REFERENDUM CATALONIA: 90% dintre votantii la SCRUTINUL INTERZIS au optat pentru INDEPENDENTA

REFERENDUM CATALONIA. Ciocniri violente au loc, duminica, in fata sectiilor de vot din Catalonia, unde cinci milioane si jumatate de cetateni erau asteptati pentru a spune daca doresc independenta fata de Spania.

UPDATE 5Guvernul catalan a anuntat luni dimineata ca aproximativ 2,26 milioane de cetateni au votat duminica in cadrul referendumului pentru independenta Cataloniei, iar 90% dintre acestia (2,02 milioane) au votat in favoarea separarii de Spania, potrivit Reuters. Referendumul a fost marcat de violente dupa ce politistii spanioli au navalit duminica in sectiile de vot, confiscand urnele si buletinele de vot pentru a opri referendumul. 

Participarea la referendum a fost de aproximativ 42,3% din totalul de  5,34 de milioane de alegatori din Catalonia.

UPDATE 4: Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a negat duminica seara ca in Catalonia a avut loc un referendum pentru independenta, informeaza Reuters. Consultarea populara a fost “o parodie a esentei democratiei”, a sustinut Rajoy, citat de DPA.

Serviciile de urgenta catalane au anuntat ca 761 de persoane au fost ranite duminica in Catalonia. Acestea au primit ingrijiri medicale la fata locului sau la spital. Dintre acestea, 365 au fost ranite la Barcelona. Mii de oameni protesteaza in Plaza del Sol din Madrid si ii cer demisia premierului Rajoy.

“Guvernul spaniol s-a compromis foarte mult si va raspunde in fata curtilor internationale”, a declarat, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al guvernului regiunii Catalonia, Jordi Turull.

UPDATE 3:  Primarul Barcelonei a anuntat ca 465 de persoane au fost ranite in violente. Curtea Constitutionala de la Madrid a anulat referendumul din Catalonia, pe care l-a catalogat drept ilegal.

UPDATE 2: Conducerea echipei FC Barcelona a decis ca partida cu Las Palmas din runda curenta de La Liga sa se dispute, dar cu portile inchise. In prima faza, avand in vedere ca FC Barcelona nu a primit acceptul Federatiei pentru a se suspenda partida, a luat decizia unilateral. Trebuie adaugat faptul ca Federatia catalana de fotbal suspendase anterior toate meciurile de fotbal si nu numai care urmau sa aiba loc duminica, dupa ora 14.

Pana la urma, la insistentele jucatorilor, care au iesit la incalzire cu putin timp inainte de startul oficial al jocului, FC Barcelona a luat decizia sa se dispute partida, dar cu portile inchise, pentru a nu risca exacerbarea pe stadion a conflictelor din afara arenei.

UPDATE 1Aproape 350 de oameni au fost raniti, dupa ce politia a folosit gaze lacrimogene, bastoane si gloante de cauciuc.

In schimb,Serviciile de urgenta ale Spaniei au transmis ca numarul oficial al ranitilor ar fi de circa 4 ori mai mic – 91 de persoane, potrivit AFP. Votul decurge normal in sectiile de votare ramase deschide. Sunt, astfel, si zone in care referendumul are loc pasnic si fara interventia fortelor de ordine. Urnele se inchid la ora 21.00. Meciul dintre FC Barcelona si Las Palmas nu se va mai disputa, duminica. Partida ar fi urmat sa inceapa la ora 17.15, ora Romaniei, iar jucatorii lui Las Palmas urmau sa poarte pe tricouri steaguri ale Spaniei.

STIRE INITIALA

Autoritatile de la Madrid au interzis referendumul pentru secesiune, pe care il considera neconstitutional, iar fortele de ordine au intervenit pentru a impiedica procesul de vot, confiscand urnele. Mai multe persoane au fost ranite, tarate sau bruscate,ziua anuntandu-se  in continuare una foarte tensionata, mai ales ca familii catalane au ocupat peste 150 de scoli, in noaptea de sambata spre duminica si apara sectiile de vot.

Referendumul, declarat ilegal de guvernul central al Spaniei, a aruncat tara in cea mai grava criza constitutionala din ultimele decenii si a crescut temerile privind declansarea unor violente de strada in cursul acestui test de vointa dintre Madrid si Barcelona. Intariri ale Garzii civile spaniole, o forta nationala de politiei, au inceput de asemenea sa fie desfasurate inca din zori la Barcelona, unde aproximativ 100 de dube de politie au pornit spre capitala Cataloniei dinspre port, unde erau stationate, a relatat un martor pentru Reuters. Mii de politisti au fost trimisi din intreaga Spanie pentru a impiedica desfasurarea referendumului neautorizat.

Dube de politie si ambulante stau pregatite in apropiere sectiile de votare, unde au loc confruntari intre cei care vor sa voteze si fortele de ordine. 73% dintre sectiile de vot din Catalonia s-au deschis totusi si se face apel la rabdare, din cauza atacurilor constante la adresa sistemului informatic, sustine un reprezentant al Guvernului regiunii. Votantii au fost anuntati ca vor fi acceptate si buletinele de vot printate acasa, din moment ce multe au fost confiscate de fortele de ordine.

Ministrul spaniol de Interne a cerut scolilor catalane sa colaboreze cu operatiunile de oprire a referendumului. Presedintele catalan, Carles Puigdemont, a votat in Cornella de Terri, un sat din provincia Girona. Intre timp, insa numerosi catalani au reusit sa voteze, aparand si imagini din sectii unde este liniste.

La Barcelona, politistii folosesc pistoale cu gloante de cauciuc pentru a dispersa multimile din fata sectiilor de votare. Potrivit martorilor, focurile se trag atat in plan vertical, cat si inspre oameni. Continua violentele in Spania, unde oamenii sunt efectiv azvarliti de fortele de ordine din fata sectiilor de votare.

Sursa foto: el pais