REFERAT DNA: SZOKE, viceprimarul din Miercurea Ciuc, PLATA de 100 de ori mai mare pentru o LUCRARE

DOMOKOS SZOKE, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, a aprobat plata unei sume supraevaluate de 100 de ori pentru indepartarea gunoaielor de pe un teren pe care nu se aflau deseuri, potrivit referatului prin care procurorii DNA au solicitat arestarea preventiva a viceprimarului si a primarului ROBERT-KALMAN RADULY.

Situatie reiese dintr-un dialog pe care viceprimarul l-a purtat pe 16 iunie 2014, dupa ce inspectorii Camerei de Conturi Harghita au depistat neregulile, cu Laszlo Szakacs, dirigintele de santier pentru lucrarile de amenajare a parcului unde s-a platit si igienizarea terenului.

Mai reiese din acest dialog nu doar ca s-au solicitat si platit bani pentru o suprafata de teren de 100 de ori mai mare decat cea reala, ci si faptul ca anterior lucrarii pe acel teren se afla iarba, iar firma nu avea ce deseuri sa degajeze, astfel ca banii s-au platit practic fara rost pentru aceste servicii. Szoke Domokos a precizat ca trebuie demarat procesul de recuperare a banilor“, se arata in referat.

Procurorii mentioneaza ca procedurile de recuperare a banilor fusesera solicitate anterior de Curtea de Conturi, insa nici viceprimarul si nici alt angajat al primariei nu au avut vreo initiativa in privinta constatarii ilegalitatilor ori pentru recuperarea banilor platiti nejustificat.

 CITESTE SI: PERCHEZITII DNA la PRIMARIA MIERCUREA CIUC. Primarul ROBERT RADULY va fi adus la DNA pentru AUDIERI. UPDATE 

Din acelasi dialog din 16 iunie 2014, interceptat ambiental de anchetatori, reiese si faptul ca viceprimarul Szoke se temea sa nu starneasca suspiciuni daca ar lua apararea firmei Garden Center Group, beneficiara platilor:

Szoke Domokos: si problemele acolo ar putea sa inceapa cand ei ar crede, eventual, ca noi ne-am inteles cu o firma.

Szakacs Laszlo: Aaaa…

Szoke Domokos: si de aceea am dat drumul la asta ca sa primim si noi de aici 30 de mii lei, nu? Sau ce stiu eu, cat la suta obisnuiesc sa se dea, 10% sau 20% sau 30, intelegi, si daca noi ii aparam mult pe ei putem chiar deveni suspecti.

Szakacs Laszlo: Aaaa…

Szoke Domokos: Ca noi de aceea ii aparam, ca ei sa nu divulge dupa aceea ca ce stiu eu, si noi am primit atat. Deci asta…

Szakacs Laszlo: ihi…

Szoke Domokos: aa, nu vreau sa-i apar prea tare, pentru ca pe de o parte nici nu am ce, iar pe de alta parte voi deveni prea dubios daca incep sa-i apar, asa ca si eu spun ca suntem oameni, ca s-a facut o greseala”.

Potrivit procurorilor DNA, viceprimarul Szoke a aprobat plata catre firma Garden Center Group pentru lucrari pe o suprafata de 100 de ori mai mare decat cea reala.

Dupa executarea lucrarilor, Szoke Domokos a semnat si avizat documentatii justificative prin care au fost acceptate platile pentru lucrari aferente unei suprafete de teren de 100 de ori mai mare decat cea reala. Respectivele centralizatoare contineau si articolul de deviz (…) pentru o suprafata de 184.500 metri patrati, in loc de 1.845 metri patrati, rezultand plati nejustificate de minim 188.011 lei, pentru terenul lipsa de 182.655 metri patrati“, se precizeaza in referat.

Neregulile in acest caz au inceput, sustin anchetatorii, inca de la momentul licitatiei pentru proiectul de amenajare a parcului Ret, cand castigatoare a fost desemnata, in baza unei oferte neconforme, societatea bucuresteana Garden Center Group, detinuta de omul de afaceri Ion Olteanu.

Szoke Domokos, in calitate de presedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse pentru procedura de achizitie publica aferenta anuntului de participare publicat in SEAP (…) din 26.08.2011, initiata de autoritatea contractanta municipiul Miercurea Ciuc, a acceptat si declarat castigatoare o oferta neconforma depusa de catre SC Garden Center Group SRL din Bucuresti, avandu-l ca asociat si administrator unic pe Olteanu Ion, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza carora au fost aprobate decontari ilegale in favoarea firmei, in temeiul unei documentatii neconforme realitatii care atesta lucrari pentru suprafata de teren mai mare decat cea reala“, se mentioneaza in referatul DNA.

Tribunalul Bucuresti a decis joi cercetarea in stare de arest la domiciliu, pentru 30 de zile, in cazul primarului din Miercurea Ciuc, Robert-Kalman Raduly, si viceprimarului Domokos Szoke.

CITESTE SI: Primarul din Miercurea Ciuc, ROBERT RADULY, si viceprimarul SZOKE DOMOKOS, ARESTATI la DOMICILIU

Instanta a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventiva a celor doi, insa a decis ca Robert-Kalman Raduly si Domokos Szoke sa fie plasati in arest la domiciliu.

Potrivit unui comunicat al DNA, primarul Robert Raduly a fost retinut pentru abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 infractiuni), instigare la abuz in serviciu si conflict de interese, iar viceprimarul Domokos Szoke, pentru abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infractiuni) si instigare la fals material in inscrisuri oficiale.