RECTIFICARE BUGETARA: Prognoza de crestere economica pentru 2013, ridicata la 1,9%

sedinta csat

Prima rectificare bugetara din 2013 are la baza un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei si un deficit al bugetului consolidat in crestere de la 13,4 miliarde lei la 14,7 miliarde lei, transmite Mediafax.

Astfel, Produsul Intern Brut estimat a fost revizuit in urcare la 626,2 miliarde lei, iar deficitul bugetar pe cash va creste de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB. Prognoza de crestere economica pentru anul 2013 a fost ridicata, in urma discutiilor cu delegatia FMI, de la 1,6% la 1,9%.  

“Am convenit cu partenerii nostri internationali ca pentru anul 2013 cresterea PIB-ului nu va mai fi 1,6, pe care s-a bazat bugetul in iarna acestui an, cand a fost programat, ci 1,9% din PIB, ceea ce inseamna o crestere neta de 2,6 miliarde de lei a PIB. Structura acestei cresteri este preponderent bazata pe export. Este bine pentru competitivitatea unei tari, pe de alta parte, exportul din ce in ce mai mult catre zona non-Euro, pentru ca in zona Euro continua sa fie recesiune, si atunci ai pe partea de incasari, la TVA, rambursarile de TVA care iti cresc. Deci, pe de o parte, e un lucru bun, ai o crestere bazata pe export, pe de alta parte, rambursarile de TVA cresc si atunci trebuie sa ajustezi corespunzator bugetul in urma veniturilor care pe anumite categorii, cum a fost impozit pe profit sau TVA, sunt sub asteptari. Noi consideram ca in semestrul al doilea cresterea va fi peste 1,9, de fapt, si se va baza li pe consum intern, pe reluarea cresterii interne, dar nu am bugetat lucrul acesta tocmai pentru a fi conservatori, pentru a ne asigura ca ramanem in parametrii de consolidare fiscala”, a spus Radu Voinea, ministrul delegat al Bugetului.

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, ca ministerele Sanatatii, Educatiei si Justitiei vor beneficia de alocari suplimentare. O noua rectificare bugetara a fost deja programata pentru finele lunii octombrie. Ministerul Sanatatii va beneficia o alocare suplimentara de aproape un miliard de lei, in urma rectificarii bugetare. 

“Pentru Ministerul Sanatatii vom avea o alocare suplimentara de aproape un miliard de lei, acoperind astfel o neincasare de 500 de milioane din taxa clawback si adaugand in mod concret 570 de milioane de lei care vor fi transferati catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru plata medicamentelor si a serviciilor. Tot la Ministerul Sanatatii, aproximativ 90 de milioane de lei vor fi alocati pentru continuarea proiectelor finantate de catre Banca Mondiala, de BEI si BERD, mai concret – vreau sa fie clar pentru toata lumea la ce ma refer – e programul de maternitati, care se afla in diferite stadii de realizare, unele chiar au fost finalizate si n-au fost receptionate, altele mai au nevoie de 15-20% pentru a fi finalizate, 90 de milioane de lei vom aloca maine special pentru acest program”, a precizat Ponta.

De asemenea, Ministerul Educatiei va primi 40 de milioane de lei pentru modernizarea si refacerea scolilor, iar 70 de milioane vor ajunge la MAI pentru “functionarea Politiei Romane, care avea nevoie de resurse suplimentare”.

Ministerul Justitiei va primi 100 de milioane de lei pentru penitenciare, 45 de milioane pentru instante, alte 20 de milioane pentru refacerea unor instante si 20 de milioane pentru cheltuielile necesare pentru implementarea Codurilor.

Totodata, 40 de milioane de lei din profitul Loteriei Nationale vor ajunge la salile de sport si catre ANL. 

O noua rectificare bugetara a fost deja programata in toamna, respectiv la sfarsitul lunii octombrie.

Foto: Mondo News