RECTIFICARE BUGETARA 2016: Ce minister primeste mai multi bani si de unde se taie

RECTIFICARE BUGETARA 2016. Ministerul Finantelor a finalizat proiectul primei rectificari bugetare din acest an. Astfel, vor fi taiate fonduri de la ministerele Transporturilor, Agriculturii, Culturii, Administratiei Publice si Dezvoltarii Regionale, dar se vor acorda mai multi bani ministerelor Educatiei, Sanatatii, Muncii, Finantelor, de Interne si de Externe.

Proiectul de RECTIFICARE BUGETARA pe 2016 a fost obtinut de jurnalistii de la Profit.ro si publicat ulterior pentru dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor.

Propunerea de rectificare are in vedere majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 2,92 miliarde de lei si a cheltuielilor bugetului general consolidate tot cu 2,92 miliarde de lei. Astfel, prin propunerea de rectificare elaborata de MFP s-au asigurat, in principal, urmatoarelor domenii:

Pentru bugetele locale au fost alocate prin sume 655 milioane de lei pentru:

In proiectul de buget rectificat au fost  incluse cca. 2,3 miliarde de lei  pentru aplicarea masurilor legislative adoptate de Parlament. Este vorba despre:

Ministerul Sanatatii va primi in plus circa 297 milioane de lei, pentru urmatoarelele cheltuieli:

asigurarea sumelor necesare platii salariilor majorate pentru personalul medico-sanitar;

fonduri pentru reabilitarea maternitatilor;

investitii la serviciile de ambulanta si Unitatile de Primiri Urgente (UPU) /Compartimentele de Primiri Urgente (CPU) ;

finantarea cabinetelor de planning familial;

medicina sportiva;

dotare cu medicamente si materiale sanitare a cabinetelor de medicina generala si dentara din unitatile de invatamant;

asigurarea contributiei de asigurari de sanatate pentru pensionarii cu pensii mai mici de 872 lei.

Ministerul Educatiei va avea un buget mai mare cu 265 de milioane de lei:

plata diferentelor salariale pentru personalul didactic din invatamantul universitar;

plata majorarilor salariale aprobate prin OUG nr.20/2016.

Ministerul Muncii va primi cele mai mari alocari la rectificarea bugetara, de 2,8 miliarde de lei.

1,4 miliarde de lei pentru plata integrala a drepturilor de asistenta sociala (indemnizatii pentru crestere copil, ajutoare sociale, alocatii de stat pentru copii, indemnizatii pentru persoanele cu handicap) ;

1,42 miliarde de lei subventie suplimentara pentru a acoperi gaura de la bugetul public de pensii.

Ministerul Finantelor va avea un buget mai mare cu 613,3 milioane de lei, din care 310,9 milioane lei dobanzi la creditele externe contractate si rambursate de statul roman.

Ministerul Afacerilor Interne va avea in plus 367,9 milioane de lei, din care 182 de milioane lei pentru cheltuieli de personal aferente organizarii alegerilor parlamentare.

Ministerul Afacerilor Externe va primi fonduri suplimentare in valoare de 35 de milioane de lei.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va avea in plus 25 de milioane lei, in mare parte pentru supravegherea, prevenirea si controlul bolilor la animale si al celor transmisibile de la animale la om si pentru protectia animalelor si a mediului.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) va primi si ea 55 de milioane lei, din care cea mai mare suma, de aproape 50 de milioane de lei, va fi reprezentanta de rambursarea cheltuielilor facute de partide pentru campania electorala de la alegerile locale.

Serviciul Roman de Informatii (SRI) va avea in plus 37,7 de milioane de lei, in principal pentru “programe majore de achizitii”.

Proiectul de RECTIFICARE BUGETARA pe 2016 a fost realizat in urma discutiilor purtate cu reprezentantii  ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat si bugetelor asigurarilor sociale.

“Rezultatele economice de pana in prezent argumenteaza posibilitatea realizarii unei cresteri economice de 4,2% fata de 4,1% cat se estima la elaborarea legii bugetului de stat si un produs intern brut in valoare nominala de 757,0 miliarde lei, fata de 746,6 miliarde lei cat s-a estimat initial. In principal, plusul de 8,3 mld. lei se explica prin diferenta dintre datele estimate pentru anul 2015 utilizate la elaborarea bugetului si datele statistice publicate de INS, precum si prin reestimarea cresterii economice”, se arata in Nota de Fundamentare a proiectului.

Executia bugetara pe primele sase luni ale anului 2016 s-a incheiat cu un deficit de 3,85 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB, fata de deficitul programat pentru semestrul I de 1,9% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat au fost in suma de 108,4 miliarde lei, reprezentand 14,3% din PIB, fiind cu 2,0% mai mici in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 112,2 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 5,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.Ca procent in PIB, veniturile incasate din economia interna s-au redus cu 0,7 puncte procentuale de la 14,9% din PIB cat au reprezentat in semestrul I 2015 la 14,2 % din PIB in semestrul I 2016.

Sursa foto: bursa