Rectificare bugetara: Sanatatea, Justitia, Ministerul Public si SIE primesc bani mai multi

rectificare-bugetara-2013

Guvernul va adopta, in sedinta de astazi, proiectul rectificarii bugetare, desi el a fost supus dezbaterii publice cu numai o zi inainte de aprobare, iar legea prevede ca trebuie lansat in dezbatere cu cel putin zece zile inainte.

Ministerul Finantelor a publicat documentul privind rectificarea bugetara abia ieri noapte, intr-o forma in care se precizeaza ca partenerii sociali au fost deja de acord cu promovarea documentului, desi noua structura bugetara nu le-a fost inca prezentata, iar o confederatie patronala a reclamat chiar lipsa informarii, potrivit Digi 24.

Confederatia Patronatului Roman a transmis o scrisoare, luni, ministrului Finantelor si ministrului delegat pentru Buget, in care reclama ca partenerii sociali nu au primit proiectul rectificarii si atentioneaza asupra „gravelor disfunctionalitati” privind raporturile si modul de organizare a sedintelor de dialog social organizate de Ministerul Finantelor.

„Consideram ca lucrarile comisiei de dialog social organizate la Ministerul Finantelor au un caracter formal nelucrativ, incapabil sa-si atinga scopul. Va rugam sa aveti in vedere ca exista o dispozitie legala privind pregatirea sedintelor. Nici de aceasta data, ca de altfel in niciuna din sedintele anterioare, termenele nu sunt respectate si materialele nu sunt comunicate in vederea analizarii si discutarii acestora”, afirma patronatul in scrisoare.

Ministerele Educatiei, Muncii, Transporturilor si Agriculturii se afla pe lista institutiilor ale caror bugete totale de cheltuieli vor fi taiate la prima rectificare bugetara din acest an, in timp ce de alocari suplimentare vor beneficia Dezvoltarea Regionala, Justitia, Interne, SRI, SIE, DNA, CSM. Taieri de bugete vor mai fi operate si la Administratia Prezidentiala, Camera Deputatilor si Curtea Constitutionala, arata Mediafax.

Conform proiectului de rectificare bugetara, Ministerele Educatiei, Muncii, Transporturilor si Agriculturii se afla pe lista institutiilor ale caror bugete totale de cheltuieli vor fi taiate la prima rectificare bugetara din acest an, in timp ce de alocari suplimentare vor beneficia Dezvoltarea Regionala, Justitia, Interne, SRI, SIE, DNA, CSM. Taieri de bugete vor mai fi operate si la Administratia Prezidentiala, Camera Deputatilor si Curtea Constitutionala, transmite Mediafax.

Pentru Ministerul Educatiei, bugetul de cheltuieli va fi diminuat cu 235,6 milioane lei (8,5 miliarde lei buget initial), rezultat din majorarea cu 40 milioane lei a fondurilor pentru reabilitarea de scoli, gradinite si campusuri universitare, dar concomitent cu reducerea sumei blocate de 10%. 

Conform proiectului de rectificare bugetara, Ministerul Sanatatii va avea o alocare suplimentara de aproape 1 miliard de lei, acoperind astfel o neincasare de 500 de milioane din taxa de clawback si adaugand in 570 de milioane de lei, care vor fi transferati catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru plata medicamentelor si a serviciilor.

Tot la Ministerul Sanatatii, aproximativ 90 de milioane de lei vor fi alocati pentru continuarea proiectelor finantate de catre Banca Mondiala, BEI si BERD. Premierul Victor Ponta a explicat, ieri, ca este vorba programul de maternitati, care se afla in diferite stadii de realizare. “Unele chiar au fost finalizate si nu au fost receptionate, altele mai au nevoie de 15-20% pentru a fi finalizate, 90 de milioane de lei vom aloca maine special pentru acest program”, a spus Ponta.

Ministerul Justitiei va primi aproape 100 de milioane de lei pentru functionarea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, 45 de milioane de lei pentru functionarea instantelor si aproximativ 20 de milioane de lei pentru ca pregatirile necesare care tin de personal, judecatori, procurori, personal auxiliar si de cheltuielile necesare pentru implementarea noilor coduri, sa poata fi acoperite.

Ministerul de Interne va primi suma de 70 de milioane de lei, bani ce ar urma sa fie alocati pentru bunuri si servicii la Politia Romana. “Vreau sa anunt, de asemenea, ca avem in acest moment o suma importanta, poate nu suficienta, dar importanta, 70 de milioane de lei pentru bunuri si servicii la Ministrul de Interne pentru functionarea Politiei Romane, care avea nevoie in mod sigur de resurse suplimentare”, a spus Ponta.

