REZULTATE DEFINITIVE LA REFERENDUMUL DIN CRIMEEA: 96,6% au votat pentru alipirea la Rusia! Urmeaza integrarea in Rusia

REFERENDUMUL DIN CRIMEEA – REZULTATE DEFINITIVE: Alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a fost aprobata de 96,6 la suta dintre alegatori la referendumul organizat duminica, potrivit rezultatelor definitive comunicate luni dimineata de premierul prorus Serghii Aksionov, pe contul sau de Twitter.

“Rezultate definitive la referendum 96,6 la suta pentru!”, a scris Aksionov. Parlamentul Crimeei se va reuni in cursul diminetii pentru a aproba oficial candidatura Crimeei la integrarea in Rusia, sprijinindu-se pe acest referendum considerat nelegitim la Kiev si in Occident.

REFERENDUMUL din Crimeea – 08.05: Peste 95% dintre votanti AU APROBAT alipirea Crimeei la Rusia, arata rezultatele oficiale preliminare ale unui scrutin care a relevat atat o ruptura profunda intre rusi si occidentali, cat si apetitul separatistilor din estul Ucrainei, relateaza AFP. Crimeea va solicita oficial, luni, alipirea sa la Rusia, a anuntat duminica seara premierul separatist Serghei Aksionov pe contul sau de Twitter.

UPDATE 23.00: Peste 95% dintre votanti au aprobat alipirea peninsulei separatiste ucrainene Crimeea la Rusia, potrivit primelor rezultate preliminare oficiale, relateaza AFP.

“95,5% au votat pentru alipirea Crimeei la Rusia”, a anuntat presedintele Comisiei electorale locale, Mihailo Malisev.

REFERENDUMUL DIN CRIMEEA, UPDATE 21:40: Crimeea va solicita oficial, luni, alipirea sa la Rusia, a anuntat duminica seara premierul separatist Serghei Aksionov pe contul sau de Twitter, relateaza AFP.

REFERENDUM CRIMEEA UPDATE ora 22.00: Locuitorii din Crimeea au aprobat duminica cu 93% din voturi alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, transmite AFP. Un milion si jumatate de alegatori din Peninsula ucraineana Crimeea au inceput sa voteze duminica in vederea unei alipiri la Rusia, intr-un scrutin denuntat de intreaga lume, dar sustinut de Moscova si al carui rezultat nu ridica nicio indoiala. Nereguli au fost constatate dupa cateva ore de la inceperea procesului votarii.

Premierul separatist al Crimeei saluta o decizie “istorica”, duminica, in urma referendumului privind alipirea la Rusia, transmite AFP. “Multumesc tuturor celor care au participat la referendum si au optat. Astazi (duminica) am luat o decizie foarte importanta care va intra in istorie”, a declarat Aksionov intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter.

Locuitorii din Crimeea au aprobat duminica cu 93% din voturile exprimate alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, potrivit unui sondaj efectuat la iesirea de la urne de catre Institutul pentru Cercetari Politice si Sociologice al Republicii Crimeea, relateaza AFP.

REFERENDUM CRIMEEA UPDATE ora 20.15: Locuitorii din Crimeea au aprobat duminica cu 93% din voturi alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, transmite AFP. Un milion si jumatate de alegatori din Peninsula ucraineana Crimeea au inceput sa voteze duminica in vederea unei alipiri la Rusia, intr-un scrutin denuntat de intreaga lume, dar sustinut de Moscova si al carui rezultat nu ridica nicio indoiala. Nereguli au fost constatate dupa cateva ore de la inceperea procesului votarii.

REFERENDUM CRIMEEA UPDATE UPDATE 17:10: Manifestanti prorusi au patruns duminica in sediile parchetului si serviciilor speciale (SBU) din Donetk, un oras rusofon situat in estul Ucrainei, la finalul unei manifestatii pentru alipirea la Rusia, relateaza AFP.

