Rectorul UB, MIRCEA DUMITRU: Daca legea va permite, vom RETRAGE TITLURILE de DOCTORAT FRAUDULOASE

Rectorul Universitatii din Bucuresti, MIRCEA DUMITRU, a declarat joi ca VA RETRAGE TITLURILE academice obtinute in mod FRAUDULOS in cazul in care ordonanta care va fi emisa la inceputul lunii februarie va permite rectorilor sa ia o asemenea decizie, relateaza Agerpres.

“Asteptam o OUG la inceputul lunii februarie prin care universitatilor li se recunoaste acest drept de a retrage diplome, titluri si alte certificate universitare. (….) Universitatea si-a asumat in integralitate incepand din 2012 cand s-a evaluat teza de doctorat a domnului Ponta — tot ceea ce decurge din deciziile Comisiei de Etica, ce au probat plagiat. (…) In momentul in care aceasta ordonanta va fi publicata in Monitorul Oficial, daca ea va trebui sa fie completata de o metodologie, vom astepta si metodologia, daca nu, vom face exact ce spune acea ordonanta. In cazul in care ordonanta permite rectorului sa anuleze diploma de doctor si ordinul (de ministru prin care s-a acordat titlul de doctor), vom face acest lucru”, a afirmat rectorul, intr-o conferinta de presa.

El a admis insa ca ordonanta ar putea sa prevada ca titlurile de doctor vor fi retrase din momentul publicarii actului normativ in Monitorul Oficial si nu retroactiv.

“Rectorul Universitatii X poate sa retraga titluri si in acelasi timp si ordinul (n.r. de ministru), fiindca titlul este dat printr-un ordin, din acel moment, rectorul poate sa faca asta. Asta inseamna ca de fapt aceasta ordonanta nu se aplica retroactiv, dar o alta posibilitate de a repara lucrurile atunci cand iti dai seama ca o diploma a fost obtinuta fraudulos nici nu exista, pentru ca atunci un jurist, care va insista ca niciodata nu poti retrage un titlu care in mod fraudulos a fost obtinut, va avea castig de cauza si nicio diploma obtinuta prin plagiat sau prin alta metoda oneroasa nu va putea fi retrasa. Este acceptabil asa ceva?”, a aratat Mircea Dumitru.

CITESTE SI: UNIVERSITATEA BUCURESTI: GEORGE COPOS A PLAGIAT SUBTIL PRIN COPIERE DEGHIZATA

Pe 19 ianuarie, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, anunta ca universitatile vor fi singurele institutii abilitate sa retraga titlurile de doctor, dupa ce Guvernul a decis modificarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare.

El a explicat ca universitatile vor putea retrage titlul de doctor sau vor putea anula diploma, indiferent de momentul si modalitatea in care acestea au fost atribuite.

“Am facut prima miscare in sensul stabilirii cadrului legislativ si normativ privind doctoratul in Romania — o ordonanta pentru Legea 206/2004 privind etica in cercetare, dezvoltare si inovare. Am modificat doua articole. Acela care de fapt stabilea ca sunt doua categorii de detinatori de titlu de doctorat — am anulat acest articol. In al doilea articol, articolul 14, acolo unde sunt reglementate sanctiunile, am scos doua reglementari — una legata de retragerea titlului de doctor si cealalta legata de retragerea conducerii de doctorat. E foarte clar lamurit: nu sunt in atributia Consiliului National de Etica, vor fi cu siguranta in atributia universitatilor si a CNATDCU”, a declarat Curaj, la Palatul Victoria.

El a precizat ca pe tema doctoratelor vor mai fi modificari, urmand ca, dupa inceperea activitatii parlamentare, Guvernul sa dea o ordonanta de urgenta referitor la acest subiect.

Sursa foto: jurnalul