REFERAT DNA: IULIAN HERTANU si ceilalti inculpati in dosar au actionat CONCERTAT pentru FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE

felix tataru, audieri noi, dosar gala bute, stefan lungu, sediul dna, procurori anticoruptie

Procurorii DNA care ancheteaza dosarul in care a fost retinut IULIAN HERTANU, cumnatul premierului VCITOR PONTA, spun ca oamenii de afaceri inculpati in dosar au actionat ”CONCERTAT” pentru FRAUDAREA FONDURILOR UE si ca exista riscul major ca nefinalizarea investitiilor sa duca la pierderea finantarii europene.

In referatul cu propunerea de arestare preventiva a celor trei oameni de afaceri retinuti in acest dosar, intre care IULIAN HERTANU, procurorii DNA spun ca acestia au actionat ”CONCERTAT” pentru FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE si ca exista ”riscul major” ca nefinalizarea investitiilor sa duca la pierderea finantarii europene si la restituirea de catre firma Consiliului Judetean Prahova, SC Hidro Prahova SA, a banilor incasati pana acum.

”Inculpatii si-au concertat eforturile pentru fraudarea banilor platiti in cadrul unui contract cu finantare europeana, apeland la sprijinul unor persoane cu functii importante si care aveau posibilitatea sa influenteze in diferite moduri activitatea derulata la nivelul unui agent economic cu capital public infiintat tocmai pentru realizarea cat mai eficienta a intereselor locuitorilor judetului Prahova, transformand proiectul intr-o sursa de realizare a unor interese particulare. Actiunile inculpatilor au pus in pericol derularea in bune conditii a proiectului, existand riscul major ca nefinalizarea investitiei sa conduca la pierderea finantarii si implicit la restituirea de catre S.C. Hidro Prahova S.A. a sumelor incasate pana in prezent” se arata in referatul procurorilor, potrivit Mediafax.

In documentul citat, anchetatorii invoca ”persistenta inculpatilor in activitatea infractionala” care a fost derulata intr-un interval de aproximativ patru ani, precum si ”implicarea in circuitul de deturnare a fondurilor mai multor societati comerciale, unele tip fantoma”.

Citeste si: Unul dintre INCULPATII in dosarul lui IULIAN HERTANU scapa de ARESTARE

In privinta omului de afaceri Mihail Marian Coman, fost consilier judetean PSD si actual consilier al directorului SC Hidro Prahova SA, Dumitru Pantea, anchetatorii spun ca functia detinuta in prezent de acesta ”potenteaza gradul de pericol concret pentru ordinea publica”.

”Prin savarsirea infractiunilor retinute in sarcina lor, inculpatii au cauzat pagube importante bugetului proiectului si bugetului de stat”, mai precizeaza procurorii.

Anchetatorii mai spun ca ”perceperea de catre opinia publica a unei reactii ezitante din partea autoritatilor statului in raport de frecventa, intinderea in timp si gravitatea infractiunilor savarsite de catre inculpati ar conduce la ideea ca in societatea romaneasca exista persoane mai presus de lege si ar accentua sentimentul de decredibilizare al institutiilor publice in randul opiniei publice si de insecuritate al cetatenilor ca ar putea fi protejati eficient de astfel de manifestari antisociale”.

Faptele de care sunt acuzati IULIAN HERTANU, cumnatul premierului VICTOR PONTA, si oamenii de afaceri Mihail Coman si Vladimir Ciorba reprezinta infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de cel putin cinci ani. Astfel, pentru constituirea unui grup infractional organizat, pedeapsa maxima cu inchisoarea este de cinci ani, pentru schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau in numele legea prevede o pedeapsa maxima cu inchisoarea de sapte ani si sase luni, in timp ce faptele de evaziune fiscala pot fi pedepsite cu maximum 15 ani de detentie.

Citeste si: IULIAN HERTANU, cumnatul premierului VICTOR PONTA, afla daca va fi ARESTAT

Miercuri dupa-amiaza, IULIAN HERTANU, Mihail Marian Coman si Vladimir Razvan Ciorba vor fi dusi la instanta suprema cu propunere de arestare preventiva. In acest dosar, alaturi de acestia a fost retinut de procurorii DNA si Liviu Munteanu, administrator al S.C. Grossmann Engineering Group SRL.

Procurorii nu vor cere insa arestarea preventiva a lui Liviu Munteanu intrucat la audierile de marti de la DNA Ploiesti acesta “a colaborat cu organele de ancheta”, recunoscand faptele de care este acuzat.

IULIAN HERTANU, cumnatul premierului VICTOR PONTA, si oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Razvan Ciorba si Liviu Munteanu au fost retinuti pentru 24 de ore de catre procurorii DNA, fiind suspectati ca firmele acestora au obtinut fraudulos contractul din fonduri europene pentru extinderea canalizarii din orasul Comarnic.

In acelasi dosar, deputatii SEBASTIAN GHITA si VLAD COSMA si presedintele Consiliului Judetean Prahova, MIRCEA COSMA, care au fost plasati sub control judiciar, sunt acuzati ca i-ar fi sprijinit pe cei patru sa obtina acest contract, punand presiune si exercitand amenintari asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Judetean care derula proiectul european, pentru ca societatile respective sa primeasca contractul, sa obtina prelungiri ale termenelor prevazute in acesta si sa primeasca ilegal bani in timpul derularii proiectului.

IULIAN CRISTIAN HERTANU, administrator al SC Grossmann Engineering Group SRL, este urmarit penal sub acuzatiile de constituire a unui grup infractional organizat, schimbarea nelegala a destinatiei fondurilor europene si evaziune fiscala. Pentru aceleasi infractiuni sunt urmariti penal si Mihail Marian Coman, administrator si asociat la SC Indserv SRL Ploiesti si SC Indserv Proiect SRL Ploiesti si consilier al directorului SC Hidro Prahova SA, precum si omul de afaceri Vladimir Razvan Ciorba, administrator si asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroesti (Ilfov), SC CVR Activites Group SRL Bucuresti si SC Gefam Pro SRL Dobroesti.

Conform anchetatorilor, in perioada 2011-2015, IULIAN CRISTIAN HERTANU, administrator de drept si, incepand cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al SC Grossmann Engineering Group SRL, respectiv angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroesti, Vladimir Ciorba si Mihai Marian Coman au constituit un grup infractional pentru a-si adjudeca fraudulos un contract de lucrari finantat preponderent din fonduri europene.

Ei sunt acuzati ca si-au insusit ilegal importante sume de bani, prin schimbarea destinatiei fondurilor obtinute prin proiectul cu finantare europeana si prin sustragerea de la plata contributiilor datorate catre stat, prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat.