Reducerea TVA la paine la 9%, decisa luni sau marti de FMI

tva_paine

Delegatia Fondului Monetar International (FMI) va decide luni sau marti daca se poate aplica reducerea TVA la paine la 9%, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a adaugat insa ca nu poate confirma ca masura va fi acceptata de reprezentantii FMI.

“Este o masura extrem de importanta pentru care ne-am angajat de foarte mult timp. In momentul de fata este o chestiune de cateva zile pana se va lua o decizie daca se va aplica sau nu au aceasta masura. (…) Scaderea TVA la 9% face parte dintr-un pachet fiscal mai larg care se negociaza cu Fondul si probabil maine, daca nu cel tarziu poimaine, marti, se va lua o decizie intr-un sens sau altul. Deocamdata nu pot sa confirm ca este o decizie care se va lua 100%. In momentul de fata nu avem o solutie pe scaderea TVA. Este o chestiune de cateva ore. Am asteptat foarte multi ani, cred ca mai putem sa asteptam o zi, maxim doua, pana cand Fondul va spune daca e bine sau nu, daca poate fi acceptata in pachetul mai larg aceasta masura sau nu poate fi acceptata”, a explicat ministrul Agriculturii, la Antena 3.

Negocierile presupun ca reducerea TVA la 9% sa se aplice de la 1 septembrie. Delegatia FMI, a Comisiei Europene si Bancii Mondiale va discuta, la inceputul saptamanii viitoare, cu ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea si cu ministrul Finantelor Daniel Chitoiu.

Daca FMI va accepta scaderea TVA la 9%, in partea a doua a saptamanii viitoare va avea loc o discutie cu producatorii si cu reprezentantii hipermarketurilor pe tema ieftinirii painii.

“Daca masura va fi acceptata de FMI, probabil la jumatatea saptamanii vom avea intalniri cu producatorii si cu cei care au marile piete de desfacere, cu hipermarketurile, in care vom discuta concret si probabil vor fi angajamente ca si preturile vor scadea in conformitate cu reducerea TVA de la 24% la 9%. Am putea sa avem si o scadere a pretului imediat ce se va aplica aceasta masura. Negocierile care se fac este ca TVA sa scada la 9% de la 1 septembrie”, a mai precizat Daniel Constantin.

“De succesul acestei masuri depinde extinderea TVA redusa in 2014, de la 1 ianuarie sau 1 iunie, vom vedea, si la alte produse”, a mai adaugat Constantin.

Foto: Realitatea TV