Manifestanti au luat cu asalt cele doua cladiri, practic fara sa intâmpine vreo rezistenta din partea fortelor de ordine. Ei reclama eliberarea liderului lor, “guvernatorul” autoproclamat Pavlo Gubarev.

REFERENDUM CRIMEEA UPDATE ora 17.00: Nereguli au fost constatate duminica in Crimeea, dupa cateva ore de la inceperea procesului votarii intr-un referendum privind alipirea peninsulei la Rusia, relateaza AFP.

La Sevastopol, cateva zeci de alegatori au fost vazuti de catre un jurnalist AFP incepand sa introduca buletine in urne cu o jumatate de ora inainte de deschiderea oficiala a scrutinului, la ora locala 8.00 (8.00, ora Romaniei).

In unele sectii de votare, jurnalisti, inclusiv de la AFP, au fost impiedicati sa patrunda in incinta, in pofida acreditarilor emise de catre autoritatile separatiste locale.

In centrul capitalei provinciei, Simferopol, campania in favoarea unui vot prorus a continuat neintrerupt, contrar prevederilor legii electorale. Repetitii ale unor spectacole in vederea sarbatoririi victoriei asteptate a taberei “da” pentru Rusia continuau, spre exemplu, in Piata Lenin, in centrul orasului.

Mihailo Malisev, presedintele Comitetului de organizare a referendumului, a dezmintit informatii potrivit carora cetateni rusi din Rusia ar fi fost autorizati sa voteze. El a dat asigurari ca doar cetateni ucraineni sunt autorizati sa se pronunte.

Intr-o sectie de votare de la Bahcisarai, la aproximativ 30 de kilometri sud de Simferopol, un pensionar care detine un pasaport rusesc si care locuieste in oras de mai multi ani nu a fost autorizat sa voteze, a constatat un jurnalist AFP.

Potrivit lui Malisev, pana duminica la pranz nu a avut loc vreun incident care sa necesite interventia politiei.

REFERENDUM CRIMEEA UPDATE 15:45 Putin i-a spus lui Merkel ca Rusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea

Presedintele rus Vladimir Putin i-a transmis telefonic cancelarului german Angela Merkel ca Rusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea, in curs duminica, privind alipirea regiunii ucrainene la Rusia, a anuntat Kremlinul, relateaza AFP.

“El a subliniat ca Rusia va respecta optiunea locuitorilor din Crimeea”, afirma Kremlinul intr-un comunicat, precizand ca aceasta conversatie telefonica a fost purtata la solicitatea Germaniei.

REFERENDUM CRIMEEA UPDATE ora 14.30: Un milion si jumatate de alegatori din Peninsula ucraineana Crimeea voteaza duminica in vederea unei alipiri la Rusia, intr-un scrutin denuntat de intreaga lume, dar sustinut de Moscova si al carui rezultat nu ridica nicio indoiala.

Locuitorii peninsulei ucrainene Crimeea votau masiv duminica pentru alipirea peninsulei la Rusia, autoritatile separatiste preconizand deja o rata record de participare. Referendumul, denuntat de Kiev si Occident, se desfasoara in prezenta trupelor ruse care detin controlul asupra regiunii de doua saptamani, alaturi de militii separatiste.

La Sevastopol, un oras istoric care gazduiesste Flota rusa la Marea Neagra de peste 200 de ani, alegatorii s-au precipitat masiv la urne inca de duminica dimineata. intr-o sectie de votare instalata intr-un centru de afaceri si cultural, votul a inceput inainte de deschiderea oficiala a referendumului. Ulterior, 65 de alegatori au votat in decurs de jumatate de ora, a constatat un jurnalist AFP.

La Bahcisarai, “capitala” comunitatii musulmane tatare din Crimeea, ai carei lideri au indemnat la boicotarea consultarilor, tatarii au ramas in casa. Doar ucraineni de origine rusa votau cu entuziasm, incantati sa scape cat mai repede de pasaportul ucrainean si sperand sa traieasca mai bine cu subventii de la Moscova.

