REFERAT DNA: Sumele pretinse la Primaria Constanta pentru AUTORIZATII DE CONSTRUCTIE depindeau de RANGUL FUNCTIONARULUI

Nivelul sumelor platite ilegal la nivelul Primariei Constanta pentru eliberarea unor certificate de urbanism sau AUTORIZATII DE CONSTRUCTIE depindeau de rangul functionarului care le primea, se arata in referatul prin care procurorii DNA au solicitat arestarea preventiva a primarului RADU MAZARE.

Potrivit procurorilor, “practica existenta la nivelul Primariei Constanta de a emite certificate de urbanism si autorizatii de construire contra unor sume de bani si existenta unor tarife diferite — mici pentru micii functionari si de valoare foarte mare pentru inaltii functionari” a fost confirmata de un martor din dosar.

Un alt martor a declarat ca, la solicitarea lui Gabriel Strutinsky, la randul sau inculpat in dosar, a transmis reprezentantilor unei societatii care intentiona sa construiasca un mall ca prin semnarea unui contract de publicitate cu o societatea controlata de RADU MAZARE va fi asigurata emiterea tuturor avizelor, autorizatiilor si a altor documente de catre Primaria Constanta. De asemenea, martorul a aratat ca decizia privind emiterea autorizatiilor de constructie in cazul proiectelor mari, de tip mall, era luata de primar.

Citeste si: RADU MAZARE va fi judecat in LIBERTATE.UPDATE

Procurorii mai sustin ca dupa ce RADU MAZARE a luat mita un milion de euro de la o alta societate care dorea sa construiasca un mall toate avizele necesare au fost eliberate cu o promptitudine care “a depasit chiar limita posibilului”, in conditiile in care in alte cazuri eliberarea documentelor de urbanism se facea cu intarzieri de cateva saptamani.

“Din analiza documentelor puse la dispozitie de Primaria Constanta (…) a rezultat ca primarul Mazare Radu Stefan a prelungit valabilitatea autorizatiei din 17.07.2007 de la data de 18.07.2009 pana la data de 18.07.2010 in baza unei cereri formulate (…) la data de 20.07.2009 (asadar ulterioara datei de 18.07.2009), cerere inregistrata in cadrul Primariei Constanta la data de 14.07.2009 (adica la o data situata inainte de emiterea cererii — cu alte cuvinte Primaria a primit la data de 14 iulie o cerere care nu era inca formulata, lucru care s-a intamplat abia la 20 iulie). Din interpretarea logica a acestor date rezulta ca autorizatia a fost prelungita chiar in absenta unei cereri (…), care a fost ulterior intocmita si transmisa Primariei. Totodata se remarca faptul ca, intre data la care Primaria pretinde ca a primit cererea, respectiv 14.07.2009, si data prelungirii autorizatiei, respectiv 18.07.2009, au trecut doar patru zile, in conditiile in care termenul mediu de emitere a unor astfel de documente era mult mai mare, uneori depasind termenul maxim prevazut de lege de 30 de zile”, se arata in referat, potrivit Agerpres.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins miercuri cererea DNA de arestare preventiva a primarului din Constanta, RADU MAZARE, urmand ca acesta sa fie cercetat de procurori in stare de libertate, intr-un dosar in care este acuzat de trei infractiuni de luare de mita, doua de conflict de interese si abuz in serviciu. Aceeasi decizie a fost luata si in cazul omului de afaceri Sorin Strutinsky, insa acesta este arestat preventiv intr-un alt dosar.

Decizia instantei nu este definitiva.

Citeste si: RADU MAZARE, RETINUT de procurori. Edilul a iesit INCATUSAT din sediul DNA

Potrivit DNA, in perioada 2006-2009, RADU MAZARE, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat si primit aproximativ doua milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.

“Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Mazare atat direct, cat si prin intermediul celuilalt inculpat. In perioada 2008-2014, Mazare, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comerciala peste 7 milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului. In acelasi timp, intre firma respectiva si institutia publica condusa de Mazare a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei — cca 335 milioane de euro”, precizeaza DNA.

Conform sursei citate, in perioada noiembrie 2006-2013, edilul Constantei a participat la incheierea a 12 contracte intre primarie si societatea controlata de el si de celalalt inculpat, in valoare totala de peste sase milioane lei.

“In perioada noiembrie 2008-2012, Mazare a semnat 13 contracte, acorduri cadru si contracte subsecvente incheiate intre primarie si o societate la care era asociat Strutinsky, in valoare totala de peste 23 milioane lei. Aceste contracte au vizat achizitia unor servicii artistice desfasurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de paza a bunurilor publice si private apartinand municipiului Constanta, serviciul de protectie a functionarilor Primariei Municipiului Constanta aflati in exercitiul functiunii in perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc”, arata DNA.

Procurorii au constatat ca, in ambele cazuri, au fost obtinute foloase atat pentru sine, prin societatea pe care o controla si cu care RADU MAZARE s-a aflat in raporturi comerciale in ultimii cinci ani, inainte de comiterea faptei, cat si pentru Sorin Strutinsky.

Sursa foto: ziuaconstanta.ro