Receptie la Ambasada SUA de ZIUA INDEPENDENTEI: IOHANNIS: Vom continua sa fim acelasi partener de incredere al SUA. UPDATE

Presedintele KLAUS IOHANNIS participa joi seara la receptia data de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia zilei de 4 iulie, eveniment programat sa inceapa la ora 19.30, otrivit unui anunt al Administratiei Prezidentiale.

UPDATE 20:54: Domnia legii si statul de drept, separarea puterilor, corecta reprezentare a intereselor cetatenilor de catre oamenii politici reprezinta adevarati piloni ai natiunilor cu democratii puternice, a declarat, joi, la receptia de Ziua Americii, presedintele KLAUS IOHANNIS.

“Ne aflam astazi intr-un context international complicat. Foarte aproape de noi, norme de drept international au fost incalcate, drepturi si libertati fundamentale au fost puse in pericol si noi amenintari de securitate si-au facut loc. Avem nevoie mai mult decat oricand sa fim solidari si uniti in apararea valorilor pe care le impartasim”, a afirmat presedintele Klaus Iohannis, in discursul sustinut la receptia organizata joi de Ambasada SUA, cu ocazia Zilei Independentei.

Iohannis a evidentiat importanta statului de drept pentru o democratie puternica.

“Domnia legii si statul de drept, separarea puterilor, garantarea drepturilor si libertatilor fundamentale, corecta reprezentare a intereselor cetatenilor de catre oamenii politici reprezinta adevarati piloni ai natiunilor cu democratii puternice. Pentru promovarea acestor principii niciun efort nu este prea mare”, a mai spus seful statului.

Klaus Iohannis a precizat ca Strategia Nationala de Aparare, recent adoptata, asuma printre interesele nationale de securitate ale Romaniei “apararea si consolidarea democratiei constitutionale si a statului de drept”.

“Mai mult decat oricand, este necesara si incurajarea participarii civice in viata publica. O societate civila activa si implicata este una dintre cele mai bune garantii pentru o viata democratica sanatoasa”, a spus presedintele Iohannis, subliniind ca, in acest sens, Statele Unite reprezinta “un exemplu de reusita la care ne raportam cu toata convingerea”.

Romania va continua sa fie acelasi partener de incredere al SUA in misiunile internationale

Romania va continua sa fie acelasi partener de incredere al Statelor Unite in misiunile internationale, a declarat, joi, la receptia de Ziua Americii, presedintele Klaus Iohannis, multumind, totodata, pentru angajamentul ferm si durabil al SUA pentru securitatea Romaniei.

“Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, alaturi de apartenenta la NATO si statutul de membru al Uniunii Europene, constituie un reper fundamental al politicii noastre externe si de securitate. Parteneriatul Strategic s-a consolidat treptat si reprezinta rezultatul unei colaborari bilaterale fructuoase, care implineste 135 de ani in 2015. Relatia deosebita care exista intre Romania si SUA are o importanta strategica pentru stabilitatea regiunii noastre, mai ales in contextul evolutiilor ingrijoratoare din vecinatatea estica”, a afirmat Klaus Iohannis.

Seful statului a multumit “pentru angajamentul ferm si durabil al SUA pentru securitatea Romaniei” si a subliniat ca “Romania va continua sa fie acelasi partener de incredere al Statelor Unite in misiunile internationale, inclusiv in cele care se desfasoara sub egida NATO, dar nu numai”.

“Chiar daca dimensiunea de securitate constituie componenta cea mai vizibila a Parteneriatului Strategic, cred cu tarie ca relatiile dintre cele doua state trebuie sa se diversifice la nivelul tuturor domeniilor de cooperare. De altfel, intensificarea colaborarii cu SUA si amplificarea dialogului politic reprezinta un deziderat ferm, care se bucura de sprijinul societatii si al intregii clase politice romanesti”, a mai spus Klaus Iohannis.

