REFERENDUM IN GRECIA: Dupa numararea VOTURILOR, 61% din greci au votat “NU”. UPDATE

Grecii s-au pronuntat duminica, prin referendum, impotriva reformelor cerute de creditorii internationali, adancind criza si riscand iesirea tarii din zona euro. 61,31% dintre greci au votat NU (impotriva masurilor de austeritate), iar 38,69% au votat DA (in favoarea masurilor cerute de creditorii externi) la referendumul de duminica, arata rezultatele oficiale ale referendumului, date publicitatii de Ministerul Afacerilor Interne de la Atena, dupa numararea in proportie de 100% a voturilor.

UPDATE 06.35: Opozantii masurilor de austeritate au sarbatorit in strada la Atena rezultatul votului. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, iar incepand din 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plata. Premierul Alexis Tsipras a reactionat la aproape 5 ore de la inchiderea urnelor, anuntand ca doreste reluarea negocierilor cu institutiile internationale. Tsipras cere insa ca la eventualele noi negocieri sa se tina cont de rezultatul referendumului si a insistat ca “Putem avea o solutie viabila doar daca restructuram datoria.” Sigmar Gabriel, ministrul german al Economiei si vice-cancelar, considera insa ca orice noi negocieri cu Grecia privind un nou acord de asistenta financiara sunt “greu de imaginat”. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat un summit extraordinar al zonei euro pentru marti, 7 iulie, la ora 16:00.

UPDATE 22:25  Dupa numararea a jumatate din buletinele de vot la referendumul convocat de premierul grec Alexis Tsipras pentru ca populatia sa se pronunte asupra propunerilor creditorilor internationali, rezultatele arata un procent de 61,21% din voturi pentru ”Nu”, impotriva acestor propuneri, pentru ”Da” votand numai 38,94 %, transmite AFP, citand Ministerul grec de Interne.

UPDATE 21:00 Ministerul grec de Interne a publicat primele rezultate ale referendumului convocat de premierul Alexis Tsipras pentru ca populatia sa pronunte asupra propunerilor creditorilor internationali, dupa numararea a 20% din buletinele de vot 60,49% dintre alegători votand ‘NU’, impotriva acestor propuneri, in timp ce 39,5% au votat ‘DA’, transmit agentiile internationale de presa.

UPDATE 19:45 Numarul celor care au votat ”NU” planului creditorilor este mai mare decat al celor care au spus ”DA” la referendumul din Grecia, initiat de catre premierul Alexis Tsipras, potrivit unor sondaje la iesirea de la urne, relateaza AFP.

Rezultatele par insa stranse. Un sondaj al canalului Star da o marja intre 49 % — si 54 % in cazul celor care au votat ”NU” si intre 46 % si 51 % in cazul celor care au votat ”DA”.

Canalul de televiziune Mega indica intre 49,5 % si 53, 5 % pentru votul ”NU” si intre 46,5 % si 50,5 % pentru votul ”DA”.

UPDATE 18:50 Participarea la referendumul ce are loc duminica in Grecia este la un nivel similar celui de la alegerile din ianuarie 2015, cand prezenta la vot a fost de 65 %, au indicat surse citate de agentia elena de presa ANA.

Potrivit surselor, aceasta inseamna ca, daca rata participarii la vot depaseste 40 %, minimum cerut, referendumul va fi validat.

Majoritatea alegatorilor sositi la sectiile de votare sunt hotarati deja cum vor vota, in timp ce toti sunt de acord ca, indiferent de rezultatul referendumului, grecii trebuie sa ramana uniti. Multi cred ca, indiferent de rezultatul referendumului, vor urma zile grele. ”Alegem intre rau si mai rau”, estima un alegator.

UPDATE 12:50: Premierul grec ALEXIS TSIPRAS a declarat duminica, dupa ce a votat la referendumul pe tema propunerii de acord a creditorilor internationali ai Greciei, ca “nimeni nu poate ignora determinarea unui popor de a-si lua destinul in propriile maini”.

TSIPRAS a insistat ca “astazi poporul grec trimite un mesaj cum ca si-a luat destinul in propriile maini, ca democratia invinge teama, hotararea invinge propaganda fricii”, potrivit Agerpres.

Premierul elen a mers la vot imbracat cu o camasa alba si pantaloni gri si a lansat un mesaj si catre UE, ca votul de duminica reprezinta “un mesaj al hotararii nu doar de a ramane in Europa, ci si de a trai cu demnitate in Europa”.

De altfel, este si optimist in privinta votului de astazi – “Astazi este o zi de sarbatoare pentru ca democratia este o sarbatoare. Sunt increzator ca maine vom deschide o cale catre toate popoarele Europei”.

Stire initiala

Peste opt milioane de greci sunt chemati la urne pentru a se pronunta clar in favoarea sau impotriva conditiilor propuse de creditorii internationali pentru continuarea programului de asistenta financiara.

Plebiscitul a inceput la ora 7.00 (7.00, ora Romaniei) si va se incheia la ora 19.00 (19.00, ora Romaniei), primele rezultate fiind asteptate dupa ora 21.00.

Ultimele sondaje de opinie, realizate vineri, arata ca 44,8 la suta dintre greci sunt favorabili continuarii masurilor de austeritate, in timp ce 43,4 se pronunta impotriva. Alti 11,8 la suta dintre alagatori sunt nehotarati.

CITESTE SI: REFERENDUM GRECIA: Mitropolitul ANTHIMOS a anuntat ca va vota “DA”

Premierul de extrema-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, a decis organizarea unui referendum prin care grecii sa decida daca accepta masurile de austeritate propuse de creditorii tarii. Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International nu vor lua nicio decizie privind situatia din Grecia inainte de referendumul programat duminica. Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca plata catre FMI.

CITESTE SI: CRIZA in GRECIA: Ministrul de Finante a lansat o acuzatie grava la adresa GERMANIEI 

Ministrul elen al Finantelor, Yannis Varoufakis, a pledat pentru respingerea conditiilor creditorilor, acuzand de “terorism” Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati. Actuala situatie nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. in 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni. Acum, Grecia risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar sansele unei interventii europene sunt minime. Deocamdata, Grecia nu va intra oficial in incapacitate de plati doar pentru ca Fondul Monetar International ofera unei tari aflate in default tehnic o luna pana la constatarea oficiala a situatiei. Practic insa, pietele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventa. Grecia detine recordul privind amploarea unei incapacitati de plata a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolventei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) in anul 2008.

Sursa foto www.romaniatv.net