In alte sectii de votare de la Sevastopol si Simferopol, capitala peninsulei separatiste, jurnalisti, inclusiv AFP, au fost impiedicati sa patrunda in incinta, in unele cazuri.

Votul privind alipirea la Rusia a inceput duminica in peninsula ucraineana Crimeea. In contextul in care trupe ruse si militii ruse sunt mobilizate in Crimeea, locuitorii acestei regiuni din sudul Ucrainei sunt invitati sa aleaga intre integrarea in Federatia Rusa si o autonomie mai larga in interiorul Ucrainei.

UPDATE ora 08.45: Multi dintre votanti se prezinta la vot pentru a vedea daca se regasesc pe lista. Liderii lumii sunt pro si contra referendum. Consiliul Europei considera referendumul neconstitutional, insa China (o tara cu probleme majore in regiunea Tibetului) s-a abtinut sa se pronunte fata de acest scrutin. Armata rusa pune presiune pe populatie sa vina la vot.

Aproximativ 1,5 milioane de persoane urmeaza sa participe la un referendum, duminica, in Crimeea, in cadrul caruia vor avea de ales intre alipirea la Rusia sau o autonomie mai larga in componenta Ucrainei. Indiferent de rezultat, soldatii ucraineni au anuntat ca vor ramane in peninsula.

Consiliul Europei a apreciat intr-un raport preliminar ca referendumul anuntat duminica privind o alipire a Crimeei la Rusia “nu este compatibil” cu principiile constitutionale, a anuntat sambata un purtator de cuvant al organizatiei paneuropene.

Daniel Höltgen, un purtator de cuvant al secretarului general al CoE Thorbjorn Jagland, a confirmat pentru AFP informatii de presa din Austria si Germania in acest sens citandu-l pe ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz.

Ministrul austriac a declarat acestor publicatii ca un raport preliminar al Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept – cunoscuta sub numele de Comisiei de la Venetia, din care fac parte specialisti constitutionalisti si care are legaturi cu CoE – conchide ca o separare a Crimeei de Ucraina este ilegala.

Austria prezideaza, in prezent, Comitetul Ministrilor, “organul executiv” al CoE, din care fac parte ministrii de Externe ai celor 47 de state membre ale Consiliului sau reprezentanti ai acestora.

“Confirm anuntul ministrului austriac de Externe” cu privire la existenta acestui raport, a declarat Höltgen.

Purtatorul de cuvant a adaugat ca acest raport preliminar, care urmeaza sa fie supus aprobarii in sesiunea plenara a Comisiei de la Venetia pe 21 martie, conchide ca un asemenea referendum “nu este compatibil cu principiile constitutionale si standardele democratice”.

Jagland, care a efectuat pe 10 martie o vizita la Kiev, impreuna cu Kurz, a solicitat expertilor din cadrul Comisiei de la Venetia sa “controleze legalitatea” referendumului anuntat de catre rusofoni in Crimeea.

CoE, creat in 1949, cu sediul la Strasbourg, in estul Frantei, este o organizatie interguvernamentala din care, in prezent, fac parte 47 de state, inclusiv cele 28 de state membre UE si Turcia. Ucraina si Rusia sunt membre din 1995 si, respectiv, 1996. Obiectivele principale ale CoE sunt apararea democratiei, drepturilor omului si statului de drept.

O serie de lideri europeni au denuntat referendumul anuntat pentru duminica in Crimeea, cu privire la o alipire a peninsulei ucrainene la Rusia.

Cancelarul german Angela Merkel l-a catalogat drept “ilegal”. Presedintele francez François Hollande a apreciat, sambata, ca aceasta consultare nu are “nicio valoare legala”. Secretarul de Stat american John Kerry a amenintat cu sanctiuni vizand Rusia.