RECTIFICAREA BUGETARA taie ELANUL INVESTITIILOR: Ce MINISTERE pierd cei mai multi BANI

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat vineri principalele repere ale rectificarii bugetare, care este, sustine el, pozitiva. Misa a spus ca cele mai mari taieri de fonduri vor fi la Ministerul Dezvoltarii si Fondurilor Europene si Ministerul Transporturilor, adica exact cele doua ministere care ar fi trebuit sa realizeze cele mai mari investitii publice, informeaza corespondentul Hotnews.ro. Vor primi fonduri in plus Ministerul de Interne, Ministerul Sanatatii, Munca, Finantele, Justitia si SRI – in principal pentru a acoperi cresterile de salarii.

Ministerele care vor primi bani in plus:

Majorari de bugete se inregistreaza si la Camera Deputatilor si la Senat.

Bani pierd ministerele Dezvoltarii Regionale, Transporturile, Fondurilor Europene si Comunicatiile, dar Misa nu a spus sumele pierdute de aceste ministere.

Sumele taiate sume sunt aferente proiectelor cu finantare din fonduri europene, in conditiile in care, dupa aprobarea cu intarziere a bugetului pentru 2017, s-au intarziat procedurile de achizitie, a argumentat Ionut Misa. 

Acesta a mentionat insa ca acolo unde s-au operat diminuari “nu au fost diminuate corespunzator si creditele de angajament pentru a nu afecta procesul de contractare din fondurile europene”.

Ministrul Finantelor a anuntat si “depasiri majore” ale planului de incasari in ultimele trei luni, ceea ce il fac sa creada ca anul 2017 va fi inchis “cu o realizare de plan mai mare decat cea din legea bugetului”.

In ceea ce priveste principalii indicatori economici, Produsul Intern Brut a inregistrat in primul semestru o crestere reala de 5,8%, peste estimari, in conditiile in care nu consumul a fost principalul element de crestere economica, a aratat Ionut Misa.

Desi Comisia de Prognoza estimeaza o crestere economica de 5,8% pentru acest an, Ministerul Finantelor a preferat sa ia in calcul o crestere de doar 5,6%, mai mare fata de cea de 5,2% pe baza careia a fost construit bugetul pe acest an. “Am preferat sa fim prudenti”, a aratat Ionut Misa.

Sursa foto: adevarul