RECHIZITORIU: Marin CONDESCU reprezinta “un pericol pentru ordinea publica”

Marin Condescu, trimis in judecata pentru spalare de bani, inselaciune si delapidare, nu a obtinut venituri din functia de presedinte al Pandurii Targu Jiu, dar este, alaturi de fostul sau adjunct Viorel Temelescu, “un pericol concret pentru ordinea publica”, potrivit rechizitoriului procurorilor.

Astfel, fostul presedinte de la Pandurii “nu a obtinut venituri financiare in urma activitatii derulate la nivelul clubului sportiv”, conform declaratiilor fiscale ale acestuia, aferente anilor 2009 – 2011. Precizarea din rechizitoriul inaintat de Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj Tribunalului Olt cu propunerea de arestare preventiva a lui Marin Condescu si Viorel Temelescu este facuta in contextul in care procurorul de caz face referire la o cesiune de creanta pe care Marin Condescu si-a aprobat-o singur, in calitate de presedinte al clubului, fara insa ca Pandurii sa aiba catre el o obligatie certa si exigibila, transmite corespondentul Mediafax.

Contractul de cesiune de creante incheiat in anul 2011 intre Condescu si Pandurii a fost facut pentru ca fostul presedinte sa poata obtine de la o banca din Targu Jiu un imprumut de 504.000 euro, bani care, ulterior, au fost introdusi in contabilitatea clubului. Contractul de cesiune de creante prevedea cedarea catre Condescu a jumatate din drepturile de televizare pe care Pandurii le avea de incasat de la Liga Profesionista de Fotbal, LFP comunicand anchetatorilor ca drepturile de televizare acordate pentru Pandurii pentru editia de campionat 2011-2012 au fost de un milion de euro, platibili in doua transe.

Citeste si: Marin Condescu a fost trimis in judecata

Conform rechizitoriului intocmit de catre procurori, Condescu a incheiat mai multe astfel de contracte de cesiune de creante intre club si persoana sa, “urmare a actiunilor sale inculpatul beneficiind ilegal de peste 2.600.000 lei” din fondurile clubului Pandurii. Procurorul de caz sustine ca suma reprezinta, in fapt, diferenta dintre sumele virate efectiv de clubul de fotbal catre conturile personale si obligatiile reale, stabilite prin contractele de imprumut sau comerciale stabilite in documentele contabile.

Condescu este acuzat ca in perioada 2011 – 2013 a pus la punct circuite financiare care atesta in fals sprijinirea financiara a echipei de fotbal, acestea mascand “obtinerea ilicita a unor venituri materiale”. Fostul presedinte este acuzat ca si-a insusit necuvenit fonduri in valoare de peste 1,5 milioane lei, prin plata in plus a unor sume mai mari decat cele cu care imprumuta clubul. La suma respectiva se adauga peste un milion de lei transferati “sistematic” catre o firma controlata de Condescu prin intermediul unei concubine a sa, dupa cum precizeaza procurorul de caz in rechizitoriu.

De asemenea, Marin Condescu este acuzat ca si-ar fi insusit 266.000 de euro pe care i-a folosit in actele contabile ale clubului pentru plata unei datorii din 2010 catre fosta echipa International Curtea de Arges. Plata a fost facuta in anul 2011 in conditiile in care obligatiile dintre cele doua cluburi fusesera stinse in anul 2010. in evidenta contabila a clubului Pandurii, suma de 266.000 euro nu se regaseste in acte contabile, ci doar intr-un proces-verbal incheiat in noiembrie 2011 din care rezulta stingerea datoriei, documentul fiind semnat de Condescu si reprezentantii clubului argesean.

Citeste si: Anamaria Prodan, audiata in dosarul Marin Condescu

La dosar se regasesc si mai multe contracte de imprumut incheiate intre Pandurii si fostul presedinte al clubului despre care se mentioneaza ca “suma a fost restituita integral”.

Conform rechizitoriului, in prezent Condescu are in derulare un credit ipotecar de 500.000 de euro, incheiat la 29 martie 2013 si scadent la 29 martie 2015, acesta fiind neachitat pana in prezent.

In acelasi document se mentioneaza ca, in mai 2011, Condescu a imprumutat clubul cu peste 3,5 milioane lei, in luna noiembrie a aceluiasi an clubul restituind 3 milioane de lei, in contabilitate fiind inregistrata doar suma de aproape 2,5 milioane lei, diferenta de 544.100 lei fiind insusita “pe nedrept” de catre inculpat. O parte din suma respectiva, 316.027 lei a fost inregistrata ca restituire a unui imprumut catre firma Romriviera Grup, controlata de Condescu, iar restul de 228.073 lei a fost inregistrata si justificata drept diferenta de curs valutar, in conditiile in care contractul de imprumut fusese realizat in lei, nu in valuta.

