RECOMPENSA / VICTOR PONTA, consilier la compania KAZ MUNAI GAZ?

VICTOR PONTA s-a intalnit in Georgia cu Sauat Mynbayev, directorul general al KAZMUNAIGAZ, compania petroliera kazaha de stat, care detine integral Grupul ROMPETROL. Surse bine informate sustin ca lui VICTOR PONTA i s-a oferit postul de consilier al directorului general pentru afacerile companiei kazahe in Europa.

La nivel european, Grupul ROMPETROL detine peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanti in Romania, Franta, Spania, Republica Moldova, Georgia, Bulgaria si Ucraina, care opereaza sub brandurile Rompetrol si Dyneff.

VICTOR PONTA a fost in Georgia pe 11 si 12 august si pe 11 a participat la finala Supercupei Europei, organizata pe stadionul Tbilisi. Penalul s-a dus la meci la doua zile dupa ce s-a intors din SUA, unde si-a petrecut concediul alaturi de familie. Ponta a vazut meciul din tribuna oficiala alaturi de omologul sau georgian, Irakli Garibashvili, dar si de alti zeci de oficiali din intreaga lume.

VICTOR PONTA si-a pus semnatura pe actul normativ prin care statul va incasa efectiv doar 270 din cele 760 de milioane de dolari cu care a creditat Rompetrol in 2003. Cu perspectiva incerta ca, din cei 18% cu care ramane actionar in companie, va scoate in urmatorii ani profit si cu promisiunea unui Fond de investitii din partea kazahilor. Nu s-a miscat un deget de aproape 2 ani!

Memorandumul cu ROMPETROL pentru stingerea litigiului si, implicit, stergerea datoriilor istorice ale companiei in contul unor investitii promise, a fost semnat in februarie 2013, statul fiind reprezentat de OPSPI. In ianuarie 2013, VICTOR PONTA i-a dat afacerea ROMPETROL pe mana ministrului pentru Energie, Constantin Nita. Pe 15 februarie se semna un acord cu KAZMUNAIGAZ, iar trei zile mai tarziu se suspenda procesul intentat de statul roman in 2010 pentru recuperarea datoriilor.

Pe scurt, statul a acceptat sa vanda 26% din pachetul sau cu 200 de milioane de dolari, luandu-si masuri de precautie ca restul de 18% sa nu poata fi diluat de KAZMUNAIGAZ timp de 3 ani.

Ca o compensatie, deocamdata numai pe hartie s-a facut un acord pentru un fond de investitii comun kazaho-roman care sa sustina financiar dezvoltarea rafinariei. Mai exact, kazahii sustin ca vor veni cu 150 de milioane de dolari plus 30 de milioane pentru a acoperi partea Romaniei, intr-o societate comerciala 80%-20% care sa faca prin credite bancare investitii de pana al un miliard in urmatorii 7 ani in Romania. Intre acestea, o centrala de cogenerare la Midia si cateva sute de noi benzinarii.

In afacerea fondului, profitul va reveni in prima faza exclusiv KAZMUNAIGAZ, pana la recuperarea celor 180 de milioane. Surse guvernamentale au explicat pentru gandul ca in calculele de la Palatul Victoria ar intra infiintarea unei companii botezate provizoriu “RomKaz” in care ROMPETROL si KAZMUNAIGAZ sa fie parteneri 50%-50% si sa se impuna astfel in regiune. Prin aceasta companie ar fi planuita si legarea Romaniei la conducta SouthStream, un alt proiect aflat deocamdata pe hartie, printr-o prelungire din Bulgaria la Negru Voda, construita cu bani din Kazahstan.

Cronologie

Octombrie 2003 – Prin ordonanta OUG 118/ 2003, Guvernul Nastase reglementeaza subscrierea integrala de catre statul roman a tututor obligatiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) rezultate din conversia unei creante a rafinariei Petromidia, in valoare totala de 570,3 milioane euro(aproximativ 762 de milioane de dolari), cu scenadenta in 7 ani.

August 2007 – Omul de afaceri Dinu Patriciu vinde 75% din grupul Rompetrol, implicit Rompetrol Rafinare, companiei de stat din Kazahstran, KazMunaiGaz, contra sumei de 2,7 miliarde de dolari. 1 miliard, s-a estimat la acea vreme, ar fi fost pretul platit pentru rafinaria in jurul careia era construita intreaga afacere.

2003-2009 – Grupul Rompetrol plateste dobanzile la termen. In total, 249 de milioane de dolari, dupa cifrele ANAF.

August 2010 – The Rompetrol Group N.V. achita 54 de milioane de euro (in jur de 70 de milioane de dolari) statului roman, in contul datoriei

Septembrie 2010 – Rompetrol majoreaza capitalul, apoi converteste datoria ramasa intr-un pachet de 44,6% din actiuni, statul pierzand in acest fel pachetul majoritar pe care miza. Cu cateva zile inainte, ANAF pune sechestru pe activele Rompetrol, mentinut si in prezent.

Octombrie 2010 – Cu mandat de la Emil Boc, ANAF da in jdecata Rompetrol, reclamand recuperarea integrala a celor 570,3 milioane euro.

Iunie 2011 – Tribunalul Constanta respinge actiunea. ANAF face recurs.

Februarie 2013 – OPSPI accepta vanzarea unui pachet de 26,69% la pretul de 200 de milioane de euro, cu asigurarea ca restul de 18% nu vor fi diluate timp de 3 ani si cu negocierea unui fond de investitii cu KMG. La termenul stabilit la trei zile dupa semnarea intelegerii, statul cere la Curtea de Apel Constanta suspendarea procesului ca urmare a solutionarii diferendului pe cale amiabila.

Mai 2013 – legea care parafeaza acordul este adoptata in Camera Deputatilor (21 mai 2013 – din 326 de deputati, 233 voteaza pentru: PSD, PNL, PC, minoritatile si Dan Cristian Popescu de la Forta Civica) si in Senat (28 mai 2013 – 83 de voturi pentru, 8 contra si 4 abtineri), dar este intoarsa de presedintele Basescu la reexaminare.

2004-2012 – obligatiile fiscale achitate de Rompetrol la bugetul de stat sunt de 24.312.276.819 lei, din datele ANAF.Totodata, Guvernul ia in calcul, in nota explicativa a memorandumului ca, “dupa data anularii creantelor” echivalentul in dolari a sumei achitate cu titlu de obligatii bugetare “se ridica la aproximativ 8.673 milioane de dolari”, luand ca sursa datele Rompetrol Rafinare.

Sursa text: comisarul