Rectificare bugetară. Ministrul Cîțu: ”Deficit estimat de 6,7% din PIB. Ministerul Muncii și Sănătății primesc mai mulți bani”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a prezentat, miercuri, prima rectificare bugetară din acest an, aceasta având loc mai devreme din cauza crizei cauzată de coronavirus.

Potrivit acestuia, deficitul bugetar urcă la 6,7% din PIB, iar economia va avea o contracție de 1,9%. Ministerul Muncii și cel al Sănătății primesc bani. Pentru plata facturilor PNDL s-a alocat încă un miliard de lei.

Guvernul nu va crește taxe în acest an, susține ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. El a declarat că Executivul injectează lichiditate în economie, plătind facturile la timp pentru companii și rambursând TVA. Întrebat dacă Guvernul ia în calcul creșterea unor taxe pentru firme sau populație până la sfârșitul anului, pentru a ține sub control deficitul bugetar, Florin Cîțu a susținut că “în niciun caz”.

Prin proiectul de rectificare, în cifrele bugetului, nu s-a schimbat nimic nici pe partea de pensii și nici în privința alocațiilor pentru copii, transmite ministrul finanțelor prin intermediul Guvernului. “Nu s-a umblat la acele cifre”, a transmis Florin Cîțu. Reamintim că actuala legislație prevede majorări uriașe ale pensiilor în luna septembrie și ale alocațiilor pentru copii în luna august.

Pensiile ar urma să fie majorate cu 40%, iar alocațiile pentru copii să se dubleze. Însă nu este exclus să vedem peste câteva luni amânarea acestor creșteri. Nu ar fi pentru prima oară când Guvernul se răzgândește. În plus, acum este aprobată abia prima rectificare bugetară din acest an, urmând, cu siguranță, încă una înainte de luna august. Potrivit OUG 2/2020, Legea 14/2020 privind dublarea alocațiilor ar urma să fie aplicată de la 1 august.

Principalele declarații ale ministrului Florin Cîțu:

”Deficit estimat de 6,7% din PIB. Pachetul de sprijin cumulat are o valoare de aproximativ 3% din PIB, ceea ce înseamnă că și deficitul se va schimba. Estimăm un deficit al bugetului general consolidat estimat de 6,7% din PIB. Cu precizarea că acestea sunt estimări făcute pe baza datelor de care dispunem acum.

CNSP estimează pentru 2020 o contracție de -1,9% din PIB.

Deficitul crește de la 40,5 miliarde lei, la 72,5 miliarde lei.

Din economia internă estimăm că vom încasa mai puțin cu 23,2 miliarde lei. După discuțiile cu CE, estimăm că vom primi 3,8 miliarde lei. Înseamnă că pe sold veniturile scad cu 19,4 miliarde lei.

Estimăm încasări mai mici de la impozitul pe profit cu 2,2 miliarde lei.

De la impozitul pe venit o scădere cu 1,5 miliarde lei, TVA -5,5 miliarde lei, accize -2,6 miliarde lei, CAS -8,3 miliarde lei.

Cheltuielile cresc cu 12,5 miliarde lei. La cheltuieli de personal avem un plus de 576 milioane lei, iar aici e inclusă plata stimulentului de risc de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar implicat direct

Cresc cheltuielile cu asistența socială cu 6,9 miliarde lei.

Cheltuielile la fondul de rezervă se majorează cu 3 miliarde lei. Până la următoarea rectificare, în cazul în care avem nevoie de resurse pentru șomaj tehnic suplimentar, sănătate, autorități locale putem să luăm acești bani, să nu mai facem o rectificare bugetară.

Ministerul Muncii mai primește 8,1 miliarde lei și la Ministerul Sănătății 3,8 miliarde lei

Al doilea pachet la care lucrăm pentru repornirea economiei va apărea după perioada stării de urgență.

Deja au început să se facă plăți pentru șomaj tehnic

Vineri începe IMM Invest la care vor participa peste 40.000 de IMM-uri.

Deja au început să fie amânate ratele bancare. Există observații pe care le primit de la sistemul financiar-bancar. Le răspundem. Suntem în discuție zilnică pentru a ne asigura că românii care vor să își amâne ratele să aibă o experiență, în acest moment, cât mai simplă procedural.

În niciun caz nu vom crește taxe în acest an. Lecția din 2008-2009 a fost exact aceasta: nu crești taxele și dobânzile în perioadă de criză pentru că ar însemna o frână majoră pentru economie. Din contră, injectăm lichiditate în sistem, plătim facturile la timp pentru companii, plătim TVA

Tot ce le cer (celor din sistemul financiar-bancar n.r.) este să nu pună piedici celor care cer să li se amâne rate. Să nu îngreuneze această procedură.

La rectificare nu a fost tăiat niciun ban de la investiții de la niciun minister. Din contră, a fost suplimentat bugetul Ministerului Dezvoltării pentru plata facturilor proiectelor derulate prin PNLD cu 1 miliard de lei. Șantierele sunt deschise în România. Singura modalitate de a ne reveni după această perioadă este să investim.

Noi avem puterea să avem o revenire rapidă (a economiei n.r.) anul viitor, care în cel mai rău caz să anuleze scăderea de anul acesta, în cel mai bun caz să ieșim pe plus după acești 2 ani. Depinde doar de noi să luăm măsurile corecte, să le implementăm cât mai rapid.

Al doilea pachet de măsuri va veni să susțină revenirea în V a economiei.

În aprilie, majoritatea companiilor mari care aveau bani în conturi și puteau să plătească impozitele au început să plătească. Pe această cale le mulțumesc.”