El si-a exprimat “convingerea ferma” ca 2015 va reprezenta un an de reper pentru relatiile dintre Romania si SUA, in care vor fi valorificate impreuna toate oportunitatile.

Klaus Iohannis si-a incheiat discursul cu un citat din pastorul Martin Luther King: “The time is always right to do what is right” (intotdeauna este timpul potrivit pentru a face ceea ce este potrivit).

UPDATE 20:38: Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, DEAN THOMPSON, a declarat, joi, ca Armata romana este invidiata de “multi altii din regiune” si reprezinta un partener strategic “esential” al Washingtonului.

“Ca rezultat al parteneriatului nostru, vedem ca Armata romana, invidiata de multi altii din regiune, este un partener strategic esential al Statelor Unite; vedem institutii romanesti de aplicare a legii dedicate colaborarii cu noi in lupta impotriva terorismului mondial si criminalitatii organizate. Institutiile judiciare si de stat de drept fac eforturi sa asigure directionarea resurselor cetatenilor romani spre proiectele pentru care acestea au fost alocate, in loc ca ele sa ajunga in buzunarele celor inclinati sa submineze securitatea statului”, a afirmat Thompson, in cadrul discursului sustinut la receptia organizata cu ocazia Zilei Independentei SUA.

Diplomatul american s-a declarat mandru ca reprezinta Statele Unite in Romania, aratand ca principiile inscrise in Tratatul Atlanticului de Nord se afla la baza Parteneriatului strategic dintre cele doua state. El a adaugat ca valorile si principiile sunt cele care leaga Romania si SUA de o cauza comuna.

“Sunt mandru sa reprezint Statele Unite in fata unui partener si aliat care isi demonstreaza taria de caracter depasind dificila mostenire a comunismului si creand institutii care sa asigure dezvoltarea valorilor euro-atlantice ale democratiei, libertatii si statului de drept; un partener care abordeaza direct si ferm probleme precum coruptia, crima organizata, criminalitatea cibernetica, terorismul la nivel mondial, traficul de persoane si contrabanda cu droguri; un partener hotarat sa furnizeze resursele necesare asigurarii securitatii si apararii noastre comune”, a sustinut Dean Thompson.

Acesta a vorbit despre proiectele antreprenoriale interesante din Romania si despre programul Ambasadei SUA de promovare a oamenilor de afaceri dedicati care isi asuma riscuri pentru a crea locuri de munca si a genera crestere economica.

“In societatea civila vedem eforturi de a imbratisa diversitatea, atat de tragic distrusa de regimurile din trecut, dar imbratisata de o noua generatie care doreste sa sarbatoreasca acest concept al unei Romanii multi-etnice, cu popoare diverse legate de o mostenire comuna, concept mai important decat oricand acum, cand Romania se confrunta cu realitatile demografice ale viitorului secol”, a mai spus oficialul american.

UPDATE 19:45: KLAUS IOHANNIS a ajuns la eveniment alaturi de insarcinatul cu afaceri al SUA in ROMANIA, DEAN THOMPSON. Cei doi urmeaza sa tina un discurs cu privire la celebrarea ZILEI INDEPENDENTEI. 

Americanii celebreaza pe 4 iulie cea de-a 239-a aniversare a Zilei Independentei.

Ambasada sarbatoreste in avans Ziua Independetei printr-o ceremonie speciala.

La receptie participa presedintele Klaus Iohannis, premierul interimar, Gabriel Oprea, numerosi ministri, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, seful SRI, Eduard Hellvig, adjunctul sau, Florian Coldea, seful SIE, Mihai-Razvan Ungureanu, copresedintii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, presedintele Consiliului National al PSD, Rovana Plumb, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, presedintele CCR, Augustin Zegrean, fostul presedinte Emil Constantinescu, parlamentari, reprezentanti ai corpului diplomatic si alte personalitati.

Sursa foto www.facebook.com