RECEP TAYYIP ERDOGAN: VIZELE pentru cetatenii turci IMPIEDICA DEZVOLTAREA relatiilor turistice cu Romania

Presedintele Turciei, RECEP TAYYIP ERDOGAN, a afirmat miercuri ca in prezent VIZELE pentru cetatenii turci IMPIEDICA DEZVOLTAREA relatiilor turistice cu Romania, fiind de parere ca, daca acestea vor fi eliminate, cu siguranta si numarul turistilor turci care vor vizita tara noastra va creste.

“De cate ori venim in Romania nu simtim ca suntem straini, ne simtim intre prieteni, in casa prietenilor nostri si acest lucru se datoreaza interesului romanilor fata de turismul din Turcia. 425.000 de turisti romani au vizitat anul trecut Turcia. Acest lucru l-am spus si in plenul delegatiilor si, daca se va renunta la viza, sigur ca si numarul turcilor care va vizita Romania va creste. Vizele impiedica dezvoltarea relatiilor turistice si, din pacate, turcii nu pot veni in Romania”, a declarat Erdogan, dupa intalnirea avuta cu presedintele KLAUS IOHANNIS la Palatul Cotroceni.

Citeste si: RECEP TAYYIP ERDOGAN, presedintele Turciei, efectueaza o vizita oficiala la Bucuresti

El a aratat ca volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Turcia releva o constructie normala, precizand ca acesta se ridica in prezent la 6,3 miliarde dolari, obiectivul fiind atingerea a 10 miliarde de dolari.

“Investitorii turci se afla in Romania de 20 de ani si, daca privim, ei au realizat investitii in valoare de 10 miliarde dolari, consideram ca sunt insuficienti. De asemenea, oamenii de afaceri romani fac investitii in Turcia si am dori ca tarile noastre sa patrunda impreuna pe terte piete si, in felul acesta, sa devina si mai puternice”, a spus presedintele Turciei.

RECEP TAYYIP ERDOGAN a mentionat ca exista firme care doresc sa faca noi investitii in Romania, subliniind ca, daca oamenii de afaceri vor fi sprijiniti, acest lucru va contribui la ridicarea nivelului de dezvoltare a relatiilor dintre Turcia si Romania si vor fi asigurate locuri de munca pentru un numar mare de romani.

Potrivit presedintelui Turciei, centrele culturale Yunus Emre de la Bucuresti, cat si de la Constanta, colaborand cu Centrul Dimitrie Cantemir de la Istanbul, vor putea sa contribuie la dezvoltarea relatiilor culturale dintre tarile si popoarele Turciei si Romaniei.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS, dupa intalnirea cu RECEP TAYYP ERDOGAN: Romania si Turcia au OBIECTIVE si INTERESE COMUNE

RECEP TAYYIP ERDOGAN a multumit si pentru sprijinul acordat de Romania pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeana. “Noi am discutat despre relatiile politice dintre Turcia si Romania, relatiile militare, relatiile economice, relatiile comerciale si culturale. Sigur ca, din punct de vedere politic, am dorit sa multumesc Romaniei pentru sprijinul acordat pentru aderarea noastra la Uniunea Europeana si cred ca, in perioada urmatoare, sprijinul Romaniei va fi si mai hotarat in acest proces de aderare a Turciei la Uniunea Europeana. Solidaritatea noastra se manifesta si in alte planuri, de exemplu in cel militar. Suntem impreuna in cadrul NATO, iar colaborarea noastra in cadrul aliantei se bazeaza pe solidaritatea dintre noi, care va continua in mod hotarat si in viitor. Referitor la crearea acestui centru de comanda in cadrul NATO, in Romania, noi vom acorda sprijinul necesar dupa discutiile care vor avea loc la Ministerul de Externe, MApN si punctul nostru de vedere este unul pozitiv si vom transmite cat mai repede cu putinta raspunsul nostru. Romania se afla intr-un proces de dezvoltare. Suntem bucurosi sa vedem nivelul de dezvoltare al Romaniei”, a spus RECEP TAYYIP ERDOGAN.

Cei doi sefi de stat au fost intrebati si despre stadiul proiectului legat de cablul energetic dintre Romania si Turcia.

“Am abordat, in discutia noastra tete-a-tete, aceasta chestiune. In momentul de fata, situatia este urmatoarea: a existat un studiu de fezabilitate care a fost realizat acum mai multi ani, s-a considerat ca nu toate datele relevante au fost elucidate si s-a comandat de catre autoritatile competente un nou studiu de fezabilitate, care releva mai bine ce se poate obtine. Acest proiect este in prima faza de studiu si l-am rugat pe domnul Presedinte sa asteptam un pic pana avem concluziile noului studiu de fezabilitate si, dupa aceea, sa se gaseasca intre cele doua guverne cele mai bune solutii pentru a continua, intr-o forma sau alta, discutiile pe securitate energetica”, a raspuns KLAUS IOHANNIS.

“Acesta nu este un proiect nou, intr-adevar. Noi am discutat despre transferul de energie electrica atat din Romania, cat si din Bulgaria. Ministrii nostri ai Energiei isi continua intalnirea. Sigur, principiul nostru este sa castige ambele parti si, pana la urma, noi vom face pasul in sensul de a alege cea mai buna oferta”, a spus la randul sau presedinteleTurciei.

Sursa foto: presidency.ro