RECONSTITUIRI DE DUELURI si DEMONSTRATII TACTICE, la Zilele Muzeului Militar

Muzeul Militar National “Regele Ferdinand I” gazduieste in zilele de 9-10 mai traditionala manifestare “Zilele Muzeului Militar National”, tema aleasa pentru acest an fiind “Ostasul — Istorie, Traditie, Spirit de corp”, au anuntat reprezentantii institutiei.

Potrivit sursei citate, institutia propune cu acest prilej un program interesant, variat si interactiv care se adreseaza publicului larg. In cele doua zile, in intervalul orar 10.00-14.00, in curtea interioara a muzeului se vor desfasura demonstratii si prezentari organizate de asociatiile si grupurile de reconstituire istorica, avand drept subiect diferite aspecte ale istoriei militare romanesti si straine.

Pe parcursul manifestarilor, publicul vizitator va avea prilejul de a asista la reconstituirea atmosferei specifice epocii napoleoniene prin realizarea unui bivuac, in care vor fi prezentate aspecte militare si de viata cotidiana , organizat de Asociatia “6 Dorobanti”. Membrii acestei asociatii vor fi echipati in uniformele si costume de la inceputul secolului al XIX-lea.

Asociatia “Traditia Militara”, ai carei membri vor fi echipati in uniforme ale armatei romane din timpul celui de-Al Doilea Razbooi Mondial, alaturi de colegii lor din Asociatia “Deutsches Freikorps”, echipati in uniforme ale armatei germane din aceeasi perioada, vor sustine demonstratii de instructie de front si tactice, conform regulamentelor militare romanesti si germane din perioada ultimei conflagratii mondiale.

Grupul de reconstituire istorica “IR-33, Cetatea Aradului”, va reprezenta un detasament al armatei austro-ungare, cu componenta majoritar romanesca, din vremea Primului Razboi Mondial.

Citeste si: LUPTE MEDIEVALE, la Muzeul Curtea Veche din Bucuresti

“Asociatia Nationala a Colectionarilor de Arme” va prezenta o motocicleta a armatei sovietice din perioada 1941-45 si va asigura efectele pirotehnice de artilerie de epoca. In cadrul manifestarii va putea fi vizitat si standul organizat de Muzeul Transmisiunilor, filiala a Muzeului Militar National “Regele Ferdinand I” , care va prezenta un punct de transmisiuni militare in campanie.

Asociatia “Societas Militae Getae”, ai carei membri vor fi echipati in costume medievale din secolul al XV-lea, vor prezenta reconstituiri de dueluri, manuiri de armament alb si tir cu arcul traditional.

Traditiile cercetasiei vor fi reconstituite de “Organizatia Nationala a Cercetasilor din Romania”, de “Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania, ACT-RO”, precum si de Asociatia “Fratii Dimancescu”, care prin standul de prezentare, demonstratii si jocuri cercetasesti va incanta mai ales pe micii nostri vizitatori.

La manifestare vor participa si alte muzee cu specific militar precum Muzeul Pompierilor, Muzeul Jandarmeriei, Muzeul Politiei de Frontiera Giurgiu si Muzeul Politiei Targoviste, care vor prezenta aspecte din activitatea lor.

Citeste si: Demonstratii de INSTRUCTIE DE FRONT din Primul Razboi Mondial, la Zilele Muzeului Militar

Publicatia online “Redescopera istoria” va prezenta publicului o selectie de publicatii si fotografii din perioada celui de al doilea Razboi Mondial.

In cele doua zile vor avea loc si depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie, precum si la Monumentul dedicat generalului I. Em. Florescu.

Totodata, va fi amenajat un cinematograf de campanie care va prezenta filme documentare cu tematica istorico-militara. In acelasi cadru va fi prezentat un film documentar referitor la activitatea Laboratorului de Restaurare Conservare si lansarea unui pliant cu realizarile acestuia.

Atmosfera va fi completata de miniconcerte de muzica militara si muzica de epoca sustinute de fanfara militara a Serviciului Muzicilor Militare. La aceste manifestari vor fi prezenti si colectionari care vor prezenta publicului spre vanzare diverse antichitati si mici obiecte militare de epoca. Ca in fiecare an, toti cei care trec pragul muzeului vor putea sa guste din “hrana de razboi”, pregatita la bucataria de campanie, si anume traditionala fasole cu carnati.

Sursa foto: vinsieu.ro