Anchetatorii au descoperit si ca firma controlata de Condescu a achizitionat patru autoturisme de lux, de tip Mercedes ML, trei fiind inchiriate catre Pandurii contra unei taxe lunare de 15.000 de euro, cea de-a patra masina fiind oferita cu titlu de sponsorizare fostului presedinte al echipei de fotbal. Achizitionarea autoturismelor s-a facut dintr-o plata de peste un milion de lei pe care Pandurii a facut-o catre Romriviera Grup SRL in conditiile in care, sustine procurorul de caz, clubul nu avea nicio obligatie financiara catre firma respectiva, mare parte din suma fiind folosita „discretionar de catre inculpatul Condescu Marin si concubina acestuia”.

In rechizitoriul inaintat instantei procurorul de caz demonstreaza si modul in care Condescu si Temelescu ar fi falsificat trei contracte de cesiune de creante cu firma care asigura tichete de masa pentru mineri si energeticieni. Documentele au fost falsificate cu ajutorul calculatoarelor si a unei imprimante ce apartine sindicatelor miniere pe care cei doi le conduceau in perioada in care au fost in fruntea echipei de fotbal.

Procurorul de caz solicita, pe aceste considerente, arestarea preventiva a celor doi inculpati, considerandu-i un pericol public. Astfel, cei doi sunt prezentati ca fiind persoane cu notorietate la nivelul comunitatii, care s-au folosit de calitatile publice pe care le aveau in fruntea sindicatelor pentru a savarsi infractiunile retinute in sarcina lor.

Condescu este acuzat ca, pentru a ascunde faptele de care este acuzat, si-a insusit registrul de procese-verbale, stampila si alte documente ce apartin clubului Pandurii, fara sa le restituie pana in prezent, acestea putand fi folosite pentru falsificarea unor inscrisuri prin contrafacere sau alterare.

“Fata de modalitatea in care s-au comis faptele, natura relatiilor sociale vizate, impun concluzia ca lasarea in libertate a inculpatilor genereaza o stare de insecuritate sociala, prezentand un pericol concret pentru ordinea publica, probele de la dosar constituind probe certe in acest sens. (…) in concret, lasarea in libertate a inculpatilor poate crea riscul exercitarii presiunii asupra unor martori din cadrul Clubului Sportiv Pandurii Lignitul Targu Jiu, cat si alterarea unor probe, avand in vedere ca inculpatii au intocmit si pe parcursul urmaririi penale acte fictive care nu reflecta realitatea, pe care le-au folosit”, se mentioneaza in rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj.

Marin Condescu a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX ca nici el, si nici avocatii sai nu au cunostinta decat din presa despre finalizarea cercetarilor in acest dosar. Acesta reafirma ca activitatea sa la clubul Pandurii a fost una legala, lucru pe care il va dovedi la instanta de judecata.

“Am spus-o si o repet, nimic din activitatea de la Pandurii nu este de natura penala sau ilegala. Domnul procuror a calculat singur presupusul prejudiciu pentru ca la dosar nu exista o expertiza contabila. Daca ar fi fost facuta una acuzatiile acestea nu mai stateau in picioare. Am lasat clubul la plecare cu 3,5 milioane euro in conturi, deci nu vad unde ar fi pierderile. Actele si stampilele nu au fost predate pentru ca nici pana acum nu s-a facut un proces verbal de primire-predare a gestiunii. Nu am motive sa imi fie teama, iar asta cred ca s-a vazut si din faptul ca m-am retras din toate functiile publice pentru a nu fi acuzat ca ma prevalez de ele pe parcursul cercetarilor”, afirma Condescu.

Marin Condescu, trimis, marti, in judecata pentru spalare de bani, inselaciune si delapidare, este acuzat ca, in calitate de presedinte al Pandurii Targu Jiu, si-a insusit peste 5 milioane de lei in mod necuvenit, prin folosirea unor contracte de imprumut sau contracte de cesiune creante false.

Potrivit unui comunicat transmis de Parchetul Tribunalului Gorj, fostul presedinte al clubului Pandurii Targu Jiu Marin Condescu si adjunctul acestuia Viorel Temelescu au fost trimisi in judecata, marti, de procurorii gorjeni, dosarul fiind trimis spre judecare Tribunalului Olt.

Marin Condescu este acuzat de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, delapidare si spalare de bani, iar Temelescu, de complicitate la inselaciune si uz de fals.