“Mai sunt alocati bani din profiturile de la Loteria Nationala, circa 40 de milioane de lei, pentru sali de sport si pentru constructiile de la ANL si de asemenea, maine vom avea, in cadrul rectificarii, alocarea sumelor necesare pentru inceperea programului de dotare cu avioane multirol, in baza acordului pe care l-am negociat cu Portugalia si inchiderea primei faze a sistemului de protectie a frontierelor, in asa fel incat, din punct de vedere si tehnic, sa fim perfect pregatiti pentru o eventuala decizie pozitiva privind aderarea noastra la Spatiul Schengen. Am incercat, prin aceasta rectificare, sa raspundem acelor imperative care erau absolut necesare in acest moment, sau presante”, a mai declarat Victor Ponta, in conferinta de presa organizata luni seara, la sediul Guvernului.

De bani suplimentari vor beneficia urmatoarele institutii, conform hotnews.ro:

Ministerul Sanatatii (peste 1 miliard lei, de la 8,68 miliarde lei buget initial)
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (943,3 milioane lei, de la 2,55 miliarde lei)
Ministerul Justitiei (159,6 milioane lei, de la 2,34 miliarde lei)
Ministerul Public (20,5 milioane ei, dintre care 2,9 milioane lei pentru Directia Nationala Anticoruptie, de la 654,9 milioane lei )
Ministerul Afacerilor Interne (228,3 milioane lei, dintre care 116,2 milioane lei pentru activitatile restante ce fac obiectul Primei Anexe Detaliate Extinse a contractului cu EADS, de la 8,3 miliarde lei)
Ministerul Apararii (156,2 milioane lei, de la 5,64 miliarde lei)
Ministerul Afacerilor Externe (51,3 milioane lei, de la 636,5 milioane lei)
Serviciul Roman de Informatii (30 milioane lei, de la 1,04 miliarde lei)
Ministerul Mediului (31 milioane lei, de la 2,2 miliarde lei)
Serviciul de Informatii Externe (10 milioane lei, de la 182,6 milioane lei).

Alte fonduri suplimentare sunt alocate pentru Senat (184.000 lei, de la 85,6 milioane lei), Agentia Nationala de Integritate (3,6 milioane lei, de la 27,2 milioane lei), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (300.000 lei, de la 248,5 milioane lei), Consiliul Superior al Magistraturii (8,6 milioane lei, de la 89,5 milioane lei).

Totodata, vor primi bani mai putini Ministerul Culturii, Ministerul Economiei, Ministerul Fondurilor Europene sau Ministerul Transporturilor.

Cea mai mare suma va fi taiata de la Ministerul Muncii, de 1,1 miliarde lei (30,44 miliarde de lei buget intial), argumentat cu economiile inregistrate pe primele sase luni ale anului la actiunile de “Asistenta sociala” finantate de la bugetul de stat, precum si la cele finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat, caruia i se asigura transferuri de echilibrare din bugetul acestui minister.

Taieri de cheltuieli:

Ministerul Agriculturii (61,1 milioane lei, de la 17,28 miliarde lei buget initial)
Ministerul Culturii (5,2 milioane lei, de la 578 milioane de lei initial)
Ministerul Economiei (6,3 milioane lei, de la 1,26 miliarde de lei)
Ministerul Fondurilor Europene (53,5 milioane lei, de la 184 milioane lei)
Ministerul Transporturilor (953,5 milioane lei, de la 7,29 miliarde lei)
Secretariatul General al Guvernului (535,7 milioane lei, de la 7,35 miliarde lei)
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (53,3 milioane lei, de la 448 milioane lei)
Ministerul Tineretului si Sportului (20,7 milioane lei, de la 406,4 milioane lei)
Presedintie (16.000 lei, de la 26 milioane lei)
Camera Deputatilor (168.000 lei, de la 211,6 milioane lei)
Inalta Curte de Casatie si Justitie (18.000 lei, de la 61,1 milioane lei)
Curtea Constitutionala (271.000 lei, de la 15,26 milioane lei)
Avocatul Poporului (113.000 lei, de la 5,6 milioane lei)
Consiliul National al Audiovizualului (117.000 lei, de la 8,4 milioane lei)
Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor (642.000 lei)
Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (167.000 lei, de la 9,94 milioane lei).

Foto: Mondo News