2014.

“Suntem in curs de evaluare a dosarelor, o sa comunicam cifrele exacte. Trebuie prinse in bugetul pe anul urmator. N-o sa luam toate dosarele la mana, am mai evoluat si noi. La unele dosare fara modificari se face modificarea automat. Cele cu acte in plus la dosar va fi luat de un salariat la mana toate modificarile aduse”, a precizat ministrul.

Banii vor fi acordati in 2014, dupa ce bugetul va fi pus in practica, a conchis ministrul Muncii.

Motivarea CCR

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca sunt neconstitutionale dispozitiile art.III alin.(2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Ca efect al deciziei, aplicarea unui indice de corectie de 1,06, in 2013, se va face doar in cazul persoanelor al caror drept la pensie s-a deschis dupa data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/2013, respectiv data de 23 ianuarie 2013.

Prevederile declarate neconstitutionale stabilesc “(2) Indicele de corectie prevazut la alin. (1) se aplica si punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepând cu luna ianuarie 2011. (3) in situatia persoanelor prevazute la alin. (2), indicele de corectie se aplica asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat in plata in luna intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta”.

Alin. (1) la care face trimitere alin. 2 prevede ca in anul 2013 indicele de corectie care se aplica punctajului mediu anual determinat conform prevederilor art. 95 din Legea nr 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este 1,06.