RECTIFICARE BUGETARA 2015: FINANTELE, MUNCA si INTERNELE castiga, TRANSPORTURILE pierd

FINANTELE, MUNCA si INTERNELE sunt printre ministerele castigatoare la RECTIFICARE BUGETARA, in timp ce TRANSPORTURILE si SANATATEA se vor vedea cu BUGETELE DIMINUATE, reiese din PROIIECTUL de ORDONANTA privind RECTIFICAREA BUGETARA publicat pe site-ul ministerului Finantelor Publice.

FINANTELE primesc cele mai mari sume in urma RECTIFICARII BUGETARE — 712 milioane la capitolul Actiuni Generale si 530 de milioane de lei dedicate in principal hotararilor CEDO si despagubirilor aferente procesului de restituire a proprietatilor.

CITESTE SI: EUGEN TEODOROVICI: 20% din ADMINISTRATIA PUBLICA este INEFICIENTA

MINISTERUL de INTERNE primeste 565,7 milioane de lei, din care principalele alocari, de 305,3 milioane de lei, vizeaza asigurarea drepturilor salariale, iar 253,3 milioane lei derularea proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile.

MINSTERUL MEDIULUI, APELOR si PADURILOR va avea in plus 305 milioane de lei, din care suma de 288 de milioane lei este alocata proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile post-aderare, iar suma de 17 milioane lei platii despagubirilor civile.

La MINISTERUL MUNCII, bugetul castiga peste 1,22 miliarde de lei, in principal pentru plata alocatiilor de stat pentru copii majorate, a pensiilor si indemnizatiilor, concomitent cu diminuarea transferurilor de echilibrare catre bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul asigurarilor pentru somaj cu 1,07 miliarde de lei, influenta per sold fiind de plus 148,1 milioane de lei.

In schimb, la MINISTERUL TRANSPORTURILOR, bugetul se reduce cu 985 de milioane de lei, prin diminuarea prevederilor bugetare cu suma de un miliard de lei la titlul “Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare’ si prin suplimentarea prevederilor bugetare cu suma de 14 milioane lei la titlul ‘Rambursari de credite externe’.

CITESTE SI: RECTIFICARE BUGETARA: Bani mai putini pentru Transporturi si Sanatate 

“Suma de 175,4 milioane de lei la titlul ‘Alte transferuri’ si suma de 110,6 milioane de lei la titlul ‘Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila’ se redistribuie pentru asigurarea sumei de 100 milioane lei la titlul ‘Asistenta sociala’ pentru decontarea facilitatilor si gratuitatilor de transport acordate diferitelor categorii sociale si a sumei de 179,4 milioane de lei la titlul ‘Transferuri intre unitati ale administratiei publice’ pentru asigurarea, in principal, a reparatiilor curente la infrastructura rutiera”, se arata in nota de fundamentare a Ordonantei, cu privire la bugetul MT.

MINISTERUL SANATATII pierde, si el, la RECTIFICAREA BUGETARA, conform proiectului, 613,9 milioane lei, din care 792,3 milioane lei transferuri catre bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, si se suplimenteaza sumele destinate proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, cu 138,3 milioane lei, si investitiilor la spitale, destinate in principal sectiilor de terapie intensiva, cu 43,8 milioane lei.

Astfel, potrivit actului normativ, in urma rectificarii, veniturile bugetului de stat pe anul 2015 se majoreaza pe sold cu suma de 287,1 milioane lei, iar cheltuielile cu suma de 1,12 miliarde de lei.

Sursa foto: economica