Reducerea la 9% a TVA in turism, publicata in Monitorul Oficial

Reducerea la 9% a TVA in turism, publicata in Monitorul Oficial

Reglementarea care extinde aplicarea cotei de TVA de 9% pentru toate serviciile de cazare, inclusiv pentru serviciile de tip “all inclusive”, a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial. Desi nu foarte clara, masura fiscala este asteptata de hotelieri.

Reamintim ca prin HG nr. 20/2015 legiuitorul modifica normele de aplicare cu privire la taxa pe valoarea adaugata pentru serviciile de cazare, extinzand procentul redus de TVA de 9% pentru toate serviciile de cazare.

Cota redusa de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune, pensiune completa sau all-inclusive a primit, in urma cu o saptamana, avizul Guvernului, impactul bugetar estimat pentru acest an fiind de 100 milioane lei.

Citeste si: FLORIN JIANU: TVA de 9% se aplica doar la PACHETELE ALL-INCLUSIVE vandute INTEGRAL

“In vederea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completa/all-inclusive, Guvernul a aprobat hotararea pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, cu scopul de a corela legislatia fiscala referitoare la aplicarea cotei reduse de TVA cu legislatia specifica in domeniul turismului. Urmare a modului in care este definita notiunea de cazare in legislatia specifica din domeniul turismului, cota redusa de TVA de 9% se aplica cazarii, dar si serviciilor accesorii cazarii, vandute sau oferite spre vanzare la pretul inclusiv al pachetului turistic, precum pranz, cina, gustari intre mese, alte servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica”, anunta Guvernul intr-un comunicat. 

In prezent, TVA de 9% se aplica doar pachetele care contin cazare si mic dejun. Hotelierii au cerut in ultimii ani reducerea TVA si pentru celelalte tipuri de pachete, considerand o anomalie ca o cafea sau un croissant mancat de dimineata sa fie taxat cu 9%, iar pentru acelasi produs, consumat la pranz, TVA sa fie de 24%. 

Citeste si: TVA redus la 9% pentru pachetele turistice care contin minim cazare, nu doar cele all-inclusive